De canvis i crisis

Marta Domènech: 'ara tenim l'oportunitat d'aprendre a ser éssers més realitzats'

La vilanovina Marta Domènech ha presentat un llibre sobre creixement personal titulat 'Súbete al árbol más alto'

Natalia Luppens. Marta Domènech

Natalia Luppens. Marta Domènech

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de presentar el seu darrer llibre “Súbete al Árbol más alto” a les ciutats de Barcelona, Premià de Mar, Canet de Mar i Vilanova i la Geltrú, Marta Domènech es mostra entusiasmada amb la seva nova obra sobre creixement personal. “Malgrat ja no hi ha ni els mitjans ni la facilitat de distribució i venda que hi havia abans, per a mi tirar endavant “Súbete al Árbol más alto” ha suposat tot un repte personal.” Autora de “Volver a vivir”, va ser a partir d’ una trucada d’un lector desconegut que Marta Domènech va decidir endinsar-se en aquest nou projecte.

De naturalesa crítica i reivindicativa, és a través del llibre on, segons ens confessa, ha pogut explicar una faceta que parla molt d’ella. “És un llibre per motivar el creixement interior però sobretot per despertar consciències: convida a reflexionar sobre aspectes del nostre interior i també a repensar el vincle que tenim amb la societat i l’entorn”.

- Com va sorgir la idea d’escriure “Súbete al Árbol más alto”?

Vaig estar des de gairebé 1994, un cop vaig publicar “Volver a vivir”, “arreglant-me la teulada”, com jo dic.  Vaig continuar la feina d’indagació, d’auto recerca, de formació, de relació amb altres terapeutes i poc a poc donant forma a les meves reflexions malgrat seguia treballant en feines de treball social aquí a Vilanova, des que vaig arribar l’any 2000. Amb el llibre puc explicar una faceta que parla molt de mi, ha ocupat molt temps de la meva vida.

- “Súbete al árbol más alto” és un llibre sobre la realització personal, un viatge cap al nostre interior. Ha suposat un viatge emocional també escriure'l?

Sí, sense cap dubte. Sobretot quan la idea d’escriure un llibre neix arran d’una trucada de telèfon d’un lector. No podia imaginar que anys després d’haver escrit el meu primer llibre,  un exemplar d’aquella edició anés a parar a mans d’una persona i aquesta decidís trucar-me en un moment on hi havia mil llibres com el meu al mercat. El lector em va recomanar o bé fer una revisió del llibre o bé escriure’n un altre. Dos dies més tard estava molt enfeinada fent la revisió i tres mesos després ja naixia el nou llibre.

- Diu que no podia fer un llibre d’autoajuda convencional, com definiria el llibre?

Per a mi, “Súbete al árbol más alto” significava plantejar-me un repte altíssim, no podia fer un llibre d’autoajuda convencional amb el meu perfil. Un llibre d’autoajuda dóna més èmfasi a les tècniques, la idea és plantejar un tema i donar unes claus per solucionar-ho, aïlladament. En canvi, jo no pretenc oferir tècniques, sinó facilitar reflexions. Havia de fer un llibre de creixement personal però també amb clau social.

-  “Sé tú el cambio que quieras ver en el mundo”. El subtítol del llibre és una cita de Gandhi.

Exacte. Quan fèiem cursos o teràpia jo sempre veia a persones que havien millorat la seva vida. Els canvis eren importants però sempre em preguntava: a part de tenir solucionada la nostra vida sentimental, econòmica i gaudir d’una bona salut, hi ha res més? Jo crec que si, hem d’aportar alguna cosa a la societat, alguna cosa al medi ambient.

- I com podem contribuir a millorar el món?

El treball és personal i l’únic canvi que tu pots fer és intern, abans que cap altre. Hem de canviar nosaltres però també hem de ser conscients que vivim en una societat tecnològica plena d’impactes en el planeta i la societat. Com a humans tenim una incidència, gaudim de més poder per contribuir i l’hem d’aprofitar. En el llibre es planteja aquesta relació amb l’entorn social com  a oportunitat extraordinària de poder fer, a través de la nostra transformació, un canvi de relació amb el planeta.

En altres paraules, hem d’ aconseguir que la nostra sanació es converteixi en la sanació del planeta, i tornar a comprendre que, de fet, és la mateixa.

- També proposa aprofitar la crisi per créixer espiritualment i fer aquest canvi. Com ho podem fer doncs?

A través del llibre he intentat convidar a tenir una visió el més positiva i optimista possible atès el moment en que vivim. En aquest moment està caient un sistema, tenim una economia malalta que esta deixant a moltíssima gent exclosa i marginada. És ara el moment del canvi, és la nostra oportunitat per deixar un mon ferotge i abandonar una vida depredadora del medi ambient i de les persones.

- Quin missatge final espera que arribi als lectors?

M’agrada pensar que pugui contribuir a que hi hagi persones més realitzades (que no felices) i alhora persones més conscients i responsables amb el que fan amb la societat i el medi ambient. Hem de créixer i millorar, però sobretot com a ciutadans: si la meva autoajuda és només per interès propi, per tal ser més guapa i seductora, millorar la meva salut o la meva relació en parella que hem guanyat? Estic segura que la vida pot ser més profunda.

 

ELS LLIBRES ES PODRAN ENCARREGAR A LA MASIA DE LLIBRES  I A LA BOTIGA DE L’ABEL A SITGES I A LA LLORENS O A LA MULASSA A VILANOVA, PREU: 15 EUROS. MARTA DOMÈNECH ESTARÀ A LA PARADETA DAVANT DE LA MULASSA, A LA FIRA DE ST JORDI VENENT LLIBRES I SIGNANT-LOS.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local