TEMPORADA ALTA

Nicolas Stemann: "Les xarxes socials són una forma egocèntrica de comunicació"

El director alemany porta al Temporada Alta una adaptació de la història d'amor del segle XVIII a l'era de les xarxes socials

Nicolas Stemann. EIX

Nicolas Stemann. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El director alemany Nicolas Stemann ha agafat el jove Werther, un personatge malalt d'amor de Goethe que envia cartes a un amic per explicar-li les seves desventures, i l'ha traslladat a l'era tecnològica per descobrir com hauria viscut la seva història si hagués tingut xarxes socials. La base de l'obra de teatre que el director alemany estrena aquest dissabte al Temporada Alta és la novel·la epistolar 'Les tribulacions del jove Werther' escrita el segle XVIII però que "sorprenentment funciona molt bé avui dia", ha explicat Stemann. El director creu que és perquè, tot i ser un text antic, parla de "coses molt contemporànies" com l'amor o la soledat. "Les xarxes socials han canviat la forma de conèixer gent, pots trobar persones de tot tipus però aquestes relacions es van tornant més i més superficials i acaba essent una forma més egocèntrica de comunicació", ha explicat el director.

El director Nicolas Stemann es basa en l'obra romàntica de Goethe per traslladar la història de Werther a l'època de les xarxes socials i les noves tecnologies. A escena, un sol actor, l'austríac Philipp Hochmair, que reviu Werther en un espectacle que barreja la lectura pública, el monòleg dramàtic i la performance. Stemann, però, no ha deixat de banda els tocs d'humor, que considera imprescindibles per connectar millor amb el públic.

Stemann ha afirmat que, sorprenentment, no ha estat massa difícil portar a l'actualitat un text del segle XVIII perquè connecta "molt bé" amb tot tipus de públic. El director ha detallat que al principi van anar a les escoles per representar 'Werther!' davant públic molt jove i molt acostumat a fer servir les xarxes socials per comunicar-se. "Volíem saber si aquesta vella novel·la tenia bona comunicació amb les joves d'avui dia i vam veure que sí, que és una història molt contemporània", ha explicat.

El director alemany creu que aquesta connexió és perquè Werther no deixa de ser un jove que intenta descobrir-se a ell mateix i busca el seu lloc al món, a la societat. "Parla sobre sentiments, no troba el seu lloc, falla, i això va fent que cada cop se senti més i més sol", ha descrit Stemann.

Al muntatge que porta al Teatre de Salt, l'austríac Philipp Hochmair comença llegint fragments de la novel·la però poc a poc s'endinsa dins l'univers de Werther i va desgranant els diferents estats d'ànim davant d'una càmera que ell mateix controla. La càmera l'acaba atrapant en la seva pròpia vanitat.

Stemann creu que el fet d'escriure cartes a un amic per explicar-li les tribulacions amoroses enllaça molt bé amb la forma de comunicar-se a través de les xarxes socials. "La gent utilitza les xarxes socials com a miralls d'ells mateixos, a vegades passa que es tornen més narcisistes i és una forma egocèntrica de comunicació, aquesta és la connexió amb l'antiga novel·la de Goethe", ha descrit el director alemany.

De fet, Stemann explica que, igual que a la novel·la romàntica, la noia de qui s'ha enamorat Werther ni tan sols té cara a l'obra de teatre. "No la descriu en cap moment perquè tot gira entorn als seus sentiments, i acabes tenint la impressió que parla més sobre ell mateix que sobre la noia de qui s'ha enamorat, és un amor que manté quelcom d'irreal i puc imaginar que a les xarxes socials és un fenomen que molta gent coneix i comparteix", ha conclòs el director alemany, que debuta amb 'Werther!' al Temporada Alta.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local