Centre d'Interpretació del Mar

Aprovació del projecte de museïtzació de la Confraria de Pescadors de Calafell

Aquest projecte permetrà convertir l’antic edifici de la Confraria en el Centre d’Interpretació del Mar

Ajuntament de Calafell. Confraria de Pescadors de Calafell

Ajuntament de Calafell. Confraria de Pescadors de Calafell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Calafell ha aprovat avui, de manera inicial, el projecte de museïtzació de l’antiga Confraria de Pescadors, per tal de convertir aquest edifici en el Centre d’Interpretació del Mar.

“Amb la creació del Centre d’Interpretació del Mar volem recuperar, conservar, mostrar i divulgar el llegat marítim de Calafell com a patrimoni col·lectiu i d’interès, i també crear un nou producte de turisme cultural”, explica l’alcalde de Calafell, Joan Olivella.

A més, la creació d’aquest nou centre de divulgació complementa el projecte de recuperació mediambiental de la platja de Calafell, i està estretament lligat a la remodelació actual del Passeig Marítim.

El Centre d’Interpretació del Mar serà, per tant, un espai de recuperació i divulgació del passat mariner de Calafell, cosa que es farà a través d’una exposició permanent i d’activitats complementàries que es desenvoluparan al voltant d’aquesta.

En l’exposició permanent s’explicarà com era la vida quotidiana del nucli de la Platja de Calafell, quan aquesta estava estretament lligada al mar. L’exposició tindrà quatre àmbits: 1/El nucli de la platja de Calafell; 2/El sorral com a espai de treball; 3/Un estil de vida; i 4/Temps de lleure.

1/El nucli de la Platja de Calafell: Introducció a l’antic barri mariner de Calafell a través del coneixement de la façana marítima, mitjançant suports gràfics que mostrin la transformació d’aquesta al llarg del temps.

2/El sorral com a espai de treball: En aquest espai es donen a conèixer oficis que es desenvolupaven al sorral i que eren necessaris per garantir, no només la captura del peix, sinó que aquest arribés als consumidors finals. Aquests oficis, coneguts com a “feines de terra”, eren tan importants com l’ofici de pescador, ja que sense elles no s’hagués pogut sustentar aquesta activitat econòmica. També es mostraran estris i eines pròpies de cadascun dels oficis i es promourà la vinculació d’aquests amb les barques de l’època que encara es conserven a Calafell.

3/Un estil de vida: Àrea centrada a recollir experiències i vivències personals dels habitants del barri mariner de Calafell. D’aquesta manera, es fa una recuperació de la memòria històrica del municipi, a través del testimoni oral de diverses persones.

4/Temps de lleure: En aquest àmbit es proposen jocs i es dóna a conèixer la gastronomia i l’argot mariner. L’objectiu és donar a conèixer altres aspectes de la quotidianitat dels habitants del nucli de la Platja, que s’han anat perdent amb el pas del temps.

A més de l’exposició permanent, el Centre d’Interpretació del Mar també organitzarà un programa d’activitats que complementi i dinamitzi l’espai de l’antiga Confraria. També es faran visites guiades i programes pedagògics dirigits als escolars, així com tallers didàctics o d’animació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local