Declaració del govern

La Masia d'en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú, bé cultural d'interès nacional

La Masia d’en Cabanyes va ser construïda a finals del segle XVIII per Llorenç de Cabanyes i de Fuster, possiblement d’acord amb el projecte d’un arquitecte italià

CC Garraf. Masia Cabanyes

CC Garraf. Masia Cabanyes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Govern ha aprovat declarar bé cultural d’interès nacional (BCIN), en la categoria de monument històric, la Masia d'en Cabanyes, a Vilanova i la Geltrú, i es delimita el seu entorn de protecció.

L'edifici és un element significatiu del primer període del neoclassicisme català, en el qual es troben aspectes que palesen una clara influència italiana. Aquest fet, conjuntament amb el llegat de béns mobles, documents i pintures de la família Cabanyes, representants i impulsors de l’esperit de la Il·lustració, fan que aquesta masia sigui mereixedora de la màxima protecció i reconeixement.

La Masia d’en Cabanyes va ser construïda a finals del segle XVIII per Llorenç de Cabanyes i de Fuster, possiblement d’acord amb el projecte d’un arquitecte italià. La masia ha estat la casa pairal de personatges il·lustres de la literatura i la pintura catalanes com I’escriptor Josep Antoni de Cabanyes i Ballester i els seus germans, Manuel, poeta, i Joaquim, pintor; Llorenç de Cabanyes i d'Olzinelles, pintor i literat, i Alexandre de Cabanyes i Marquès, també pintor.

La masia és un gran edifici neoclàssic de planta rectangular, amb planta baixa, principal i pis superior. L’edifici està situat al nord del municipi de Vilanova i la Geltrú i està envoltat d’una gran zona verda. La façana principal és de composició simètrica i de llenguatge clàssic. Està dividida verticalment en tres paraments llisos emmarcats per pilastres de maó vist amb capitells jònics on totes les obertures són rectangulars. Les tres façanes secundàries són recorregudes per un cos de planta baixa i galeria superior d'arcs de mig punt. La planta baixa ha estat molt modificada mentre que la planta principal conserva en bon grau la distribució original i part de l'ambientació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local