Per desobediència

Multen una periodista de Catalunya Ràdio per la 'llei mordassa'

Mercè Alcocer ha estat castigada a pagar 600 euros per desobediència a agents de l'autoritat quan cobria el cas Pujol a l'Audiència Nacional

Jordi Pujol i Marta Ferrusola, arribant a l'Audiència Nacional el 10 de febrer del 2016 per declarar com a investigats per blanqueig. ACN

Jordi Pujol i Marta Ferrusola, arribant a l'Audiència Nacional el 10 de febrer del 2016 per declarar com a investigats per blanqueig. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La delegació del govern espanyol a Madrid ha multat amb 600 euros la periodista de Catalunya Ràdio Mercè Alcocer en aplicació de la Llei Orgànica 4/2015 de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda popularment com a 'llei mordassa'. La periodista, especialitzada en informació judicial, ha estat acusada de "desobediència a agents de l'autoritat" quan cobria el cas Pujol a l'Audiència Nacional el passat 20 de febrer. Alcocer intentava aconseguir un tall de veu de l'advocat de l'expresident català en zona no autoritzada quan va ser interceptada per un policia que li va requerir la documentació. El Consell Professional i el Comitè d'Empresa de Catalunya Ràdio –amb el suport dels seus homònims de TVC- han mostrat el seu "rebuig frontal" a l'aplicació de la 'llei mordassa' a Mercè Alcocer i han demanat a la CCMA que recorri la sanció.

"En una nova mostra de l'absurditat de Llei Orgànica 4/2015 s'ha sancionat una professional que es limitava a fer la seva feina. És a dir, intentar acostar el micròfon de Catalunya Ràdio al protagonista d'una notícia per obtenir el màxim d'informació possible i oferir-la als oients del mitjà", han denunciat en un comunicat el Consell Professional i el Comitè d'Empresa de CatRàdio, que ho considera "un atac directe al dret a la informació". "Els professionals de la informació comptem amb mesures d'autoregulació, a través de normes i codis deontològics, i coaccionar-nos i tractar-nos com a delinqüents ens deixa en un estat d'indefensió preocupant i no és precisament la millor solució perquè fem bé la nostra feina", han assenyalat des del comitè d'empresa de Catalunya Ràdio, que reitera el seu suport a Mercè Alcocer.

"Ja li hem transmès a ella personalment, però insistim que ens té al seu costat pel que faci falta. Un suport que també li ha mostrat la direcció de la CCMA, a la qual demanen que recorri la sanció i que, en cas d'una resolució contrària, es mantingui al costat de la Mercè Alcocer fins al final", han exigit. Finalment, des del Consell Professional i el Comitè d'Empresa de Catalunya Ràdio es reclama que es derogui una "llei desproporcionada" i que vulnera "drets bàsics i fonamentals d'una forma injustificada". "Treballar amb la llosa de l'aplicació de la llei mordassa només pot anar en detriment del dret de la informació", han conclòs els representants dels professionals de Catalunya Ràdio.

"Excés de zel dels agents"

La delegació del govern espanyol a Madrid atribueix a la periodista una "infracció greu de desobediència a l'autoritat" però Mercè Alcocer replica que "els agents van entorpir en tot moment la tasca informadora dels periodistes amb un zel excessiu". "Es va impedir als mitjans accedir als advocats i al fiscal, dins i fora de les dependències judicials. En no poder acostar-me per obtenir declaracions, vaig voler accedir-hi per un carrer lateral a l'entrada de l'Audiència, i allà em van demanar la documentació", ha recordat Alcocer. "En realitat, no sé exactament quina és la desobediència que se m'atribueix", ha reflexionat en veu alta la periodista, vinculada a Catalunya Ràdio des del 1987 i nou anys cap de premsa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Suport del Grup Barnils i del vicepresident Junqueras

La periodista de Catalunya Ràdio ha rebut també el suport del Grup de Periodistes Ramon Barnils, que ha condemnat fermament l'aplicació de la 'llei mordassa' en aquest cas. "Davant d'aquest fet, el Grup de Periodistes Ramon Barnils ens refermem una vegada més en la defensa de la llibertat d'expressió i en el dret a la informació, així com el de poder exercir la nostra professió sense coaccions ni sancions", ha explicitat l'associació de periodistes dels Països Catalans. "En aquest sentit, condemnem la Llei mordassa, que coarta les llibertats dels individus i de la societat i fem públic el nostre absolut suport a la periodista sancionada", ha afegit el Grup de Periodistes Ramon Barnils.

Paral·lelament, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, també s'ha fet ressò de la sanció a Mercè Alcocer i li ha mostrat el seu suport. "Vergonyós episodi (un altre) contra la llibertat d'expressió, ara en aplicació de la llei mordassa", ha criticat Junqueras via Twitter.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local