Fidelitat i maridatge

Un estudi de la URV conclou que el preu del vi és el factor més determinant a l'hora de comprar-ne

El treball també indica que la fidelitat al producte preval per sobre del maridatge previst en l'àpat o la denominació d'origen

Detall d'un visitant omplint la seva copa amb vi negre a la 27a edició de la Festa del Vi de Gandesa. ACN

Detall d'un visitant omplint la seva copa amb vi negre a la 27a edició de la Festa del Vi de Gandesa. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El preu del vi és el principal factor que influeix en la decisió de la seva compra a les grans superfícies de Catalunya, segons un estudi realitzat a la URV. Després d’aquest, el treball apunta a la importància d’haver-lo tastat anteriorment, el maridatge amb el tipus de menjar previst i la DO del vi en qüestió. Per darrera d’aquests factors hi ha altres variables, com el fet d’aparèixer en mitjans de comunicació i premsa especialitzada. Per últim, l’estudi constata encara el gran camí que tenen els vins catalans davant de vins procedents d’altres denominacions d'origen espanyoles que tenen un major grau de coneixement o d’implementació en les grans superfícies comercials.

Tot plegat es desprèn de l’estudi 'Projecte de recerca sobre els principals factors influents en la decisió de compra de vi per part del catalans. Implicacions per la DO Tarragona', dirigit pel professor de màrqueting de la Facultat d’Economia i Empresa de la URV a Reus, Dr. Jaume Gené Albesa, amb la col·laboració de Christophe Marquet professor de màrqueting a la Facultat d’Enologia de la URV a Tarragona i Director Comercial de Covides. Un treball impulsat per la DO Tarragona amb el patrocini de Repsol.

Per a la realització d’aquest estudi s’han realitzat més d'un miler d'enquestes de camp a clients que compren vi en les principals cadenes de grans superfícies, supermercats i hipermercats de Catalunya. El treball s'ha fet a les ciutats de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Segons el Dr. Gené "l’objectiu de l’estudi és oferir als cellers i a les cooperatives vitivinícoles catalanes dades significatives per al moment d’implementar noves estratègies comercials".

De fet, la DO Tarragona es va decidir a impulsar aquest projecte de recerca per poder tenir abundant informació del mercat i millorar, així, les accions comercials de les empreses vitivinícoles per vendre la seva producció en el cada cop més difícil mercat interior i intentar guanyar una posició pròpia en els mercats exteriors.

En primer lloc, indiquen que el preu és el que més influeix a l’hora d’escollir un vi. El segon factor fa referència a la inèrcia de comprar un vi que ja s’ha provat, mantenint la fidelitat a un producte conegut. El menjar amb el qual es vol acompanyar l'àpat és la tercera variable. La DO és el quart element influent. Finalment, entra en joc l’ aparició en premsa, revistes i blogs especialitzats i llibres sobre vins.

Tots aquests factors varien sensiblement depenent de l’edat del consumidor i del seu nivell d’ingressos. Així, s’ha posat de manifest la relació estreta entre els més joves i els més grans amb els vins més econòmics i més fàcils de beure com són els blancs i rosats. El grup d’edat de 35 a 64 prefereixen el vi negre i tenen més cultura vitivinícola, i el vi rosat està relacionat amb els enquestats atrets per nivells de preu més baixos.

Respecte la notorietat de les denominacions d’origen de fora de Catalunya, és aclaparador el coneixement que es té de Rioja. Entre les tradicionals també hi figura Ribera de Duero i resulta sorprenen com DO poc tradicionals, com Rueda o Somontano, ocupen llocs destacats en la llista de les més conegudes, subratlla l'estudi. Això demostra que les DO catalanes encara tenen un llarg camí per recórrer al nostre país i especialment en les grans superfícies comercials, remarquen.

Respecte les denominacions d'origen catalanes, segons el seu grau de notorietat es poden observar tres grups. Un primer amb les més conegudes, format per Priorat i Penedès; un segon amb el gran gruix de les DO catalanes per aquest ordre: Montsant, Empordà, Terra Alta, Catalunya, Costers del Segre, Alella i Tarragona; i un últim amb dues molt menys reconegudes en els establiments de venda, que són Conca de Barberà i Pla de Bages.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local