Secció Collita

El misteri del vi de Xerès, l'ecologia a la vinya i els "nois de Barolo", protagonistes del Most Festival

El Most Festival comptarà amb la presència internacional de Paolo Casais (Barolo Boys. Storia di una Rivoluzione), Sandrine Ferraro (In wino veritas) i Vicentini Ongnani (Vinodentro)

Elisenda Trilla, guanyadora del Premi del Jurat del Most 2012, torna al Festival per presentar la seva nova pel·lícula, El Moment, un viatge a la terra del Cerç

Vinodentro és una pel·lícula de ficció en què es narra el canvi de Giovanni Cutton quan tasta el vi. EIX

Vinodentro és una pel·lícula de ficció en què es narra el canvi de Giovanni Cutton quan tasta el vi. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Most Penedès Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava ja encara la seva cinquena edició, que se celebrarà a Vilafranca, Sant Sadurní i a d’altres indrets del Penedès del 5 al 15 de novembre. La Secció Collita torna a ser una de les perles del festival. És una secció competitiva que recull la millor producció audiovisual internacional de peces relacionades amb el món de la vinya, el vi i el cava. Inclou cintes realitzades en els darrers dos anys i hi participen títols de diverses nacionalitats i múltiples registres.

En aquesta cinquena edició es projectaran un total de 21 treballs, entre documentals, pel·lícules de ficció i vídeos promocionals. La seva procedència segueix sent molt variada i arriba de països com Itàlia, Suïssa, França, Xile i Estats Units. La selecció s’ha dut a terme d’entre un total de 35 produccions de 7 països diferents. La Selecció Oficial Collita del Most opta a cinc guardons: el Gran Premi del Jurat, el Premi al millor treball de ficció, el Premi al millor treball documental, el Premi Projecció internacional, el Premi Arrels i el Premi al millor espot.

Algunes propostes destacades

Vinodentro és una pel·lícula de ficció en què es narra el canvi de Giovanni Cutton quan tasta el vi: evoluciona de treballador tímid d’una entitat bancària i marit fidel a ser director, seductor de dones i l’expert de vi més valorat a Itàlia. El dissabte dia 7 de novembre, el seu director Vicentini Ongnani serà a Sant Sadurní per presentar la pel·lícula.

Vilafranca també rebrà el director de Barolo Boys. Storia di una Rivoluzione Paolo Casalis el dissabte 14 de novembre. El documental explica l’aventura col·lectiva d’un grup de joves vinaters italians que, amb orgull i passió, passen de l’autoproducció a consolidar els vins de Barolo, una denominació d’origen admirada arreu del món. Un cas equiparable al cas català del Priorat, on als anys vuitanta un grup d'elaboradors va convertir un vi popular en un dels millors vins del món. Per altra banda, també el documental Chasselas exposa el cas d'una regió suïssa de vi que defensa la seva identitat a partir de la posada en valor de la seva varietat de raïm més popular, el chasselas.
Juntament amb Ongnani i Casalis, la tercera convidada internacional serà Sandrine Ferraro, actriu, guionista i productora de In wino veritas, que el dissabte 14 de novembre presentarà una proposta que barreja la ficció i la dansa per explicar la història d’una parella multicultural que reflexiona sobre les diferències culturals i idiomàtiques i el vi.

El Moment, un viatge a la terra del Cerç és la nova pel·lícula d’Elisenda Trilla, la realitzadora de Valls que va guanyar el Premi del Jurat del Most 2012 amb Interior de Paisatge. Si en la seva anterior pel·lícula defensava els valors del paisatge de vinya del Priorat, ara reivindica els nous vents que bufen a les vinyes de la Terra Alta, una terra marcada per les cicatrius que va deixar la batalla de l’Ebre, però il·lusionada i plena de projectes. La directora serà a Vilafranca el dissabte dia 7 de novembre.

El Most també projectarà Insecticide mon amour, film que reflexiona sobre l'origen dels aliments i els tractaments químics nocius. El Most ha convidat diversos agents del sector de la vinya per tal que es creï un debat després de la projecció. La cinta va rebre el Premi del Públic i una menció especial del jurat al festival Oenovideo de França. Altres propostes destacades són A la source du vin, que busca les arrels del vi per terres de Geòrgia, on encara es fa vi amb tècniques ancestrals, i Cava, emoción & armonía, un treball que mostra amb molt de ritme el concurs per escollir el millor sommelier d'Espanya de Cava.

Les llegendes dels vins de Xerès i el misteri d’un vi inclassificable

Una de les projeccions més esperades d’aquesta edició del Most és Jerez y el misterio de palo cortado, de José Luis López-Linares. La pel·lícula, que participa fora de competició i que va ser estrenada al festival de cine de Berlín 2015, narra els més de 3.000 anys d’història i de llegendes dels vins de Xerès mentre planteja el misteri d’un vi inclassificable: el palo cortado. Pel camí també fa constar com el vi pot arribar a formar part de la memòria cultural col·lectiva i com ho ha reflectit la gran literatura (Shakespeare) o el millor cinema (Orson Welles). Jerez y el misterio de palo cortado comptarà amb una projecció prèvia al Most a Barcelona, el dia 2 de novembre. A més a més, una de les activitats paral·leles del festival, el taller de degustació Vins de pel·lícula, estarà dedicada al xerès en motiu de la pel·lícula.

D’altra banda, els espots promocionals trobaran en la secció Collita el seu espai i aquest any el vi i el cava catalans hi tindran una gran presència. D’aquesta manera es posa de manifest que la publicitat del món del vi que es fa a Catalunya està al mateix nivell que els millors exemples d'espots de vins d'arreu del món.

Enguany el Most segueix apostant per exportar sessions més enllà de les sales de cinema habituals, a l’interior dels propis cellers del Penedès. Aquesta vegada són Codorníu, Torres i Can Descregut les firmes que protagonitzen la secció Cinema als Cellers.

Viure el Most Festival des de dins

Per aquells que vulguin ser partícips del Most des d'una altra perspectiva, l'organització busca un equip de voluntaris que participarà en les tasques dels dies de projeccions, del 5 al 15 de novembre. Persones de totes les edats, professions i que disposin de molt o de poc temps estan cridades, doncs, a formar part de l'equip del Most Festival. Poden posar-s'hi en contacte enviant un correu electrònic a info@mostfestival.cat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local