100 coses que has de saber de l’òpera

David Puertas apropa l’òpera a tots els públics amb el seu nou llibre

El llibre, escrit en un estil planer i directe, recull cent perspectives clau per entendre l’òpera, entre les que no falten l’estrena dels títols més cèlebres i els secrets de les grans veus

David Puertas apropa l’òpera a tots els públics amb el seu nou llibre. EIX

David Puertas apropa l’òpera a tots els públics amb el seu nou llibre. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

David Puertas, el músic i periodista ribetà, presenta per Sant Jordi el seu darrer llibre titulat 100 coses que has de saber de l’òpera, escrit a quatre mans amb el també periodista musical Jaume Radigales. Després d’haver publicat llibres divulgatius sobre compositors clàssics, sobre música popular i sobre música contemporània, David Puertas afronta ara el món de l’òpera “amb l’ànim d’apropar-la a tot els públics”. Segons asseguren els autors: “L’òpera és un art total i global que aplega música, poesia, teatre, escenografia, llums, colors, arts plàstiques, èxits, fracassos, mites, divos, dives... i milers d’històries que, per un o altre motiu, emocionen des de fa més de 400 anys. Perquè, en el fons, la raó de ser de l’òpera és aquesta: emocionar, tocar la fibra”.

100 coses que has de saber de l’òpera el publica Cossetània Edicions en la seva col·lecció divulgativa “De 100 en 100”, i en fa el llançament simultani de l’edició en català i en castellà. El llibre, escrit en un estil planer i directe, recull cent perspectives clau per entendre l’òpera, entre les que no falten l’estrena dels títols més cèlebres, els secrets de les grans veus, dels gran teatres operístics, dels personatges com Carmen o Rigoletto, del mític Do de pit o,fins i tot, de la Castafiore, la soprano amiga de Tintin. Segons asseguren els autors: “Només són cent qüestions d’òpera, però n’hi podria haver cent més, perquè l’òpera no s’acaba mai. Però sobre tot, que la lectura d’aquest llibre no distregui de fer el que realment importa: anar a l'òpera!”.

El llibre, s’estructura en diferents apartats, cadascun dels quals tracta una temàtica concreta: la història de l’òpera, els cantants més famosos, els títols indispensables, aspectes tècnics (com les diferents veus, l’orquestra o l’escenografia) i, naturalment, un grapat d’anècdotes i mites lligats al món operístic, com l’episodi que va projectar internacionalment Montserrat Caballé arran d’una actuació en què apareixia com a suplent, els temuts Do de pit que no deixendormir els tenors, els incendis del Liceu i de la Fenice de Venècia en poc més de dos anys, el preu de les entrades als millors teatres del món, el famós streptease de l’òpera Salomé o la curiosa relació entre l’òpera i el futbol.

David Puertas és professor de l’INS Can Puig de Sant Pere de Ribes, músic i periodista, i col·labora habitualment amb diferents institucions creant espectacles i propostes de divulgació per a tots els públics: Auditori de Barcelona, Palau de la Música, Orquestra de Granollers, Camerata XXI de Tarragona, Orquestra Nacional d’Andorra, Camerata Eduard Toldrà de Vilanova, etcètera. Jaume Radigales és professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, realitzador del programa radiofònic Una tarda a l’òpera de Catalunya Música —des d’on fa les transmissions de les òperes del Liceu— i crític de La Vanguardia.

Aquest és el primer llibre que fan junts però, per separat, ja n’han escrit una dotzena cadascun. De David Puertas destaquen Mozart i La flauta màgica (2002), Stravinski i L’ocell de foc (2003), Música encreuada (2004), Anem a concert (2010), Notes de concert (2012) i deu edicions de Sidoku: el sudoku musical, en català, castellà, alemany, neerlandès i japonès. Jaume Radigales, per la seva banda, ha escrit, entre d’altres Els orígens del Gran Teatre del Liceu (1998), L'òpera. Música, teatre, espectacle (1999), Del Walhalla a Jerusalem. Wagner i la política (2005), Mozart a Barcelona (2006), La música en el cinema (2007) i De Plató a Lady Gaga. Estètica i comunicació de masses (2011).

El llibre es presentarà a Barcelona, a la llibreria Alibri del carrer Balmes, el 13 d'abril a les 19h i a Sant Pere de Ribes, a la Biblioteca Manuel de Pedrolo, el 22 d'abril (vigilia de Sant Jordi) a les 19h.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local