Nota de premsa

El Projecte Guardabosc busca un ús i una gestió estratègica de la ramaderia per prevenir els boscos catalans del risc d’incendis

El Projecte Guardabosc: la ramaderia al servei de la vegetació i el paisatge, impulsat per la Federació d’A.D.F. Penedès-Garraf, té el suport de la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Es tracta d’una iniciativa que consisteix en un estudi profund dels animals herbívors per reduir la càrrega de combustible del bosc (important en els incendis forestals), i en l’avaluació científica dels resultats de l’acció dels animals en el sotabosc i el matollar de clima mediterrani. El projecte és un repte per a la conservació i la gestió present i futura dels boscos catalans i els ecosistemes que hi habiten.

La seva importància rau en ser una actuació innovadora en l’àmbit de la gestió forestal per a la prevenció d’incendis, un dels problemes més greus que preocupa al conjunt de la societat. I més en aquestes dates i donada la situació de sequera d’enguany.

Mètode emprat en la prova pilot

El que s’ha presentat avui són els resultats i les conclusions a què han arribat els veterinaris i biòlegs del Departament de Ciència Animal i dels Aliments i el de Biologia Animal, Vegetal i Ecologia de la UAB després de dur a terme la primera experiència a la finca Font Galí, a Piera (Anoia).

L’experiència es va iniciar la primavera de l’any passat. Els responsables van delimitar dos tancats on predominaven, en una la pineda i en una altra, el matollar. Van dividir-los en quatre parcel•les on van posar a pasturar durant quatre dies cavalls i cabres per separat. Això va permetre analitzar els beneficis i els inconvenients de la pastura d’aquests animals en aquests ecosistemes. Es va poder comprovar que tots dos animals han estat eficients en la reducció de vegetació i, en conseqüència, adequats per a tasques de prevenció d’incendis forestals. Els animals poden fer la mateixa feina forestal que farien nombrosos treballadors amb sistemes mecanitzats i alts costos econòmics, a un cost infinitament més baix.

Ara bé, l’estudi també contempla el perjudici que pateixen les plantes (diferent segons l’espècie vegetal i l’animal de què es tracti) i el sòl (amb efectes molt discrets), degut al trepig dels animals i als efectes de la digestió dels mateixos. I és que el fet d’introduir animals al bosc no implica que tots els espais forestals hagin de ser pasturats sinó que cal deixar reserves estrictament naturals sense cap intervenció, per no alterar alguns ecosistemes fràgils. La filosofia del Projecte Guardabosc és establir les mesures convenients per reduir la massa de combustible, i així contribuir a evitar que els incendis forestals agafin grans proporcions. Això implica una parcel•lació topogràfica teòrica, acompanyada d’una sèrie de mesures pràctiques sobre el terreny on intervindrien els animals. De moment, i gràcies als resultats satisfactoris de la prova pilot i al potencial que s’endevina a aquesta tècnica, es preveu fer una segona prova al Massís d’Ordal, al municipi de Subirats.

Objectius diversos

A grans trets, el Projecte Guardabosc es defineix com una recerca d'estratègies de gestió de l'espai forestal, que integra la ramaderia com a eina principal per al control de la vegetació. Així, els animals han de ser objecte d'un maneig acurat i tècnic, en mans d’experts. Per aconseguir-ho, cal assajar els efectes de la ramaderia extensiva damunt la vegetació silvestre, un objectiu que n’implica d’altres també fonamentals:

1. Disposar d'una estratègia nova per a la defensa forestal enfront dels incendis.
2. Fer possible el disseny i la diversificació del paisatge, que serveixi per funcions ambientals, culturals, econòmiques i socials.
3. Recuperar la presència als espais silvestres de les races tradicionals d'animals domèstics, i col•laborar en la seva protecció i recuperació.

Els espais desèrtics, els més idonis

Les diferències en l’ús, l’explotació i la gestió dels recursos naturals dels diversos territoris de Catalunya ha donat lloc a una gran variabilitat d’hàbitats i espècies. Aquest patrimoni, amb l’abandó de les terres i el seu descuit, es troba en perill. Per exemple, és el cas dels territoris propers a zones industrialitzades, on els espais estan en procés de desertificació, amb la corresponent pèrdua de fauna i flora.

Al conjunt del territori català hi ha al voltant d'un milió d'hectàrees que tenen característiques assimilables a la desertificació, i gairebé mig milió que pateixen un procés intens de pèrdua de biodiversitat.

Guardabosc és un projecte ideat inicialment per l’Associació mediambiental Ecoparatges. L’ha portat a terme la Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal de les comarques del Garraf, l’Alt i el Baix Penedès, a través dels voluntaris de les diferents ADF que formen la Federació. Ha estat gràcies a l’esforç desinteressat de desenes de voluntaris que el Projecte Guardabosc s’ha convertit en realitat. Tot plegat amb la col•laboració i participació del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Facultat de Veterinària de la UAB, del Servei de Prevenció d'Incendis de la Direcció General de Boscos del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, i de la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya, fruit de la Convocatòria Anual d’Ajuts que l’Obra Social convoca anualment per a aquelles entitats amb iniciatives en l’àmbit mediambiental.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local