SANT JORDI 2014

Sant Jordi omple el carrer de roses, llibres i ambient festiu

Centenars de parades de llibres, roses i activitats diverses omplen els carrers del Garraf i Penedès per celebrar la diada més literària

Ajuntament de Sitges. Sant Jordi a Sitges

Ajuntament de Sitges. Sant Jordi a Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Galeria de fotos de Vilanova i la Geltrú

Galeria de fotos del Vendrell

Galeria de fotos de Vilafranca del Penedès

Sant Jordi omple el carrer de roses, llibres i ambient festiu amb centenars de parades al Garraf i Penedès per celebrar la diada més literària. A Vilanova i la Geltrú, el bon temps ha facilitat la feina als venedors de les 148 parades que enguany oferien roses i llibres, però també objectes d'artesania, pintura, puntes de coixí i altres objectes relacionats amb la diada de Sant Jordi.

La regidoria de Cultura, les biblioteques municipals de la ciutat i diverses entitats han organitzat un programa d'actes culturals al voltant de la Diada. Així, davant del Teatre Principal hi ha els pabordes de la Festa Major 2014, i també la parada de la Xarxa d'Espais per la Llengua (XELL), on es fa el concurs "Sigues poeta per un dia!". El vestíbul del Teatre Principal està obert per escoltar com es xiuxiuegen poesies de Joan Vinyoli i d'altres poetes i poetesses.

El matí de Sant Jordi ha començat a la Masia en Cabanyes, on el Consell Comarcal del Garraf ha organitzat una lectura de poesies de Manuel de Cabanyes i de Joan Vinyoli. Un any més, l'Alcaldessa, acompanyada de la primera tinenta d'Alcaldia Ariadna Llorens, ha lliurat una rosa a dos usuaris dels Amics de la Gent Gran, el Miguel i la Carmen, que viuen sols i que un cop per setmana gaudeixen de la companyia d'un voluntari d'aquesta associació.

A les 12 h del migdia, davant les portes de l'Ajuntament, l'alumna del Servei de Català de VNG Clàudia Alemany ha llegit el Manifest del Dia de la Llengua, elaborat pel Servei de Català de Vilanova, del Consorci per a la Normalització Lingüística. Un manifest que reconeix la riquesa lingüística i el compromís de la ciutadania perquè la llengua sigui més viva que mai.

La Diada de Sant Jordi també ha tingut altres escenaris: als jardins del Museu Balaguer s'hi ha instal·lat una parada amb exemplars de llibres editats per la institució des de finals del segle XIX fins a l'actualitat, i a la tarda al Centre d'Art Contemporani La Sala es pot comprar llibres i catàlegs d'exposicions a preus reduïts. A la plaça d'Enric Cristòfor Ricart s'hi fa una ballada de sardanes a partir de les sis de la tarda.

Les biblioteques municipals també han celebrat intensament Sant Jordi. Dimarts al vespre van celebrar la II Revetlla de Sant Jordi obrint els equipaments a partir de les 20 h i organitzant activitats relacionades amb la promoció i el foment de la lectura i la cultura: una representació teatral i la presentació del llibre "Blau de nit a Praga", de Teresa Costa-Gramunt.

Les activitats al voltant de la Diada s'allarguen durant tota la setmana. Divendres 25 l'Auditori Eduard Toldrà acollirà un concert del grup Blaumut, i fins dissabte 26 es poden visitar dues exposicions a les biblioteques municipals relacionades amb l'escriptora Teresa Costa-Gramunt: "Treball de camp i El Cantor sense llengua", i "Llibres dibuixats". Finalment, fins al 30 d'abril a la biblioteca Armand Cardona Torrandell es pot participar al 5è concurs infantil de punts de llibre Sant Jordi 2014. 

A Vilafranca, un dia abans del que era habitual, ahir dimarts, vigília de Sant Jordi, es va celebrar l'acte institucional de la diada de Sant Jordi a Vilafranca amb la conferència que va pronunciar Jaume Clotet, periodista, historiador i escriptor, i actualment director del Programa Internacional de Comunicació i Relacions Públiques Eugeni Xammar del Govern de Catalunya.

La conferència de Clotet va versar al voltant dels fets de 1714, en l'any que es commemora el tricentenari d'aquell episodi que va marcar la història de la nació catalana. Clotet va explicar les mesures que va prendre Felip V per tal d'esborrar la memòria i que els catalans “no recordessin que havien estat una nació política” anul.lant les institucions i el sistema polític propi, relegant la llengua catalana i ofegant la població fiscalment. La prohibició de tenir armes a casa, la instauració d'un estat policial i l'exili de més de 30.000 persones, entre ells molts referents polítics, acadèmics i socials, van ser altres fets que van marcar la Catalunya de després de la guerra de Successió.
No va ser fins el moviment literari de la Renaixença, a la primera meitat del segle XIX, que no es va revifar la nació catalana. “Sense la Renaixença no tindríem consciència nacional”, va dir Clotet. “Des de llavors tots els passos endavant del poble català per dotar-se de més autogovern han estat avortats per l'Estat. Així va passar amb la Mancomunitat i la dictadura de Primo de Rivera i amb la República Catalana i el cop d'Estat de Franco”, recordava. Clotet finalitzava la seva intervenció afirmant que “només un Estat Català garanteix el nostre autogovern i la supervivència com a nació. Els catalans hem de poder decidir perquè no hi ha altra solució”.
Per cloure l'acte, l'alcalde Pere Regull recordava que Sant Jordi és “l'altra Festa Nacional catalana, més festiva que reivindicativa”, i convidava els vilafranquins i les vilafranquines a sortir al carrer. “Només sent-hi ja és una manifestació de catalanitat”, afirmava Regull. 

A Sitges, el passeig de la Ribera presenta avui una imatge que es repeteix cada 23 d’abril. Des de l’estàtua del Greco fins al recentment inaugurat Pont d’en Domènech s’han instal•lat una trentena de parades de venda de roses i llibres. Llibreries, floristeries i també estudiants que necessiten recollir fons per al final de curs, ong’s i entitats locals participen en aquesta Diada que ha estat marcada pel sol i per l’afluència de públic.

A l’espai institucional, just davant del Pont d’en Domènech, s’han organitzat diverses activitats. Durant tota la jornada diferents autors locals i altres que han presentat els seus treballs a Sitges el darrer any, signen llibres en aquest espai, on també se celebrarà l’activitat Sitges en vers. La proposta, que començarà a les 18 hores, permetrà als participants recitar un poema escollit per ells mateixos i es finalitzarà amb la lectura conjunta d’un únic poema.

A banda dels clàssics i les darreres novetats literàries, a la Fira també es poden adquirir múltiples formats de roses, des de les naturals, a les tenyides, passant per les artesanals que es presenten en diferents formes i colors.

La música també serà present en la jornada cultural catalana més important i, a les 19 hores, actuarà la formació Arena y Agua amb Gloria Freixas (veu i teclat) i Carlos Lupprian a la guitarra.

Al llarg del dia s’ha pogut veure l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, acompanyat per regidors de l’Ajuntament com Mireia Rossell, Vinyet Lluís, Lluís Marcé, Elena Redondo, Ignasi Garrigó i Jordi Mas, qui ha rebut múltiples felicitacions pel seu sant. L’alumnat de les escoles de Sitges també ha tingut una destacada presència a la Fira amb la lectura de textos que han protagonitzat al migdia.

Les activitats, més enllà de la Fira, continuen aquesta tarda amb l’audició – ballada que organitzen els Amics de la Sardana i que comptarà amb l’actuació de la Cobla Maricel, al Cap de la Vila, a les 20.30 hores.

Sant Jordi es continuarà celebrant demà a la Biblioteca Josep Roig i Raventós amb el cicle de xerrades literàries que coordina Elena Cejas, llicenciada en Filologia Hispànica, amb  Sitges modernista: literatura i processons.

A les 20.30 hores, el Cineclub se suma a la celebració de Sant Jordi amb la projecció de la pel•lícula La Por. El Casino Prado Suburense acollirà la projecció, que comptarà amb el director del film Jordi Cadena.

Els infants podran apropar-se a la literatura el divendres 25 amb l’Hora del Conte. Contes de circ és el títol escollit per Kima per centrar l’activitat que començarà a les 17.30 hores.

La celebració de Sant Jordi culminarà el diumenge 27 amb dues propostes. A les 12 hores, al Local Social de Les Botigues de Sitges, es lliuraran els premis del II Certamen Literari de Sant Jordi i a les 12.30 hores, al Cap de la Vila, hi haurà actuació castellera amb la Colla Jove de Castellers de Sitges, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Sants.

Al Vendrell, ja fa molts anys que, durant les últimes dues setmanes d'abril, el Museu Deu té una convidada especial: la princesa Margarida, la qual serà rebuda per nombrosos alumnes de primer i segon de primària de les escoles del Vendrell.

Durant més d'una hora, els escolars poden gaudir de la representació d'una princesa desesperada que busca pel Museu Deu el seu estimat sant Jordi. Gràcies a les escultures i les bacines, els nens comprenen que l'única solució per tal que la princesa Margarida trobi la felicitat és casar-se amb un d'ells. Així, un cop fetes les explicacions sobre la veritable història de Sant Jordi, tots els assistents participen en l'enllaç matrimonial de la princesa Margarida amb el fictici sant Jordi vestit per a l'ocasió.

L'activitat és totalment gratuïta per a les escoles, prèvia inscripció.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local