Espai Far

El Museu de Curiositats Marineres torna a exhibir el peix espasa de Francesc Roig Toqués

L'exemplar del Museu Roig Toqués fou pescat el novembre de 1985 a unes vint milles de la costa vilanovina pel quillat Minguet de l'Arisó, del que n'era patró Salvador Pons Inglada

El peix espasa de Francesc Roig Toqués s'exposa, un cop restaurat, a l'Espai Far. Ajuntament de Vilanova

El peix espasa de Francesc Roig Toqués s'exposa, un cop restaurat, a l'Espai Far. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués, reobert el passat 16 de juliol en el nou emplaçament dins l'àmbit de l'Espai Far de Vilanova i la Geltrú, exhibeix el peix espasa que formava part de les col·leccions reunides per l'ensinistrador de la famosa carpa Juanita, Francesc Roig Toqués.

La peça ha estat restaurada per Sandra Val, conservadora a l'empresa especialitzada ICNITA, que ofereix solucions i serveis integrals en els camps de les ciències naturals i l'arqueologia. El peix espasa pertany a l'espècie Xiphia Gladius, conegut popularment com "emperador", la carn del qual és molt apreciada. L'exemplar del Museu Roig Toqués fou pescat el novembre de 1985 a unes vint milles de la costa vilanovina pel quillat "Minguet de l'Arisó", del que n'era patró Salvador Pons Inglada, "Trompitas".

L'espasa mesura 70 cm, i el peix sencer amida 2,72 m de llargada. Fou subhastat a la Llotja de Vilanova i la Geltrú i adquirit pel col·leccionista, que va encomanar la tasca de dissecar-lo a un expert taxidermista de Barcelona, tot mantenint l'aspecte de l'estat natural.
L'escriptor i enigmista Màrius Serra, nebot de Francesc Roig Toqués, explica algunes anècdotes curioses del procés de taxidèrmia del peix espasa, recollides en el número 8 de la col·lecció Retrats publicat per l'Ajuntament de VNG coincidint amb el reconeixement públic i la concessió de la Medalla de la Ciutat l'any 1997 al polifacètic maquetista.

La pell del peix espasa és fina com el paper i s'esquinça fàcilment, aspecte que va complicar la feina del taxidermista: un treball delicat i pacient, realitzat amb un motlle d'escaiola per aconseguir el contramotlle exacte fins a trobar l'efecte de pell tensa i natural ben real. Els ulls del peix espasa acaben de crear aquesta sensació de realitat i vivesa: aquests ulls són una curiositat dins l'especificitat de la taxidèrmia que Roig Toqués coneixia gràcies a un rar catàleg d'ulls, fabricats a Alemanya, per a animals dissecats de tot el món.

Una font directa per documentar la pesca del peix espasa a les costes de Vilanova és l'article que va escriure el periodista vilanoví Josep Francesc Huguet Prats, publicat a La Vanguardia, el 19 de novembre de 1985, on es detalla l'alimentació, la modalitat de palangre i la duresa del treball del pescadors per capturar mar endins aquest animal marí considerat un dels més agressius i salvatges de la Mediterrània. Huguet també es feia ressò de la captura d'aquest gran exemplar a Vilanova, i de l'adquisició per part de Francesc Roig Toqués per mostrar-lo al seu museu.

A més d'aquest singular exemplar de peix espasa, el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués ha incorporat altres elements, prèviament restaurats i adequats al nou emplaçament dins l'Espai Far. Així, han estat afegits alguns ossos de l'esquelet de balena que també penja del sostre, en concret els omòplats, els cranials anomenats nasals, i els maxil·lars.
 
Properament està prevista la col·locació d'alguns altres objectes originals de la col·lecció Roig Toqués, que completaran l'ambient original del gabinet de curiositats o cambra de meravelles que fou llegat per la família Roig Raspall a la ciutat de Vilanova i la Geltrú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local