Diputació de Barcelona

Sitges rep la proposta de nou Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic i Catàleg

El pla ha estat modificat i adaptat als criteris vigents a la millora i la preservació del patrimoni arquitectònic, arqueològic, ambiental, natural i socioetnològic del municipi

Sitges rep la proposta de nou Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic i Catàleg. Ajuntament de Sitges

Sitges rep la proposta de nou Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic i Catàleg. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha rebut aquest divendres de mans del diputat d'Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, la proposta del nou Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic i Catàleg de Sitges, un pla redactat per la Diputació de Barcelona que ha estat modificat i adaptat als criteris vigents a la millora i la preservació del patrimoni arquitectònic, arqueològic, ambiental, natural i socioetnològic del municipi.

 

La redacció ha estat realitzada pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), que ha fet un treball de camp i de recerca de béns de la ciutat antiga, de les urbanitzacions de Terramar i del Vinyet, dels pobles de Vallcarca i del Garraf, així com dels béns naturals, les costes i les platges del terme municipal.

 

El document crea l’instrument normatiu per al desenvolupament de polítiques que permetin la preservació dels elements amb valors patrimonials i comporta un pla de protecció que inclou les vessants de la promoció tècnica, econòmica i històrica. A més, inclou l’objectiu cultural i històric, que motiva a la ciutadania en el coneixement del patrimoni, com a valor cultural més enllà d’un procés de gestió urbanística convencional.

L'Alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha manifestat que Sitges necessita intruments de planificació com aquest pla, un pla que "amplia els elements de catalogació des del punt de vista del patrimoni arquitectònic, arqueològic, etc".

Per la seva part, el regidor de Territori, Jordi Mas, ha explicat que "ara cal estudiar el pla i treballar les propostes, en especial els nous elements o béns que s'han incorporat". El Pla s'estudiarà, es debatrà i es portarà a aprovació al Ple municipal.

Un Pla Especial modificat

La selecció dels béns i els criteris per a la seva protecció, no està pensada únicament en l’element individual, amb valors propis, sinó com a integrant d’un determinat teixit o paisatge. També té en compte la capacitat creativa dels arquitectes, en encaixar propostes que respectin els valors que emanen del propi paisatge singular, mantenint o recuperant els valors que han ocasionat la protecció dels béns.

També estableix un reconeixement específic del patrimoni rural situat en l’àmbit del parc natural del Garraf i de l’espai natural dels Colls i Miralpeix, per posar en valor tot un seguit d’elements i construccions tradicionals. En aquest sentit, s’ha incidit en les estructures de pedra en sec com a referents destacats de la tradició agrícola i de les tècniques constructives, que valoritzen el paisatge i la història del territori.

En total s’han revisat, modificat o incorporat 1.069 elements, dels quals 600 són béns arquitectònics, dels quals 142 han estat inclosos al Catàleg per primera vegada; 22 conjunts arquitectònics, 33 jaciments arqueològics, 198 béns ambientals i paisatgístics, 202 béns naturals i 14 béns etnològics i socioculturals.

Tots aquests elements, constitueixen la identitat històrica de les poblacions de Sitges, Vallcarca i Garraf, i de l’espai paisatgístic i natural del terme, i representen un llegat que contribueix a la qualitat de vida dels seus habitants, que cal conservar per poder transmetre’l a les generacions futures.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local