25 anys d'història

El Ball de la Moixiganga de la Geltrú estrena nous vestits aquest diumenge

Amb aquesta presentació el ball inicia els actes de celebració del 25è aniversari de la seva recuperació

Ball de la Moixiganga de la Geltrú. EIX

Ball de la Moixiganga de la Geltrú. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ball de la Moixiganga de la Geltrú presentarà aquest diumenge els seus nous vestits a l’Església de la Geltrú. Amb aquesta presentació el ball inicia els actes de celebració del 25è aniversari de la seva recuperació. El disseny dels nous vestits ha anat a càrrec de les reputades dissenyadores Roser Amela i Susanna Santasusana, dissenyadores que ja han col·laborat anteriorment en l’elaboració del vestuari d’altres balls vilanovins com ara els Diables Petits, el Ball d’Enveja, les Cotonines de la Geltrú, els Gegants de Vilanova i diversos balls de l’Imaginari.

En el mateix acte es posarà a la venda una sèrie numerada de monotips que l’artista local Bernat Soler ha elaborat per commemorar l’efemèride. Finalment l’acte el clouran el grup de grallers So Nat, que han acompanyat la Moixiganga de la Geltrú en tots els cercaviles de la Festa Major de Vilanova des de la recuperació del ball i que oferiran un concert de músiques de la moixiganga.

La Moixiganga de la Geltrú és un dels balls populars que formen part del protocol de balls i entremesos populars de Vilanova i la Geltrú i soci fundador de l’Associació de Cultura Popular Santa Maria de la Geltrú. A banda de la Moixiganga, aquesta associació integra, en l’actualitat, dos balls populars més: el Ball de les Cotonines i el Ball de la Mula Guita de la Geltrú.

La recuperació del Ball

La recuperació del Ball de la Moixiganga de la Geltrú s’esdevé a partir de la troballa d’una partitura original del ball a l’Arxiu Musical de la Parròquia de Santa Maria de la Geltrú. Es tractava d’una partitura de més de 150 anys d’antiguitat que va trobar la Sra. Francesca Roig i Galceran. La partitura formava part d’un “Coderno de contradanza, minuetes i balsas” dins d’una “Llicència d’Orgue”. Sembla que aquest quadern va estar transcrit pel frare Andreu Ripoll que hauria estat molt relacionat amb la parròquia de la Geltrú. Fra Andreu pertanyia a la comunitat del Carmelites Descalços establerta a Vilanova des de 1735 fins 1835.

La troballa d’aquesta partitura es va publicar el 1985 en un quadernet titulat “Tonades Populars de l’Arxiu de Santa Maria”. Aquest quadernet fou editat de 10 forma limitada arran d’una trobada general d’animadors de cant per a la litúrgia que va tenir lloc a la parròquia de La Geltrú. Tot seguit a la seva publicació, el Grup Instrumental de la Geltrú va començar a interpretar la melodia de manera que la mateixa va esdevenir coneguda. Cap al 1987, un grup de la parròquia de La Geltrú, amb el Jordi Burcet al capdavant van iniciar el intent de recuperació del ball. Aquest primer intent no va reeixir per falta de suficients balladors.

Cinc anys més tard es va fer un segon intent, també promogut pel Jordi Burcet. En aquesta ocasió, però, la iniciativa va arribar a bon port. El Diumenge de Rams de 1992, havent passat més d’un segle de la seva desaparició, el Ball de la Moixiganga es tornava a ballar a la parròquia de La Geltrú. En l’actualitat, el Ball de la Moixiganga de la Geltrú té una trentena de balladors (dones i homes) d’edats compreses entre els 11 i els 53 anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local