Festival Internacional de Cinema Fantàstic

Els zombies envaeixen Sitges de nou

La Sitges Zombie Walk, la realitat virtual de Samsung Sitges Cocoon i les sèries de televisió protagonitzen la segona jornada del Festival

Sitges Zombie Walk 2016. Festival de Sitges

Sitges Zombie Walk 2016. Festival de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

GALERIA D'IMATGES

Aquest dissabte ha estat el dia dels zombies a Sitges. Milers d’ells s’han fet amb els carrers amb motiu de la Sitges Zombie Walk i han participat en les diferents projeccions programades amb títols del gènere. Però aquest dissabte, el Festival ha ofert molt més, com ara els títols The Void i The Love Witch—totes dues a la Secció Oficial a competició–, la presentació de Samsung Sitges Cocoon –l’espai i secció dedicada a la realitat virtual–, el tret de sortida de Serial Sitges –acompanyat de la presentació de les sèries de Movistar + per a aquesta temporada– i l’entrega de premis SGAE Nova Autoria –que distingeix els treballs de joves talents de les escoles de cinema de Catalunya–, entre moltes altres propostes que han omplert la graella d’actes.

La platja de Sant Sebastià ha saludat durant tot el dia als primers zombies que aquesta tarda han sortit en manifestació ordenada pels carrers del centre, després del tret de sortida que ha donat la cèlebre actiu Barbara Crampton, Premi Màquina del Temps d’aquesta 49a. edició.

En la Secció Oficial a concurs, avui s’ha presentat la producció canadenca The Void. Amb referències al cinema de Carpenter, a l’univers de Lovecraft i a les pel·lícules del britànic Clive Baker, el film està dirigit per Steven Kostanski i Jeremy Gillespie, procedents tots dos del món dels efectes de maquillatge i disseny visual. En roda de premsa, tant Guillespi com Kostanski, han comentat que el seu principal objectiu ha estat “crear una pel·lícula com les que es feien abans de l’arribada dels efectes digitals”. Amb un guió que es desgrana com les peces d’un puzle, i amb l’ànim de provocar un efecte de misteri en l’espectador, la pel·lícula dóna pas a l’arribada dels protagonistes a un hospital, i evoca un cinema de monstres no tan llunyà que no han estat creats per ordinador. “La nostra forma de treballar ha estat molt diferent de la que es fa servir avui dia, doncs hem dedicat més temps a la preproducció del film i a la creació de la criatura, que no pas a la postproducció”.

També a la Secció Oficial, s’ha presentat The Love Witch, una pel·lícula que explora les fantasies femenines a partir d’una posada en escena que recorda les pel·lícules clàssiques dels anys seixanta filmades en Technicolor. La nord-americana Anna Biller ha assenyalat que, "després de llegir l’assaig El plaer visual del cinema, que aposta perquè el cine està fet únicament en la recerca del plaer masculí, he volgut reivindicar que el plaer en el cinema no és només pels homes, i també es pot fer una pel·lícula pensant en la sensibilitat femenina”. Interessada en la mitologia clàssica i en el llenguatge cinematogràfic, Biller ha definit la seva pel·lícula com “un conte de fades creat en un entorn psicològic”.

Sitges ha saludat avui al realitzador Colin Trevorrow, que ha ofert una classe magistral i que torna al Festival després de dirigir la superproducció Jurassic World. Trevorrow ja va estar a Sitges 2012 –sense cap ressó mediàtic­­– per a presentar la producció independent Safety Not Guaranted, que li va significar un gran suport de la indústria al ser nominada als Spirit Awards. Avui, el ja reconegut director ha subratllat que, “l’important al realitzar una pel·lícula és intentar que sigui universal. Que el missatge pugui ser entès per un jove que viu a Califòrnia, o a Barcelona, o en una gran ciutat xinesa”.

També s’ha viscut la presentació de la nova sala que Sitges inaugura aquest any, la Samsung Sitges Cocoon, dedicada a la realitat virtual. Com ha indicat Eduard Rodríguez, director de Samsung, “la tecnologia de la realitat virtual és una eina súper potent en tots els sectors de la societat, des de del la medicina, fins al de la distribució”. En aquest sentit, ha continuat Rodríguez, “si ens referim al món del cinema, la col·laboració amb el Festival de Sitges era bàsica i estem encantats amb l’experiència i amb la creació d’aquesta nova sala, com una alternativa més de lleure i gaudi dins del Festival”. Per la seva banda, Nacho Vigalondo, que s’ha afegit a la iniciativa de Samsung, dirigint un dels curts que formen part de la programació de la nova sala, Ceremony, ha ressaltat que s’ha sentit “un privilegiat per fer aquesta peça”, la seva primera experiència amb la VR 360 (realitat virtual de 360 graus). Vigalondo ha comentat que “he gaudit de ple amb el rodatge, tot i que ha estat un esforç de coordinació increïble”. Durant els propers dies, la sala –que converteix Samsung en col·laborador tecnològic del Festival– oferirà vuit curts de realitat virtual.

Movistar+, soci multimèdia del Festival, ha presentat aquest matí, la seva temporada de sèries en el marc de la secció Serial Sitges –patrocinada per Fnac–. L’equip del programa Pool Fiction, junt amb Miguel Salvat, director de Continguts Premium de Movistar+, han descrit l’oferta televisiva que ofereix el canal, a més de fer un repàs de les sèries que formen part de la programació del Serial Sitges d’aquest any en el Festival, com Likely Stories, Penny Dreadful, Timeless o Mr. Robot. Cristina Teva, la veu i la imatge del cinema a Movistar+, ha agraït “l’aposta del Festival per la projecció de sèries de televisió en sales”, i ha subratllat “la intenció de Movistar+ Xtra d’apropar el Festival de Sitges als seus espectadors".  Movistar+ Xtra ha esdevingut aquest any un canal dedicat a Sitges.

La segona jornada de Sitges 2016 ha acollit altres presentacions i col·loquis dins la carpa Fnac, i ha iniciat també les projeccions en el cinema a l’aire lliure de l’Hort de Can Falç. A més, al Prado s’ha fet entrega dels Premis SGAE Nova Autoria, que formen part de la secció Noves Visions del Festival i que ha premiat treballs de diferents escoles de cinema de Catalunya. L’agenda d’avui a Sitges també té una cita especial: la projecció al Retiro d’Aliens: El regreso, que 30 anys després es podrà veure novament al Festival i amb traducció simultània, tal i com es va fer al 1986 a la mateixa sala. 

Galeria d'imatges

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local