Festa Major 2015

La festa major de Vilafranca es reformula

Eloi Martí: d’un pregó amb intencions, a una proposta real de canvi de la Festa Major

Roger Vives. Eloi Martí, durant el pregó

Roger Vives. Eloi Martí, durant el pregó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A vegades a la vida et trobes en situacions inesperades que, posteriorment, et serveixen per implicar-te i tenir pes en decisions que anteriorment sempre havies considerat alienes a la teva vida quotidiana. És el que li ha succeït al vilafranquí Eloi Martí, pregoner de la darrera Festa Major de Vilafranca.

Martí va viure la seva elecció amb sorpresa, ja que sempre s’ha considerat “una persona normal” sense més ni més, notablement diferent del perfil habitual dels escollits per realitzar el pregó de La Més Típica. Un cop acceptat tant especial encàrrec, va aprofitar l'oportunitat brindada per fer un pregó en què, entre altres coses, ressaltava “la llàstima que sentia en veure que la nostra Festa tan estimada pateix uns horaris irracionals que, al meu entendre, fa que la qualitat baixi”.

Vist des de fora aplicar canvis substancials pot arribar a semblar quelcom senzill, però Vilafranca viu molt arrelada a les seves tradicions i canviar certs elements de l’status quo, sobretot si parlem de la Festa Major, és tot un esdeveniment. El pregó del 2014 doncs, va ser una crítica constructiva en l’escenari més significatiu. Amb tot, el que hagués pogut quedar-se com una declaració d’intencions enterrada a l’hemeroteca d’anècdotes anuals de la festa, ha anat prenent forma. I és que el pregoner vilafranquí explica que després de la posada en escena “vaig rebre una sèrie d’inputs procedents de gent molt diversa en què se m’agraïa haver-me manifestat a favor de certs canvis”.

Veient tal repercussió, i assumint que el seu rol jeràrquic a la societat vilafranquina ha canviat des del passat 28 d’agost, Martí s’ha implicat en intentar aconseguir el que el seu pregó reclamava: “de seguida em va venir al cap que no podia deixar escapar l’oportunitat per expressar allò que jo pensava. Crec que tinc el deure, actuant en conseqüència, de transmetre algunes idees i fer una humil i sincera proposta al respectat Consell de la Festa Major, per aconseguir entre tots una Festa Major millor.”

Tal proposta ja és en mans del Consell, que encara no s’ha pronunciat al respecte. Entrant en detall, Martí proposa canvis, en què la millora horària és essencial, pels cinc dies oficials de la Festa Major.

Cronològicament, pel dia 29 d’agost, considera que la Tronada s’hauria d’encendre des de davant del monument de Milà i Fontanals, i que la cercavila hauria d’engegar just a continuació des de darrera del propi monument (ambdues coses es fan ara mateix des de l’altra banda de la Rambla). A més el recorregut de la cercavila s’hauria d’escurçar, arribant a la plaça de la Vila pel carrer de la Cort. El mateix dia a la tarda, avançaria la sortida de la processó a les 7 de la tarda (aquesta seqüència es repetiria també seria vàlida pels dos dies següents).

L’endemà, per Sant Fèlix, eliminaria la sortida d’ofici dels balls, fixaria l’entrada de les colles castelleres a plaça a les 11 del matí i que la Diada comencés a les 12h, comptant sempre amb les quatre millors colles del moment.

Del dia 31 qüestiona la necessitat de repetir una diada castellera amb les colles locals que ja s’ha produït el dia 29, considerant que celebrant-ne únicament una se la podria potenciar molt més. A més, avançaria a les 11h l’entrada dels balls a plaça i a partir de les 12h en començaria la seva exhibició.

Passats ja els dies forts, pel dia 1 de setembre Martí col•locaria l’actuació castellera dels petits a les 12 del migdia, cosa que serviria perquè el Ball de Foc del vespre s’iniciés sí o sí a les 21h (actualment l’actuació castellera és a la tarda-vespre i fa retardar l’espectacle organitzat pels Diables).

I finalment, pel dia 2, s’hauria de convocar un acte públic i institucional a la tarda on es fes públic el nom dels cinc administradors de l’edició vinent. Així s’aconseguiria ja vincular-los a la Festa Major a un any vista. Cal dir que aquest nomenament públic cada any té dates diferents. Sense anar més lluny l’any passat els administradors van ser presentats a principis de novembre, mentre que enguany es realitzarà la setmana vinent.

Martí assegura que “sóc conscient de que són canvis agosarats i que em carrego moltes coses, però és necessari per equilibrar els horaris” alhora que també es entén que “hi ha matisos i que tot té un perquè”.

Amb tot el pregoner de 2014 explica que “cal dir que la decisió d’aquest canvis no han de recaure en uns administradors d’un any qualsevol en concret, sinó que han d’estar inclosos en el protocol de la Festa Major”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local