Festival Internacional de Cinema Fantàstic

El Festival de Sitges arriba amb un complet mapa d'exposicions

Des d’un viatge a través de la saga [REC] fins un homenatge col·lectiu al mític film Tetsuo, de Shinya Tsukamoto

EIX. La naranja mecànica

EIX. La naranja mecànica

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya reunirà nou exposicions temàtiques, que recullen en diferents formats, gèneres i expressions, una polièdrica visió dels territoris del fantàstic. Des d’un viatge a través de la saga [REC] fins un homenatge col·lectiu al mític film Tetsuo, de Shinya Tsukamoto, el mapa d’exposicions de Sitges 2014 mostra diverses facetes de l’art i el cinema de gènere: objectes cinematogràfics de la Cannon i de la col·lecció Propside.com, els productes de marxandatge d’SD Toys, les creacions de Carles Ganya, els dibuixos de fantasciència, els píxels de Miguel Chevalier i el projecte Cinergía de Gas Natural Fenosa. Les nou mostres –de diferent format– constitueixen un complet programa expositiu del Festival que reforça la seva oferta d’activitats paral·leles.

 

[REC]: UNA SAGA INDOMABLE

BACARDÍ i FILMAX presenten l’exposició [REC]: Una saga indomable. Una oportunitat única (i irrepetible) de veure com va néixer i com s’ha creat la saga de terror més famosa del nostre país.

Del 3 al 12 d’octubre, Casa Bacardí Sitges acollirà per primera vegada una exposició externa amb un motiu d’excepció: reconèixer la trajectòria d’un dels directors més indomables: Jaume Balagueró, que estrenarà la seva última pel·lícula, [REC]4, al Festival de Cinema de Sitges.

La perseverança amb la qual el director va perseguir el seu somni de fer cinema de terror a Espanya, dedicant més de tres anys a aconseguir finançament per a la seva primera pel·lícula Els Sense Nom, sense témer als obstacles i sense rendir-se, li han valgut el reconeixement de BACARDÍ, un rom forjat per la passió indomable d’una família que durant més de 150 anys ha hagut de superar nombroses adversitats –com l’incendi de 1880, els terratrèmols de 1903, 1906, 1914, 1932…–, l’exili, la Llei Seca…– moguts pel desig de crear cada dia el millor rom. 

[REC]: Una saga indomable és un exhaustiu repàs visual, auditiu i tàctil a una de les sagues de terror més famoses de la història del gènere a través de dotzenes de fotografies, cartells inèdits, story-boards, dibuixos, esbossos, vestuari, atrezzo i un munt d’objectes que mai s’han vist fora de la gran pantalla. 

Dividida en quatre grans zones, cadascuna de les àrees d’aquesta exposició persegueix que el visitant es submergeixi en la saga [REC], produïda per Filmax, i que es prepari per a l’estrena de l’última entrega.

Entre altres coses, el visitant podrà gaudir d’una vintena de cartells inèdits, que mai –fins ara– havien vist la llum. Tampoc podrien faltar altres elements icònics, com la samarreta de la Manuela Velasco a [REC] o el vestit de núvia que duia la Leticia Dólera a [REC]3, entre d’altres.

També es podrà gaudir en exclusiva d’una peça audiovisual realitzada pel mateix Jaume Balagueró, que repassa la quatrilogia [REC] i que de ben segur farà les delícies dels fans.

I, perquè ningú marxi amb set i com a fi de festa, els visitants podran degustar una sèrie de còctels inspirats en les entregues de [REC] elaborats pels alumnes del Centre Internacional de Formació CETT amb BACARDÍ Superior, BACARDÍ 8 años i BACARDÍ Heritage. Unes copes que no deixaran ningú indiferent. Naturalment, la Casa Bacardí serà l’únic lloc d’Espanya on –durant uns dies- es podran provar aquests còctels.

Del 3 al 12 d’octubre (excepte el dia 9, que serà tancada al públic), a Casa Bacardí Sitges. Horari: de les 17 h. a les 22 h.

CANNON FILMS: ACTION FACTORY

El Festival dedica un espai expositiu als cartells de pel·lícules de Cannon Films, una de les productores cinematogràfiques més importants de les últimes dècades i que als anys 80 va viure el seu moment d'esplendor.

Els documentals The Go-Go Boys: The Inside Story of Cannon Films (Hilla Medalia, 2014) i Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films (Mark Hartley, 2014), afegits a la trista notícia del passat mes d'agost de la defunció d'un dels seus fundadors, Menahem Golan, han col·locat en el punt de mira una de les productores més importants de les últimes dècades.

Golan, conjuntament amb el que era el seu inseparable cosí i copropietari de Cannon Films, Yoram Globus, van ser capaços d'incorporar a les seves produccions els grans noms del cinema d'acció com Silvester Stallone, Chuck Norris, Charles Bronson o Jean-Claude Van Damme i van atorgar títols inoblidables com Coba, el brazo fuerte de la ley (Gerorge P. Cosmatos, 1986), Invasión USA (Joseph Zito, 1985), El guerrero americano (Sam Firstenberg, 1985), Desaparecido en combate (Joseph Zito, 1984) o Yo soy la justicia (Michael Winner, 1982). Els cartells d'aquestes produccions serà el que es podrà veurea l'espai de la sortida de l'Auditori.

Del 3 al 12 d’octubre. A la sortida de l’Auditori.

DECORACIÓ DE SOMNI

Una vegada més, Propside.com s'encarregarà de decorar el hall de l'Auditori amb peces originals de prestigioses produccions del gènere fantàstic. Aquest any s'uneix a l'homenatge a l'univers dels somnis, que realitza el Festival, i presenta peces tan emblemàtiques com el guant i el vestuari de Robert Englund a la saga Pesadilla en Elm Street o exemplars de produccions oníriques com Matrix, Sucker Punch o Blade Runner. A més, l'espai oferirà la possibilitat de fer-se una foto amb Gizmo, personatge de Gremlins, celebrant, d'aquesta manera, el trentè aniversari de la pel·lícula.  

Propside.com és una empresa dedicada a la venda en línia d'articles i marxandatge sobre produccions cinematogràfiques i de televisió.

Del 3 al 12 d’octubre. A la sortida de l’Auditori.

 

CINERGÍA, DE GAS NATURAL FENOSA

GAS NATURAL FENOSA ha posat en marxa el projecte Cinergía, una original iniciativa per a apropar l’eficiència energètica al gran públic a través del setè art. La companyia energètica ha seleccionat quatre reconeguts directors espanyols –Paco Plaza, Rodrigo Cortés, Jaume Balagueró i Juan Cruz– per a dirigir quatre curtmetratges vinculats a l’eficiència energètica, protagonitzats per alguns dels actors més reconeguts del panorama nacional.

Rodrigo Cortés presentarà el 3 d’octubre el seu curtmetratge 1.58 a la llar eficient de GAS NATURAL FENOSA, que estarà ubicada al recinte del Festival. Producció amb aires de thriller i terror protagonitzada per Manuela Vellés, amb la col·laboració especial de Gabino Diego i la periodista Julia Otero, 1.58 ofereix a l’espectador diferents claus sobre una conducció eficient.

A la Llar Eficient de GAS NATURAL FENOSA podrem aprendre què és l’energia i el seu valor i com podem ser més eficients a través de les diferents activitats que la companyia oferirà per a nens i adults del 3 al 12 d’octubre de 10h a 21h.

Del 3 al 12 d’octubre. A l’exterior de l’Auditori.

 

CARN I FERRO: UNA EXPOSICIÓ VISUAL SOBRE TETSUO

La discogràfica Bestiarie reunirà al Palau de Maricel una sèrie de serigrafies en tinta negra en una exposició que pretén homenatjar Tetsuo, film dirigit per Shinya Tsukamoto, i considerat com a fundacional del moviment cinematogràfic ciberpunk. Els artistes, que exposaran la seva obra són Liqen, Alonso Urbanos, Nando Vázquez,

El distingit il·lustrador Liqen, ha pintat, en la seva faceta d'street art, murals coloristes i detallats a murs d’arreu del món, a més d'exposar a llocs com l'Opera Gallery de Nova York o tenir presència a fires com la International Contemporary Art Fair de Miami.

Alonso Urbanos ha exposat els seus dissenys al Museu Nacional del Romanticisme de Madrid, entre altres espais i ha dissenyat recentment les portades de les cintes de cassettes que ha produït la discogràfica Bestiarie, segell discogràfic editorial dedicat a publicar obra gràfica i treballs musicals relacionats amb la música ambient, industrial, metal i noise i responsable de la producció de l'exposició.

L'il·lustrador gallec Nando Vázquez ha exposat a diversos espais de l'Estat espanyol  i de Mèxic, i presentarà el seu treball, conjuntament amb l'obra gràfica de Miguel Sueiro, creador de Bestiarie.  

Les obres seran exposades en un format de 70 x 100, han estat inspirades en la relació de l'ésser humà del segle XX amb la màquina que Tsukamoto plasma amb el film Tetsuo, no com una lluita, sinó com una fusió que dona lloc a un nou home, a l'home tecnològic d'avui dia. Aquesta exposició pretén homenatjar una pel·lícula que, tot i haver complert 26 anys, segueix tan vigent com el dia de la seva estrena.

Shinia Tsukamoto és un realitzador que s'ha preocupat de manera especial per les pors de l'home modern, per l'enfrontament entre la carn i la tecnologia que el rodeja. Tetsuo, el seu primer èxit internacional, pot ser considerada com una apologia cyberpunk que busca punts de fuga en el llenguatge cinematogràfic utilitzant la plàstica de les imatges com a fil conductor d'un discurs surrealista.

Les serigrafies de l'exposició es posaran a la venda en línia a la pàgina web: www.fleshandiron.com

Del 3 al 12 d’octubre. Al Saló Blau del Palau de Maricel. Horari: els dies 3, 4, 5, 10 11 i 12, d’11 a 14 i de 17 a 19 h; els dies 7, 8 i 9, de 17 a 19 h.

 

FANTÀSTIC & TERROR

L'il·lustrador Carles Ganyarul (Ganya) presenta, també al Palau de Maricel, la seva col·lecció de dibuixos basada en escenes de pel·lícules del gènere fantàstic i de terror. Aquesta exposició ofereix la particular visió que té aquest dibuixant i amant del cinema d'una sèrie de pel·lícules que considera que han deixat una empremta en la memòria cinèfila.

Les il·lustracions, en blanc i negre i fetes en llapis grafit sobre fusta, reviuen clàssics del cinema com Nosferatu (1922) o La novia de Frankenstein (1935) fins a títols més actuals com Alien vs Predator (2004), King Kong (2005) o Matrix Reloaded (2003), entre d’altres. Personatges i pel.lícules que ja son icones cinematogràfiques com Dràcula, Terminator, 2001 una Odissea a l’Espai, Taxi driver, Wolverine, Jason, o Freddy,  també hi tindran presència.

Ganya es va iniciar en el dibuix als 31 anys, relativament tard, tot i ser fill de pintor i il·lustrador. Ha estat vinculat des de sempre al món del cel·luloide, tant per la seva condició de cinèfil com pels seus estudis de direcció de cinema i la seva carrera de productor de televisió. La seva capacitat per recrear escenes i rostres mítics i el contrast del blanc i el negre, és el que preval en aquesta col·lecció que segons l'autor, "pretén homenatjar el setè art".

Del 3 al 12 d’octubre. Al Saló Blau del Palau de Maricel. Horari: els dies 3, 4, 5, 10 11 i 12, d’11 a 14 i de 17 a 19 h; els dies 7, 8 i 9, de 17 a 19 h.

 

EXPOSICIÓ TALLER DE CÓMIC D'IL·LUSTRACIÈNCIA

La Llibreria Malvasia de Llibres acollirà en una mostra, les il·lustracions sobre ciència ficció dels alumnes dels tallers d'iI·lustraSciFi, organitzat per l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), a través de la iniciativa Il·lustraciència –que té com a objectiu divulgar la importància de la il·lustració científica–, la Malvasia de Llibres i el Festival.

El taller, que va tenir lloc el passat 13 de setembre al Casino Prado de Sitges, va ser dirigit pels il·lustradors Jordi Pastor i Damián Campanario, formadors amb una sòlida experiència en el seu camp, que van conduir als alumnes a recrear el fantàstic món dels somnis, leitmotiv de Sitges 2014, mitjançant els seus dibuixos. Durant el taller els alumnes van poder fer una anàlisi del còmic de ciència ficció a través del temps i conèixer-ne els autors més representatius 

La inauguració de l'exposició, que tindrà lloc el 6 d'octubre a les 17 h, comptarà amb la presentació de l'obra gràfica de Pastor i Campanario, Khalid: Crònica d'una realitat que explica la història de dos germans magribins que immigren a Europa jugant-se la vida per tal de fer realitat els seus somnis i esperances.

Del 4 al 18 d’octubre. A la Llibreria Malvasia de Llibres (Espalter, 16). Horari: de 10.30 a 13.30 i de 17 a 20.30 h.

SD TOYS

SD Toys, l'empresa dedicada a la producció de marxandatge i figures de col·lecció, presentarà, en un espai expositiu a la sortida de l'Auditori, una mostra de peces i personatges de sèries de gènere fantàstic com Game of Thrones, The Big Bang Theory i els seus nous productes de Star Wars, així com figures, tasses, articles de papereria, samarretes, clauers i tot tipus d'objectes relacionats amb la temàtica.

SD Toys va ser la primera empresa de l’estat que es va dedicar a desenvolupar aquest tipus de producte que fins aquell moment era una mercat exclusiu dels Estats Units i el Japó. Llicències com ara Blue Brothers, Guitarras Fender, o les recents Cálico Electrónico, Heidi o Mazinger Z formen part d'SD Toys.

Del 3 al 12 d’octubre. A la sortida de l’Auditori.

MIGUEL CHEVALIER: POWER PIXELS 2014

La Fundació Stämpfi exposa l'obra de Miguel Chevalier en una mostra titulada Power Pixels 2014, que presenta una selecció d'obres del reconegut artista mexicano-francès, una de les referències de l'art digital. L'exposició presenta, a les sales 2 i 3 de la fundació, les darreres recerques artístiques de Chevalier, mitjançant diverses instal·lacions de realitat virtual i una sèrie d'obres fixes.

L'obra experimental i pluridisciplinària de Chevalier reformula els temes essencials de la història de l'art. El seu treball aborda la qüestió de la immaterialitat a l'art, així com les lògiques induïdes per ordinador, com ara la hibridació, la generació, la interacció o la representació en xarxa. L'artista desenvolupa diverses temàtiques –la relació entre la naturalesa i l'artifici, l'observació dels fluxos i les recerques que organitzen les nostres societats contemporànies, l'imaginari de l'arquitectura i les ciutats virtuals–, que proporcionen unes imatges que qüestionen constantment la nostra relació amb el món.

Miguel Chevalier és un dels artistes digitals de referència en l’actualitat. Pioner de l’art virtual utilitza, des de 1978, la informàtica com a mitjà d'expressió en el camp de les arts plàstiques. La seva obra ha estat exposada en rellevants centres internacionals d’art contemporani, museus i festivals. Només en els últims tres anys ha exposat a París, Venècia, Brussel·les, Mèxic i Miami, entre d’altres. A la passada edició de la fira Art Paris va protagonitzar la sessió inaugural amb una obra que va cobrir virtualment la façana del Grand Palais.

3, 4, 5, 10 11 i 12 d’octubre. Horari: Divendres, de 15.30 a 19h; dissabtes: de 10 a 14 i de 15.30 a 19 h; i diumenges, d’11 a 15 h.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local