Capital de la Cultura Catalana

Un centenar de músics i cantaires interpretaran La Santa Espina diumenge a Vilafranca

L’Agrupació Polifònica de Vilafranca, l’Orquestra Simfònica del Vallès i solistes de primera línia interpreten l’obra més de cent anys després

Ajuntament de Vilafranca. Un centenar de músics i cantaires interpretaran La Santa Espina diumenge a l’Auditori de Vilafranca

Ajuntament de Vilafranca. Un centenar de músics i cantaires interpretaran La Santa Espina diumenge a l’Auditori de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest migdia s’ha presentat a la Casa de la Vila el concert extraordinari que el proper diumenge dia 8 de març, a les 7 de la tarda, portarà La Santa Espina a l’Auditori municipal de Vilafranca.

Un centenar d'intèrprets ompliran l'escenari: l'Orquestra Simfònica del Vallès, la soprano Anna Alàs, el tenor David Alegret, el baríton Enric Martínez-Castignani, el narrador Sergi Mateu, i les cinquanta veus de l’Agrupació Polifònica de Vilafranca.

Es tracta de la presentació a Vilafranca de la rondalla lírica en tres actes La Santa Espina, d'Enric Morera i Àngel Guimerà, un petit fragment de la qual és la cèlebre sardana.

La presentació del concert ha anat a càrrec de Raimon Gusi, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, del director emèrit de l’Agrupació Polifònica de Vilafranca, Xavier Cervera, i del president de l’Orquestra Simfònica del Vallès, Jordi Cos.

El regidor Raimon Gusi explicava que aquesta emblemàtica obra es va  reestrenar a Barcelona el març de 2014 amb motiu de la Capital de la Sardana en un únic concert, “més de cent anys després de les múltiples i exitoses representacions que se n'havien fet a principis del segle XX. Vilafranca té l'honor de ser la segona ciutat catalana que acollirà aquest esdeveniment musical, amb motiu de la Capitalitat de la Cultura Catalana 2015”. El regidor de Cultura recordava que la sardana inclosa dins l’obra “va esdevenir un autèntic himne, la qual cosa ve fer que el governador civil de Barcelona la prohibís l’any 1924”.

Per la seva banda el president de l’Orquestra Simfònica del Vallès, Jordi Cos, explicava que La Santa Espina és una rondalla en tres actes i sis quadres que busca un relat èpic sobre la catalanitat. “Fou una de les produccions més significatives de l'anomenat Teatre Líric Català, amb reminiscències de l’òpera wagneraina, de l’òpera italiana i de la sarsuela i comptant amb les millors plomes del moment com Guimerà, Pitarra, Rusiñol...”, ha comentat el president de l’OSV.

Per la seva banda, el director emèrit de l’Agrupació Polifònica de Vilafranca, Xavier Cervera, ha destacat la magnitud del concert “amb un centenar de persones dalt l’escenari: La Simfònica del Vallès i la Polifònica al complet, i solistes de primera línia”. Cervera també ha remarcat la magnífica  orquestració d’Enric Morera a La Santa Espina, l’èxit de la qual el va portar a “extreure’n un fragment que més tard, en la versió de cobla, esdevindria l’autèntic himne que tots coneixem”.

L'argument de La Santa Espina és de caràcter fantàstic, amb tots els elements propis del gènere d'aquesta època: bruixes, bruixots, sirenes, reialmes de terres llunyanes, encanteris... Tot plegat amb un rerefons de reinvindicació nacional en uns moments polítics molt delicats i tensos per a la societat catalana i el catalanisme polític.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local