Festival Internacional de Cinema Fantàstic

El talent de Paul Schrader sedueix Sitges 2016

El director rep la Màquina del Temps, mentre el llegendari realitzador italià Ruggero Deodato recull la Maria Honorífica i es presenta el premi literari Minotauro

El talent de Paul Schrader sedueix Sitges 2016. Festival de Sitges

El talent de Paul Schrader sedueix Sitges 2016. Festival de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La pluja d’estrelles que aquest any inunda el Festival de Sitges arriba avui a un dels seus punts culminants. Paul Schrader i Ruggero Deodato recullen avui els seus respectius premis en un Sitges que ha saludat ja Bruce Campbell (que demà recollirà el premi Màquina del Temps) i l’aclamat director de gènere Rob Zombie, que ha arribat junt amb l’actriu Sheri Moon. El colofó de les catifes vermelles d’aquest any el posarà Christopher Walken, que dissabte rebrà el Gran Premi Honorífic, i es quedarà fins a la cloenda del Festival.

Comptar amb una figura tan destacada com el guionista i realitzador Paul Schrader és difícil d’aconseguir. Per alguna raó Sitges és un festival de cinema fantàstic. El realitzador nord-americà, que presenta la seva darrera pel·lícula, Dog Eat Dog, ha comentat en roda de premsa què és, al seu entendre, l’ofici d’escriptor: “la diferència fonamental entre un guionista i un escriptor és que el primer està més relacionat amb la tradició oral que amb l’escrita; a les meves classes sempre remarco que el més important per escriure un guió bo és centrar-se en la història”. Un afable Paul Schrader s’ha referit també a la reiteració que veu en el cinema que es produeix actualment. “Estic en una evolució continua. Sempre que vaig al cinema veig, gairebé sempre, la mateixa pel·lícula. Per aquest motiu m’apassiona cercar reptes nous, com el projecte en el qual estic treballant amb el realitzador mexicà Carlos Reygadas”. Schrader, guionista de films com Taxi Driver, Obsesión o La última tentación de Cristo, i director de Blue Collar, El beso de la pantera o Mishima, rep aquesta nit el Premi Màquina del Temps com a homenatge a tota la seva carrera. A més, dijous 13 està previst que realitzi una trobada amb periodistes i fans, en una de les diferents classes magistrals que ha programat el Festival.

Més estrelles al Sitges 2016

El realitzador de culte italià Ruggero Deodato, director de films emblemàtics de gènere com el polèmic Holocausto Caníbal (1980), Trampa para un violador (1980) o Bestia asesina (1987), recull el premi Maria Honorífica avu al Sitges 2016, com a tribut a tota una vida dedicada al cinema de terror i fantàstic. A més, i després de gairebé vint anys sense dirigir una pel·lícula, Deodato arriba al Festival per presentar el seu darrer treball, que es presenta en una sessió especial dins de la Secció Oficial Fantàstic, Ballad in Blood, pel·lícula en la qual en director demostra que està en bona forma, tot i els seus gairebé 80 anys d’edat.

Més talents a la catifa vermella d’avui a Sitges 2016. L’equip de la coproducció catalano-nord-americana Pet, que s’inclou a la Secció Oficial a competició, ha presentat la pel·lícula aquesta tarda al Festival. El director Carles Torrens, acompanyat per l’actor Dominic Monaghan i l’actriu Ksenia Solo, ha protagonitzat la red carpet del dia i ha introduït la pel·lícula a l’entusiasta públic de l’Auditori Melià Sitges. Pet, una història de terror que planteja fins on estaríem disposats a arribar per a la persona que estimem, es presenta com un potent psicothriller que brega amb temes com la identitat i la soledat.

També entre les projeccions de la cinquena jornada del Festival s’ha presentat a la secció Òrbita el thriller criminal americà Let me Make you a Martyr, amb les presències dels seus directors Corey Asraf i John Swab.

El Festival de Sitges amb la literatura fantàstica

Des de fa tres anys, el Festival de Sitges acull el lliurament del premi més important de la literatura fantàstica en castellà, el Premi Minotauro. En paraules d’Àngel Sala, aquest matí en roda de premsa, “ens interessa i ens encanta que el Festival creï un agermanament entre literatura i cinema, i més acollint el lliurament d’un premi com el de l’editorial Minotauro de llarguíssima tradició; ens omple d’orgull i estem agraïts”. El premi, que s’ha lliurat aquesta tarda, ha estat per a la novel·la Los últimos años de la magia, escrita per José Antonio Fideu, qui l’ha dedicat al seu pare perquè, segons les seves paraules, “va ser qui em va inculcar l’amor pels llibres i la lectura”. Per part seva, Marcela Serras, directora editorial de Minotauro, ha agraït al Festival l’acolliment del premi i ha ressaltat que “no se m’acut un moment ni un lloc millor per fer-ho, a més des de l’editorial ens encanta viure la màgia que es desprèn a Sitges durant aquests dies”.

I seguim amb el món editorial, perquè aquesta tarda també s’ha presentat Entre dioses y monstruos. Historias de cine y vida, un llibre escrit pel que va ser director del Festival de Sitges durant una dècada, Joan Lluís Goas. El llibre descriu un conjunt de records i impressions sobre productors, actors i directors que van desfilar per Sitges en l’etapa en què Goas va conduir el Festival. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local