Compromís amb la fotografia

Vilanova ret homenatge al desaparegut Miquel Galmes amb una exposició a La Sala

Miquel Galmes, vilanoví d'adopció, va ser impulsor de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya

Miquel Galmes. EIX

Miquel Galmes. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Centre d'Art Contemporani La Sala inaugura el proper 20 de maig una exposició d'homenatge al fotògraf Miquel Galmes, que va morir l'agost de 2015. "Feia les coses amb el cor, perquè se les estimava. Quan a finals de setembre s'inaugurava aquesta exposició a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, a Barcelona, vam dir de portar-la a Vilanova. En certa manera vol ser un homenatge a la figura de Miquel Galmes i a la seva relació amb la ciutat. Tenia una gran vàlua com a persona, i com a fotògraf", explica la regidora de Cultura, Teresa Llorens. La seva dèria i interès en recuperar i crear una biblioteca especialitzada en fotografia el va portar a crear l'IEFC l'any 1972.

Galmes va recollir les mirades de la ciutat i les seves festes, com les festes de Sant Pere o la Festa Major, el passeig marítim, i racons amagats de Vilanova i la Geltrú. L'any 1982 li van encarregar fer un reportatge fotogràfic dels nous vestits dels Diables que va dissenyar Armand Cardona Torrandell, i va ser el moment clau en que Galmes es va incorporar de ple a la vida de la ciutat. Llorens va confessar que "aquesta exposició em fa una especial il·lusió per la relació personal que hi tenia".

Per la seva banda, el director de l'Institut d'estudis Fotogràfics de Catalunya, Eduard Bertran, va explicar que el títol de l'exposició resumeix la passió per la seva obra. Bertran es va mostrar molt satisfet de poder muntar l'exposició en un espai com La Sala, perquè permet muntar-la amb llibertat, i posar-hi més fotografies que en la mostra original que es va fer a Barcelona.

D'aquesta manera, s'ha estructurat en 4 grans àmbits: el primer titulat, "Somnis trencats", mostra el seu llegat resumit en una vintena de fotos, des de la primera que va fer. El segon àmbit és el dels 4 elements, l'aire, el foc, l'aigua i la terra, a través d'una càmera fotogràfica estenopeica, sense objectiu. En el tercer àmbit es troba la fotografia panoràmica, també en vertical, amb espais fàcilment identificables pels vilanovins i vilanovines. Finalment, el quart àmbit és el de fotografies fetes amb Polaroid del que Galmes anava trobant pel carrer que li cridava l'atenció. "Amb l'exposició hem volgut, d'una banda, reconèixer la figura del Miquel, i de l'altra, que Vilanova i la Geltrú hi tingués un pes important".

Miquel Galmes i Creus (Barcelona 1937-2015)

La seva passió per la fotografia s'inicia el Nadal de 1954, en participar en un concurs de pessebres i obtenir, per aclamació pública, el premi de la seva primera càmera fotogràfica, una Univex. L'any 1962 obre el seu primer estudi fotogràfic, l'any 1965 s'incorpora al departament professional de Kodak, i el 1972 crea la primera assessoria tècnica de fotografia al nostre país, Technofot. Coneixedor de les carències de formació que els fotògrafs tenien en aquella època, concep la idea de fundar una entitat que aglutini els diversos àmbits de la fotografia: ensenyament, cultura, investigació i, especialment, la recuperació del patrimoni fotogràfic. Per això, i com a persona avançada al seu temps, el 1972 crea, amb el suport de la Diputació de Barcelona, l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, entitat a la que va dedicar la seva energia i que va marcar la seva trajectòria professional.

A Vilanova i la Geltrú va organitzar, el 1993, un simposi com a membre de la European Society for the History of Photography. Hi va reunir un nombre important d'historiadors amb la finalitat de difondre les seves investigacions al nombrós públic assistent, tant del país com de l'estranger.

Al llarg de la seva vida, Miquel Galmes i Creus va exercir com a fotògraf artístic obert a totes les tendències i manifestacions de l'art i de la cultura. La seva obra artística i professional es va exposar en mostres individuals i col·lectives a les principals galeries d'art així com a les sales d'entitats culturals de Catalunya i del món.

Va col·laborar com a fotògraf en diversos llibres, com el Catálogo de Imágenes Gráficas del Museo Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.
Fidel a la seva llarga trajectòria i compromís amb la fotografia, fins l'últim moment va continuar adquirint, recopilant i treballant per fer realitat el seu últim gran projecte: fundar per a Catalunya el primer Museu Integral de la Fotografia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local