El llegat americano

Una vuitantena de persones s'interessen pel llegat americano a Ribes

L’acte ha comptat amb la presència del nonagenari Joan Fortuny com a testimoni viu de la família de Cals Cubanos

Ajt Sant Pere de Ribes. Una vuitantena de persones s'interessen pel llegat americano a Ribes

Ajt Sant Pere de Ribes. Una vuitantena de persones s'interessen pel llegat americano a Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’edifici modernista del Redós de Sant Josep i Sant Pere –llegat patrimonial que van encarregar construir els germans indianos  Josep i Pere Jacas– ha acollit aquest diumenge amb gran èxit de públic la primera jornada dedicada íntegrament als indianos “El llegat americano a Ribes”. Tres historiadors locals, Gerard Coll, Miquel-Muç Vall i Josep Miret han estat els encarregats de la conferència inicial que han pronunciat davant de més de 80 persones. A la xerrada s’ha explicat el context històric d’aquests personatges, així com la seva marxa a Cuba i el posterior retorn en què es van trobar alguns dels més de 400 ribetans que en el seu moment van decidir anar a fer les Amèriques a la recerca d’una vida millor.

L’acte ha comptat amb la presència del nonagenari Joan Fortuny com a testimoni viu de la família de Cals Cubanos. Fortuny és el darrer supervivent retornat de l’onada migratòria que centenars de ribetans van protagonitzar entre els segles XVIII i principis del XX. Després de la conferència ha tingut lloc la ruta dels americanos, guiada pel també historiador Carles Miret. Aquest itinerari recorre alguns indrets com el carrer Major o el carrer del Pi, on s’hi troben edificacions que van construir els americanos i que van suposar la promoció d’un urbanisme més modern.

La regidora de Promoció Econòmica, Anna Gabaldà, ha explicat que aquesta activitat s’ha fet amb la “voluntat de donar a conèixer el patrimoni que tenim al municipi i ser una mica més coneixedors de la nostra història, doncs no tots el indians van tornar amb les butxaques plenes i hi ha molts altres aspectes que també s’han de conèixer i que formen part d’aquesta història”.  L’Ajuntament no descarta repetir alguna altra jornada o experiència similar a aquesta i fins i tot Gabaldà ha avançat que “hi hauran altres actes relacionats amb els indians durant el 2015 i es programaran més sortides per fer la ruta guiada amb grups reduïts”. En aquest sentit, per seguir incidint en la seva divulgació, l’any que ve es posarà en marxa la iniciativa de la “Maleta pedagògica” amb l’objectiu d’apropar el fenomen indià als alumnes de primària (cicle mitjà i superior).

Donat que el patrimoni dels indianos a Sant Pere de Ribes és ben evident, el municipi forma part de la Xarxa de Municipis Indians, una associació que té com a objectiu unir esforços per promocionar i posar de relleu el llegat indià a Catalunya. Els indians, també anomenats “americanos”, és el nom que es va donar a aquelles persones que van emigrar cap a Cuba, o les Antilles en general, durant la primera meitat del segle XIX. En molts casos, al cap dels anys, van acabar tornant a casa seva després d’haver fet una fortuna. En altres ocasions, no es van enriquir tant o, ni tan sols, van arribar a tornar d’allà. Alguns dels que sí que hi van tornar van construir-se mansions o habitatges molt similars als del paisatge cubà, amb moltes arcades, jardins interiors, pintures i frescos amb paisatges d’ultramar que, amb el pas dels anys, han esdevingut un important patrimoni històric i arquitectònic de les seves poblacions natals.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local