Patrimoni industrial

Endesa recupera més de 900 elements de l'antiga Central Tèrmica de Foix de Cubelles abans de desballestar-la

La companyia guardarà 200 objectes singulars i més de 700 documents tècnics, fotografies i materials audiovisuals com a patrimoni tecnològic

Pla general de la sala de control de la Central Tèrmica de Foix. Imatge incorporada al fons documental de la Fundació Endesa. Endesa

Pla general de la sala de control de la Central Tèrmica de Foix. Imatge incorporada al fons documental de la Fundació Endesa. Endesa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Fons Històric d'Endesa, gestionat per la Fundació de la companyia, ha recuperat 907 documents i elements singulars de l'antiga Central Tèrmica de Foix, ubicada a Cubelles (Garraf). L'empresa ha volgut preservar tot aquest material abans que la planta sigui desballestada, amb l'objectiu d'inventariar-lo, catalogar-lo i digitalitzar-lo com a " patrimoni tecnològic" per a què estigui a l'abast de la comunitat científica. En concret, la Fundació ha rescatat 200 objectes singulars i més de 700 documents tècnics, fotografies i materials audiovisuals que recullen com era el funcionament d'aquesta planta, construïda el 1979. La Central Tèrmica va funcionar fins l'estiu passat, tot i que des del 2010 només operava en moments de màxima demanda d'energia.

Segons informa Endesa, la companyia ha prioritzat la recollida de materials representatius de la tecnologia utilitzada en el moment de construcció de la instal·lació. Es tracta, principalment, d'aparells de mesura i control, maquetes dels principals elements de la Central, eines i utillatge específic, peces singulars del laboratori químic, el servei metge, les oficines, els tallers i diferents uniformes dels treballadors.

Dels elements recuperats, en destaca un cremador mixt de fuel i gas que va ser desenvolupat i construït per les antigues empreses Térmicas del Besòs i Enher –actualment integrades a Endesa-. Al mateix temps, hi ha 307 documents que inclouen el projecte tècnic, informes de funcionaments de la instal·lació i cursos de formació dels treballadors. Pel que fa al material gràfic, la Fundació ha incorporat al seu arxiu 300 fotografies del dia a dia de la Central de Cubelles i 100 audiovisuals que reflecteixen tant l'activitat de la planta com la seva construcció.

Fonts d'Endesa han explicat que la recuperació dels elements històrics ha estat el pas previ al trasllat i destrucció de tots aquells residus que no estiguin formats ni per vidre, ni per formigó ni ferro. La companyia preveu culminar el desballestament electromagnètic i de les instal·lacions, així com l'enderroc de la Central Tèrmica de Foix l'any 2019. Endesa ha assegurat que vetllarà per a que el procés sigui "ordenat i segur", seguint un Pla de Vigilància Ambiental.

Conservació del "patrimoni tecnològic"

La Fundació Endesa promociona la investigació, la cooperació per al desenvolupament econòmic i social, la defensa del medi ambient, la il·luminació de patrimoni tecnològic i historicoartístic, i la realització d’activitats culturals, així com la preservació de peces tècniques i documentals que pertanyen al Fons Històric de la Companyia. Aquest, recull elements de patrimoni tecnològic (maquinària, utillatge, peces i aparells de mesura) i arxius documentals i gràfics de totes les empreses que han quedat integrades a Endesa. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local