A partir del 16 de maig

Els Disparates de Goya tornen a la Masia Cabanyes

A partir del 16 de maig es podrà visitar a la Masia d’en Cabanyes el nou Espai Goya, on s’exposaran el dotze gravats que pertanyen a la col·lecció dels Cabanyes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els gravats de Goya “Los Disparates” tornen a la Masia d’en Cabanyes a partir del 16 de maig, en el marc de la Nit dels Museus. Les dotze estampes de Goya que es van autentificar l’any 2012, s’han restaurat i es podran visitar de nou al “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes”.

Avui, Mila Arcarons i Pere Marsé han fet visita d’obres a aquesta intervenció, tot recordant i explicant el procés iniciat quan Rosa Vives, catedràtica de la UB, va autentificar aquests gravats que havien estat  a la biblioteca i als magatzems de la Masia d’en Cabanyes. Una intervenció que, han dit, “tanca el cercle”.

S’ha recordat i s’ha volgut posar èmfasi sobre l’excepcionalitat dels gravats, “proves pòstumes, d’assaig, amb alt valor documental i de gran qualitat”. Per altra banda, s’ha posat de relleu, una vegada més, la sensibilitat de la família Cabanyes per l’art, la ciència, la cultura i la seva vocació de col·leccionistes al llarg del segle XIX i XX.

Mila Arcarons, coordinadora d’aquest projecte, ha explicat que “s’ha conclòs exposar la globalitat dels gravats de Goya en un espai especialment remodelat i dissenyat. Un espai que – encaixat amb la globalitat de la visita al “Centre d’interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes” de la Masia d’en Cabanyes -  ens ha permès un lligam entre l’obra de Goya, que està en el camí del Romanticisme i la modernitat i el que representen els Cabanyes romàntics i trencadors”.

En allò que fa referència al disseny d’aquest espai s’ha volgut crear un paral·lelisme estètic en el què l’obscuritat tindrà molt protagonisme. Hom recorda que l’obscuritat és present en l’obra de Manuel de Cabanyes i en la de Goya: imatges de nocturnitat, foscor, ombra, misteri.

Per altra banda, s’ha volgut dissenyar l’espai en la penombra amb la finalitat que les peces tinguin el pes i el protagonisme i puguin ésser contemplades sense interferències alienes, creant una atmosfera que convidi a la contemplació, bona aprehensió i gaudi estètic dels gravats.

El projecte també contempla que els visitants coneguin i descobreixin el fil conductor que ha portat els Goya a la Masia d’en Cabanyes: la sensibilitat dels Cabanyes per l’art, la seva faceta de col·leccionistes, les hipòtesis sobre l’adquisició dels Disparates i la seva arribada a la Masia d’en Cabanyes, l’excepcionalitat dels gravats i el context en què es van crear, els enigmes que hi ha darrera de cada un dels gravats en aquest camí creador del Romanticisme a la modernitat, la llibertat creativa de Goya i la difícil interpretació de la producció d’aquesta sèrie.

Mila Arcarons ha volgut recordar que aquesta intervenció forma part del suport rebut per part de la Diputació de Barcelona. Així mateix, ha manifestat que en els propers mesos la Masia d’en Cabanyes, a partir d’aquesta subvenció, executarà d’altres millores que s’han planificat conjuntament amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i que han merescut el vist-i-plau de la “comissió de patrimoni de la Generalitat de Catalunya”, entitat que fiscalitza les actuacions a realitzar en els monuments que tenen atorgat el reconeixement de BCIN – Be Cultural d’Interès Nacional.

També s’ha volgut deixar constància que en el desenvolupament del projecte , el Consell Comarcal del Garraf ha rebut el suport de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que a través dels arquitectes,  Anabel Fuentes i Xavier Pi, n’han fet la direcció de les obres. Així mateix, i de manera especial a les persones que al llarg d’aquest procés han ajudat a valorar les propostes i solucions que calien per poder mostrar els Goya de manera més adequada. Hom ha volgut recordar Xavier Grau, conseller comarcal de cultura i patrimoni; Marijó Riba, regidora de cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Francesc Puig Rovira, historiador vilanoví; Rosa Vives, catedràtica de la Universitat de Barcelona; Mireia Rosich, directora de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer;  Laura Costa, tècnica de patrimoni de la Diputació de Barcelona i Alba Tomàs, tècnica de cultura i patrimoni del Consell Comarcal del Garraf.

Pere Marsé, en representació de l’equip que ha dissenyat el projecte museològic i museogràfic, ha destacat que els gravats de Goya  - que estaven penjats a la biblioteca i passaven desapercebuts - ara passen a ser un element molt singular de la Masia d’en Cabanyes. També ha comentat que el nou espai, per a recolzar el concepte d’obscuritat,  tindrà una il·luminació tènue, amb expositors en forma de prismàtics per facilitar la relació entre espectador i les peces, ja que “el protagonista aquí és la obra de Goya”. Ha explicat que les vitrines i els accessos amb dues portes correderes s’han plantejat “per generar circumval·lació al voltant de les peces”.

“El que tenim és fascinant, ha comentat Arcarons, per la seva singularitat, per la forma en què van arribar, per la singular tècnica. També per les diferents vies d’interpretació del significat de les estampes. Dels Goya podem fer-ne  lectura d’acord amb el passat i d’acord amb el context històric en el qual foren creats. No obstant, són fascinants perquè ens permeten interpretacions en el present, des de la modernitat i la contemporàniament”.

Des del 16 de maig fins a finals de juny, el Centre d’Interpretació del Romanticisme oferirà a l’Espai Goya la visita guiada i comentada: “El Col·leccionisme i Goya a la Masia d’en Cabanyes”. Durant la Nit dels Museus la visita serà a les 19h i a les 22h.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local