De la mar al paper

Sitges obre la porta al passat mariner de la mà de la Col·lecció d’Emerencià Roig

L’exposició ‘Emerencià Roig. De la mar al paper’ presenta el treball artístic i etnogràfic d’aquest dibuixant a Can Rocamora

Sitges obre la porta al passat mariner de la mà de la Col·lecció d’Emerencià Roig. Museus de Sitges

Sitges obre la porta al passat mariner de la mà de la Col·lecció d’Emerencià Roig. Museus de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Can Rocamora, la sala d’exposicions del Cau Ferrat i el Museu de Maricel de Sitges, acull la mostra Emerencià Roig. De la mar al paper, una iniciativa que posa en valor una de les col·leccions més singulars de Museus de Sitges i que aporta un testimoni excepcional del passat mariner de la vila i el conjunt del país. Emerencià Roig. De la mar al paper està produïda per Museus de Sitges i comissariada per Pere Izquierdo. La mostra –que s’inaugura demà divendres– es podrà veure fins el mes d’octubre vinent i constitueix l’avantsala del projecte d’exposició permanent a Can Falç.

Emerencià Roig. De la mar al paper exposa una completa selecció dels dibuixos que Roig i Raventós va produir al llarg de la seva vida. Aquests dibuixos constitueixen un llegat d’extraordinari valor sobre el món marí del segle XIX, que Roig va documentar amb plena consciència que estava desapareixent. L’exposició contextualitza aquesta selecció de dibuixos amb algunes maquetes de vaixells, quadres, llibres, publicacions i altres objectes del món mariner tradicional, que fan palesa la intencionalitat etnogràfica de l’autor. Es tracta de 131 dibuixos i objectes, que permeten aproximar-se al món mariner abans d’efectuar la transició a la modernitat del tombant dels segles XIX i XX. Les obres exposades pertanyen gairebé totes a la Col·lecció de Marineria Emerencià Roig i Raventós, tot i que també hi ha algunes peces de la Biblioteca Santiago Rusiñol.

L’exposició ocupa dues plantes de Can Rocamora (la sala d’exposicions i l’antiga cuina de l’edifici) i és la nova aposta expositiva de Museus de Sitges després de Ramon Casas, la modernitat anhelada, que durant tres mesos va convertir tres plantes del Museu de Maricel en escenari de l’obra de Casas i els artistes coetanis, amb un elevat èxit de públic i projecció. Ara, amb la reobertura del Museu de Maricel (que estrena, onze obres noves en la seva presentació permanent), Can Rocamora assumeix la seva condició d’espai d’exposicions amb aquesta mostra.

Els dibuixos que presenta Emerencià Roig. De la mar al paper són obres d’extraordinari valor per conèixer, amb tota mena de detalls, els oficis i les arts de la mar. Es tracta de dibuixos del mateix artista, fets en algunes ocasions en tinta i aquarel·la i en altres en carbó. Són dibuixos sobre embarcacions de tota mena, i presenten un veritable catàleg de les construccions navals del segle XIX: corbetes, bergantins, bricbarques, pollacres… però també embarcacions estranyes com els místics, o les naus mixtes propulsades alhora a vela i a vapor. En alguns casos, hi apareixen paisatges de la costa de Sitges, però també d’altres punts de la geografia catalana.

La voluntat documental i etnogràfica de Roig és ben palesa amb una reduïda i selecta mostra d’objectes de la seva col·lecció, que permeten contextualitzar el seu treball com a dibuixant científic, amb quadres de Joan Roig i Soler, Josep Pineda i Francesc Martorell, així com tres models de vaixells que formen part de la seva col·lecció. Emerencià Roig. De la mar al paper també exposa alguns objectes recollits per documentar-los, a més de publicacions seves.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local