25 anys d'història

"Vénen més clients que fa un anys però compren molt menys que abans"

Rosario Casado és una de les paradistes més veteranes del mercadal dels Monjos. Porta 23 dels 25 anys muntant cada diumenge la seva parada de venda de calçat

Rosario Casado és una de les paradistes més veteranes del mercadal dels Monjos. Ramon Filella

Rosario Casado és una de les paradistes més veteranes del mercadal dels Monjos. Ramon Filella

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El mercat setmanal de Santa Margarida i Els Monjos celebra aquest mes de desembre el seus primers 25 anys de funcionament. Una de les paradistes més veteranes, Rosario Casado, porta 23 d'aquests 25 anys muntant cada diumenge la seva parada de venda de calçat i ha viscut en primera persona totes les etapes per les que ha passat el mercat.

Casado assegura que “actualment ve a visitar el mercat més gent que fa deu o quinze anys, però, en canvi, nosaltres venem molt menys que fa una dècada”. La comerciant creu que “moltes persones s'acosten a passejar, a xafardejar o, simplement, a passar el matí, però no compren. Abans, tothom qui s'acostava era per adquirir algun producte i això ara ja no passa. Estem davant un canvi de costums que costarà molt d'alterar”.

Els efectes de la crisi s'han deixat notar en el mercat setmanal de Santa Margarida i Els Monjos de la mateixa manera que ho han fet en d'altres mercats de les mateixes característiques. Casado, malgrat aquest descens de les vendes, està molt satisfeta del funcionament del mercat mongenc al que titlla “d'un dels més ben organitzats i rigorosos no només de la comarca, sino d'un bon grapat de llocs de Catalunya”.

Control dels productes

De fet, tal i com explica la mateixa comerciant, “als Monjos s'aplica un rigor que no trobo en d'altres llocs. Aquí, a més de tenir tots els serveis municipals, hi ha un control sobre la venda dels productes que garanteix que no hi hagi cap irregularitat ni cap situació de competenència deslleial. Cada parada ven el que li permet vendre el permís municipal i des de l'Ajuntament ja s'encarreguen de verificar-ho en tot moment. En aquest sentit no ens podem quexar gens. En d'altres mercats en els que he treballat això no passa”.

Sobre el futur del mercat, Rosario Casado es mostra cauta i indica que “el mercat continuarà existint però, potser, ja no amb les mateixes característiques que ha tingut els últims anys. Jo sé de molts paradistes que estan cansats perquè els números no els hi acaben de sortir i que volen deixar-ho. Aquí als Monjos no passa tant, però en d'altres municipis hi ha molta gent que ja s'ha venut la parada”.

Casado confesa que “treballar de paradista és una feina molt dura i exigent i jo, personalment, no tornaria a passar pels molts patiments que he hagut de passar per tirar endavant amb el negoci” La comerciant indica, no obstant, que “aquest treball m'ha permès conèixer molta gent i amb 23 anys he aconseguit fer una clientela estable que confia en els nostres productes. Això et fa sentir satisfet”.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local