Entre el 3 i el 12 d'octubre

Sitges 2014, el 'festival de festivals' de cinema fantàstic, presenta la programació completa

Films com Adieu au langage, l'ultim treball en 3D del geni de la nouvelle vague, Jean-Luc Godard, o el decadent retrat de David Cronenberg estaran al Festival

EIX. Annabelle, la molt esperada precuela de The Conjuring, de John R. Leonetti, serà una de les presentacions amb més expectació del públic del Festi

EIX. Annabelle, la molt esperada precuela de The Conjuring, de John R. Leonetti, serà una de les presentacions amb més expectació del públic del Festi

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya referent mundial del seu gènere, ja té a punt la seva 47ª edició. Entre el 3 i el 12 d'octubre, el Festival reunirà algunes de les joies del cine fantàstic i nous llenguatges audiovisuals que han triomfat a mig món. Films com Adieu au langage, l'ultim treball en 3D ple de metàfores del geni de la nouvelle vague, Jean-Luc Godard, o el decadent retrat de David Cronenberg sobre la indústria cinematogràfica, Maps to the Stars, amb un repartiment de luxe format per Julianne Moore, Mia Wasikowska, Robert Pattinson y John Cusack, estaran al Festival. L'esperada REC 4, de Jaume Balagueró, inaugurarà el certamen, mentre que Musarañas, produïda per Álex de la Iglesia, Relatos salvajes, de Damián Szifrón o Magical Girl, de Carlos Vermut, també tindran la seva presència a Sitges.

Annabelle, la molt esperada precuela de The Conjuring, de John R. Leonetti, serà una de les presentacions amb més expectació del públic del Festival. Es projectaran també títols com Oculus, de Mike Flanagan, una història de dos germans orfes i l'enigma per resoldre de l'asessinat dels seus pares, o Cub, de Jonas Covaerts, que narra com en Sam descobreix un nen salvatge, ajudant d'un psicòpata, al campament on ha anat amb altres companys scouts. Un altre film programat és I Origins, de Mike Cahill, en la que un estudiant de biologia molecular especialitzat en l'evolució de l'ull humà, coneix una misteriosa dona amb un iris multicolor. A partir d'aquí, anys després de la seva investigació, arriba a un descobriment que podria canviar la manera en la qual els humans perceben l'existència.

Honeymoon, de Leigh Janiak, o Tusk, la nova producció de Kevin Smith, qui el 2011 es va emportar el Premi a la Millor Película per Red State, també tindrà presència a la programació conjuntament amb The Signal, de William Eubank, How I Live Now, de Kevin Mcdonald, Horsehead, de Louis Deluc i Jamie Marks is Dead, de Carter Smith.

A aquests títols s'uneixen films com Réalité, de Quentin Dupieux, Preservation, de Cristopher Denham, Creep de Patrick Brice, així com The Double, la adaptació de Dostoievski protagonitzada per Jesse Eisenberg i Mia Wasikowska que proposa el britànic Richard Ayoade, These Final Hours, de Zik Hilditch, Sword of Vengeance, de Jim Weedon, o el thriller queer Der Samurai dirigit per Till Kleinert.

Una alienígena Scarlett Johanson pasarà pel Festival de la mà de Jonathan Glazer, de qui es projectarà Under the Skin. Per la seva banda, la reconeguda autora de còmics iraniana, Marjane Satrapi, presentarà la comèdia negra The Voices, que ha tingut una molt bona rebuda a Sundance, on també ha passat amb èxit The Guest, la història de violència d'un ex-soldat, dirigida per Adam Wingard.

Terror i vampirs
Tenen un pes significatiu a la programació les històries que giren entorn el terror sobrenatural i les presències sinistres, com la neozelandesa Housebound, de Gerard Johnstone; la australiana de The Babadook, de Jennifer Kent; Home, de Nicholas McCarthy; The Canal, de Ivan Kavanagh i The Curse of Downers Grove, pel·lícula sobre els assassinats d'uns adolescents atribuïts a una estranya maledicció, dirigida per Derick Martini i coguionizada pel novelista Brett Easton Ellis, autor d'American Psycho, la versió cinematogràfica que va inaugurar Sitges 2000.

El cine de vampirs també té una cita al Festival amb A Girls Walks Home Alone At Night, una interessant interpretació del mite del vampir que ha triomfat a Cannes, rodada en llengua farsi per la jove realitzadora Ana Lily Amirpour i amb Elijah Wood com a productor, i la comèdia negra neozelandesa i fals documental What We Do in the Shadows dirigida per Taia Waititi y Jemaine Clement.

La faceta més humorística del Festival també la mostrarán cintes que inclouen zombies com Dead Snow 2, de Tommy Wirkola, en la que l'unic supervivent de la primera part haurà de combatre ab un exèrcit de zombies encara més gran, Goal of the Dead un film doble de dos parts de 70 minuts dirigida per Benjamin Rocher i Zombeavers de Therry Poiraud, que parteix de la clàssica trobada d'amics de vacances que barregen festa i sexe i acaben en una orgia de sang. Premature, de Dan Beers, segueix en la linia de comèdia per presentar la història d'una estudiant de secundària que ha de reviure reiteradament la pèrdua de la seva virginitat i Burying the Ex del mític director Joe Dante, de qui també es programarà Gremlins, serà l'encarregada de clausurar el Festival.

Pel que fa a l’escena estatal, a més de REC 4, de Jaume Balagaró, com a pel·lícula inaugural, el Festival comptarà amb La distancia, de Sergi Caballero, o l’estrena de l’esperada cinta de terror psicològic Musarañas, finançada per la nova productora d’Álex de la Iglesia i Carolina Bang, i que està dirigida per Juanfer Andrés i Esteban Roel. Pos Eso, de Sam o la producció catalana L'altra frontera, d'André Cruz Shirawa, també estaran a Sitges 2014.

Produccions asiàtiques
El cinema asiàtic, tindrà el seu lloc destacat dins la programació de Sitges 2014, com ja és habitual en el Festival, que oferirà una selecció de títols molt esperats pels seguidors d’aquest cinema, com ara That Demon Within, de Dante Lam, The Midnight After, de Fruit Chan i Aberdeen, de Pang Ho-Cheung, totes arribades de Hong Kong. Per altra banda, des de Corea del Sud arriba A Hard Day, de Kim Kim Seong-hun; Mad, Sad & Bad, d’Avie Luthra, i One on One de Kim Ki-duk, que narra la persecució de l’assassí d’una nena. Pel que fa a produccions japoneses destaca Over Your Dead Body, l'últim treball de Takashi Miike (Gran Premi Honorífic a Sitges 2013) de qui també es programarà The Mole Song: Undercover Agent Reiji, que narra la història d’un oficial de policia infiltrat en una banda de mafiosos, Live del director de Dead Sushi Naboru Iguchi i R100, d’Hitoshi Matsumoto, l’adaptació a l’acció real del famós manga Lupin the 3rd, dirigida per Ryuhei Kitamura, i la polèmica The Torture Club, de Kota Yoshida.

Realitzacions a diverses mans
El Festival també programa tres pel·lícules que s'inclouen en la tipologia de films codirigits per diferents directors i presentades en format per capítols, les nord-americanes V/H/S Viral, dirigida per Marcel Sarmiento, Nacho Vigalondo, Gregg Bishop, Todd Lincoln, Justin Benson i Aaron Moorhead, i ABC's of Death 2, l'esperada seqüela de curtmetratges de terror realitzada per 26 directors, entre els que hi figuren Alexandre Bustillo, Sion Sono o Vicenzo Natali, i per altra banda, la mexicana México Bárbaro, dirigida per Jorge Michel Grau, Isaac Ezban, Laurette Flores Born, Ulises Guzmán, Edgar Nito, Lex Ortega, Gigi Saul Guerrero y Aaron Soto, que s'rganitza també estarà emmarcada dins la nova secció Blood Window, la qual s’organitza en col·laboració amb el programa amb el mateix nom dins el mercat de cinema Ventana Sur de Buenos Aires. Aquesta secció reunirà títols de cinema fantàstic llationamericà com Late Phases, d'Adrián García Bogliano, El día trajo la oscuridad, de l'argentí Martín Desalvo o Dios local, de l'uruguaià Gustavo Hernández.

Clàssics de gènere
Com marca la tradició, a Sitges 2014 tampoc faltaran els clàssics. El Festival ha confirmat la projecció de Sorcerer, el film de William Friedkin de 1977, remake de El salario del miedo, de H.G Clouzot (1953), protagonitzat per Roy Scheider, Bruno Cremer, i Francisco Rabal.

En quan a premis es refereix, el director, productor i guionista alemany Roland Emmerich, gran representant del cinema d’acció i catàstrofes i autor de títols tant populars com Independence Day, Godzilla, 2012, Stargate, Anonymous, El día de mañana, Asalto al poder o Soldado universal, rebrà un Gran Premi Honorífic.

Antonio Banderas també recollirà un Gran Premi Honorífic per la seva trajectòria cinematogràfica i presentarà Autómata, de la qual es protagonista i que dirigeix Gabe Ibañez. En aquesta edició, el Premi Nosferatu (Secció Brigadoon) recaurà en l’actriu María Kosty, dedicada a la professió des de finals dels anys setanta. Per un altre costat, Sitges 2014 també comptarà amb la presència destacada de Pablo Helman, el geni dels efectes especials de les pel·lícules d’Steven Spielberg i George Lucas.

La televisió de gènere
La televisió de gènere tindrà una notable presència a Sitges 2014. Per segon any consecutiu, el Festival incorpora una secció dedicada especialment a les series de TV de gènere fantàstic: Serial Sitges, on es podran veure alguns dels grans èxits internacionals com Juego de tronos, Gotham, Big Bang Theory o l’esperada Fargo, que tundra la seva preestrena a Sitges un dia abans que Canal + l’estreni al seu circuit.

Brigadoon
Per la seva part, la secció Brigadoon oferirà una selecció de llargmetratges de ficció, curtmetratges i documentals i un homenatge a l’actor Álex Angulo, mort recentment. Es presentarà I Tarantiniani, d’Steve Della Casa i Maurizio Tedesco, un documental que pretén explicar al món un fenomen cinematogràfic desconegut, el dels directors ignorats per la crítica italiana que Quentin Tarantino considera essencials, com Lamberto Bava, Ruggero Deodato o Sergio Leone. El gènere giallo és el protagonista de Yellow Fever: The Rise and Fall of the Giallo, un repàs a la història d’aquest concepte cinematogràfic i als seus cineastes, des dels orígens amb Mario Bava fins Dario Argento o Lucio Fulci. Junt amb la projecció de Vicente Aranda, 50 años de cine, un altre documental sobre cine espanyol serà Queridos monstruós, dels germans Kiko i Javier Prada, una visió de la història del cine fantàstic i de terror des dels anys seixanta fins els nostres dies. En la mateixa secció destaca Bombshell Bloddbath, un títol dirigit per Brett Mullen i influenciat per pel·lícules zoom com Nueva York bajo el terror zombie o La invasión de los zombies atómicos. Per la seva part, els productors executius de The Ring presenten Dark Awakening, thriller sobrenatural dirigit per l’especialista en maquillatge Dean Jones.

Altres títols del gènere documental que presentarà el Festival són Doc of the Dead, el que s’ha definit com “documental definitiu de la cultura zombie” i ha estat dirigit per Alexandre O. Philippe (The people versus George Lucas y The Life and Times of Paul the Psychic Octopus). El treball analitza com el fenomen zombie s’ha popularitzat en els darrers anys en tot tipus de camps, com la literatura, les sèries o inclòs la moda. Per un altre cantó, la història de l’aspirant a escriptor que es converteix en actor per accident i de qui tot el món reconeix el rostre però ningú el nom: That Guy Dick Miller, d’Elijah Drenner, que comparteix pantalla amb figures com Nicholson, De Niro, Schwarzenegger o Los Ramones, ha treballat amb grans directors com Scorsese, Corman, Fuller, Dante, Cameron, Demme i molts més.

El Phonetastic Sitges Mobile Film Festival celebra aquest any la seva segona edició com aparador de la producció audiovisual rodada amb tauletes i smartphones. La seva web (www.phonetasticfestival.com) és la via de recepció de treballs arribats de tot el món. Les sèries televisives de gènere tornaran a tenir una destacada presència amb el Festival, amb un espai, una programació i una secció pròpia: Serial Sitges. 

Cal destacar la incorporació del nou premi Cine365Film, que distingirà als realitzadors que tinguin seleccionat un curtmetratge al Festival. El guanyador rebrà 10.000 euros i podrà rodar una pel·lícula de gènere fantàstic que s’inclourà a la programació de Sitges 2015 i podran optar a ell tots els directors de l’estat espanyol que participin en un curtmetratge a les seccions Oficial, Brigadoon, Phonetastic i SGAE Nova Autoria de Sitges 2014. El guardó neix de l’acord entre el Festival i la productora Apaches Entertaintment i Cine 365.

13 secciones
De les dotze sessions de programació amb les que ja compta el certamen, Oficial Fantàstic, Noves Visions, Panorama, Seven Chances, Midnight X-Treme, Focus Asia, Brigadoon, Sitges Classics, Sitges Family, Serial Sitges i Phonetastic, es suma com a novetat en aquesta edició, la secció transversal Blood Window, que recollirà títols produïts a Llatinoamerica. 

Segons el darrer estudi, realitzat en l’edició del 2013, el Festival va obtenir més de 9.500 referències en mitjans de comunicació, amb una audiència de 835.687.836 impactes. Amb un total de 665 periodistes acreditats de 446 mitjans de comunicació, 45 d’ells internacionals, i més de 182.000 visitants en tots els espais de l’esdeveniment, el Festival de Sitges s’ha convertit en el primer certamen de gènere del món i on els fans són els autèntics protagonistes.

Venda d'entrades
Les entrades para la 47ª edició de Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya es posaran a la venda dimarts que ve, 23 de setembre. A les 10:00h per al públic Premium i a les 12:00h per al públic general, a través de la pàgina web del Festival. La graella es farà pública el divendres que ve, 19 de setembre.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local