Inserció social i laboral

Els Premis Solidaris ONCE Catalunya reconeixen la Fundació Mas Albornà

L'entitat penedesenca té més de 45 anys de trajectòria treballant per la creació d’oportunitats, tant socials com laborals, a les persones amb discapacitat, trastorn mental i amb risc d'exclusió

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Premis Solidaris ONCE Catalunya tenen la finalitat de reconèixer i premiar aquelles persones, entitats, institucions, mitjans de comunicació i administracions que realitzen una labor solidària en el seu entorn d'influència i procuren la inclusió social de tots els ciutadans, la normalització i l'autonomia personal i l'accessibilitat universal. Els premiats destaquen per la seva sensibilitat social, la seva llarga trajectòria i la seva dedicació en pro dels drets socials dels més desafavorits.  Enguany, els guardonats de la IX edició són la Fundació Ampans, Marcos Bajo, la Fundació Mas Albornà, la Diputació Barcelona per ‘ La Mirada Tàctil’, i la Televisió de Catalunya pel programa ‘Capacitats’.

La Fundació Mas Albornà és una entitat sense ànim de lucre, de les anomenades d'economia social i del tercer sector, amb mes de 45 anys de trajectòria que treballa per la creació d’oportunitats, tant socials com laborals, a les persones amb discapacitat, trastorn mental i amb risc d'exclusió a la comarca de l’Alt Penedès.

Els Premis Solidaris ONCE Catalunya es celebren des del 2001. Des de llavors han estat guardonats, entre d’altres, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, Isidre Esteve, el Pare Manel, Anna Vives, Borja Corcóstegui i les fundacions de Vicente Ferrer o Pasqual Maragall.

El jurat dels IX Premis Solidaris ONCE Catalunya ha estat format per Ana Peláez, consellera general de l’ONCE; Enric Botí, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya; Xavier Grau, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya; Manel Eiximeno, Director del Centre de Recursos Educatius ONCE Barcelona; Oriol Illa, president de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social; Antonio Guillén, president del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat); Carmela Fortuny, secretària Inclusió Social i Promoció Autonomia Personal Generalitat de Catalunya; Leandro Lamor, delegat EFE a Catalunya; Enric Sierra, adjunt al director de La Vanguardia; Carles González, director d’Informatius de RTVE Catalunya; Albert Solé, cap Societat de l’ARA; Christian García, cap de Gabinet de Direcció de TVC i Pepa Masó, directora adjunta d’ El Punt Avui.

Els premiats rebran una obra escultòrica que representa la materialització del logotip de SOLIDARIS, en el transcurs d'un acte públic que tindrà lloc el proper dijous 29 d’octubre, a les 19.15 h. a l’Auditori ONCE Catalunya.

FUNDACIÓ AMPANS

Ampans va néixer l’any 1965 impulsada per un grup de pares de Manresa i la Catalunya central que es van unir per aconseguir una vida millor per als seus fills i filles amb discapacitat intel•lectual. Actualment, l’entitat, amb un equip de 600 treballadors, dóna atenció a més de 1.400 persones i famílies en serveis d’atenció diürna, ocupació terapèutica, acolliment residencial, formació professional, lleure, esport i tuteles, entre altres, amb l’objectiu d’afavorir l’autonomia personal i la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat intel•lectual.
AMPANS treballa amb criteris de qualitat i excel•lència acreditada, i ha esdevingut una entitat de referència al sector. Col•labora amb la Universitat nord-americana de Connecticut. I participa en projectes d’àmbit europeu i llatino-americà.
Al juny, ha presentat al Parlament de Luxemburg un recull de recomanacions sobre l’aplicació del Dret al Treball de les persones amb discapacitat contemplat com un dret
universal a la Carta de les Nacions Unides.

MARCOS BAJO Volta Solidària a Catalunya

Marcos Bajo és un esportista amateur que té retinosi pigmentària, malaltia que li produeix una deficiència visual amb una visió central de només 5 graus. És l’artífex i l’ànima  de la Volta Solidària a Catalunya. Un projecte que va néixer amb l'objectiu principal de donar a conèixer les malalties rares, apropar a la població la realitat dels pacients i familiars i alhora recaptar fons per a la continuïtat de les investigacions. El repte va consistir en realitzar a peu una Volta Solidària a Catalunya recorrent el perímetre i unint les quatre capitals de província catalanes: Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Va començar el 28 d’abril i va finalitzar el 16 de maig de 2015.  Marcos va fer a peu  1.000 km en 19 dies passant per prop de 100 poblacions catalanes.
Bajo va començar als 18 anys a participar en curses per muntanya com a guia de persones cegues a l'ONCE Catalunya. És dels millors guies i esportistes discapacitats visuals a nivell estatal i campió del Món en la combinada dels Parasky Games 2012. El seu millor premi “és poder ajudar a companys amb altres discapacitats, córrer pels que no poden fer-ho”.


FUNDACIÓ MAS ALBORNÀ

És una entitat sense ànim de lucre, de les anomenades d'economia social i del tercer sector, amb mes de 45 anys de trajectòria que treballa per la creació d’oportunitats, tant socials com laborals, a les persones amb discapacitat, trastorn mental i amb risc d'exclusió a la comarca de l’Alt Penedès. Divideix la seva tasca en dues grans àrees: l’assistencial i l’empresarial i engloba més de 400 persones, entre treballadors, persones usuàries, voluntaris i patronat. Amb 285 treballadors (194 dels quals amb certificat de discapacitat) Mas Albornà té un volum de negoci de 7 milions d'euros anuals, essent així un motor tant econòmic com social. Ha esdevingut empresa referent a l’Alt Penedès en neteja viària i jardineria i col•labora amb 24 dels 27 ajuntaments de la comarca. També treballa amb les principals empreses del territori i és una de les pioneres i amb més experiència en la posada en marxa dels anomenats “enclavaments laborals”, és a dir, equips de treballadors permanents a les instal•lacions de les empreses. Actualment més de 70 persones tenen feina sota aquesta fórmula de treball.

DIPUTACIÓ DE BARCELONA per ‘La Mirada Tàctil’

Des de l’any 2007, la Diputació de Barcelona  porta a la pràctica La Mirada Tàctil, una programa d’accessibilitat cultural dirigida als museus locals amb l’objectiu de fer accessible el patrimoni i els seus continguts als visitants amb discapacitat visual, ceguesa, dificultats auditives o mobilitat reduïda, posant a l’abast de tots el ciutadans una interpretació tàctil del nostre patrimoni cultural. Hi treballa a través de la Xarxa de Museus Locals (XML) per apropar la cultura a tothom.
Actualment 28 museus de la demarcació de Barcelona disposen ja de mòduls museogràfics de presentació tàctil del seu patrimoni que inclou objectes tàctils  i la seva presentació en macro caràcters, Braille i vídeos en llengua de signes.
Les darreres accions per aquest any 2015 són al Museu de L’Hospitalet, Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, Museu municipal de Montmeló, Museu de l’Estampació de Premià de Mar i el Cau Ferrat (Consorci dels Museus de Sitges).


CAPACITATS de TV3/  TELEVISIÓ DE CATALUNYA

"Capacitats" és un  programa del Canal Esport 3 de Televisió de Catalunya en què els protagonistes són persones anònimes i esportistes paralímpics que expliquen com la pràctica de l'esport els serveix com a mètode de superació en la vida.
La intenció i el missatge d'aquest programa, dirigit per Lluís Riola i Mireia Vicente, no és explicar històries de discapacitats, sinó mostrar i demostrar la diversitat de les capacitats en la pràctica esportiva, a partir dels testimonis d'un esportista o d'un grup d'esportistes que acosten la seva experiència vital als telespectadors. Els protagonistes obren les portes de la seva vida privada per mostrar-nos, de manera molt sincera, els beneficis que li aporta l'esport tant a nivell físic com psicològic i social.
El contingut dels reportatges parteix de la constatació que les capacitats físiques i psíquiques amb què naixem es poden alterar o disminuir a causa d'un accident o d'una malaltia. Després d'aquest primer moment traumàtic, és necessari una fase d'adaptació i un aprenentatge del nou cos per reinventar-nos i descobrir les nostres capacitats per expressar-nos i adaptar-nos a la nova vida. I és en aquest procés en què pot aparèixer l'esport com una d'aquestes formes d'expressió, i alhora és un entrenament per a la vida quotidiana, tal com demostren els personatges protagonistes de les diverses històries de "Capacitats".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local