Ajuntaments 2.0

Ajuntaments 2.0: Vilafranca del Penedès

Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

De Sitges a Vilafranca del Penedès, el següent punt en la ruta pels ajuntaments 2.0 del territori.


Ver Ajuntaments 2.0 en un mapa más grande

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès forma part dels ajuntaments que es van activar en l'àmbit de les xarxes socials digitals un cop passades les eleccions municipals de 2011. A grans trets, es pot considerar que en l'àmbit local -tant públic com privat- la gestió de la comunicació 2.0 va arribant poc a poc. M'atreveixo a dir que l'any 2011 es va donar el tret de sortida per a molts, però encara no s'ha produït un gran desplegament en condicions. S'hi està treballant.

Inicis de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès a les xarxes socials

Segons les dades que ofereix Facebook (observant la cronologia de la pàgina de la institució des del seu inici) l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès va obrir el seu compte el 14 de juliol de 2011. Un inici amb poc diàleg i molta imatge. En aquell mateix dia podem observar que s'hi van crear 21 àlbums de fotos relacionades amb esdeveniments de diversos anys enrere. No hi va haver cap publicació escrita. En els mesos següents, a banda de poder consultar els àlbums de fotos, podem observar que el canal serveix com a agregador de notícies. Tanmateix, el dia 27 de setembre de 2011 hi ha una novetat al canal: la primera retransmissió dels acords d'un ple. Les coses començaven a canviar per intentar aproximar a la institució a la ciutadania més enllà de facilitar-li l'accés a les notícies que la mateixa generava.

Poc després d'aquest canvi, l'octubre de 2011, la institució incorporà un nou fitxatge. Sílvia Cànovas esdevé Cap del Gabinet d'Alcaldia i, per tant, responsable de la comunicació de la institució. Una comunicadora amb una llarga trajectòria en la comunicació política i d'institucions públiques que reconeix la importància que estan agafant l'àmbit digital i la presència en xarxes socials digitals en la comunicació d'institucions públiques. En aquest sentit, a banda de moltes de les tasques que du a terme, una de les apostes de Cànovas va ser la reactivació del Facebook de la institució i l'obertura del canal de Twitter.

Així, fins ara, les xarxes socials digitals on podem trobar l'Ajuntament de Vilafranca són dues: Facebook i Twitter.

Quina és l'estratègia de comunicació  i el funcionament dels canals avui?

Des d'un inici, el primer tuit que va emetre l'Ajuntament de Vilafranca marca la tendència de comunicació que es vol seguir en aquests canals. És a dir, "ser un canal de comunicació més -entre els ja existents- per seguir establint diàleg amb el ciutadà",  aclareix Cànovas. I com és habitual en les institucions d'àmbit local,  aquesta tasca és assumida pel propi equip de comunicació, en aquest cas per la mateixa Directora de Comunicació i l'ajuda puntual del seu reduït equip.

Sota aquesta premissa, Cànovas ho té clar: "tant Twitter com al Facebook són molt interessants per transmetre informació de servei ciutadà i informar de l'activitat local més enllà d'on poden arribar altres formats convencionals, així que això és el que fem. Tot i així, no hem d'obviar que sense fer partidisme, aquests canals també han d'anar vinculats a l'acció de govern". En les dues plataformes hi podem trobar la mateixa informació tractada en formats diferents. "A Twitter, donada la immediatesa del canal, hi podem trobar la informació tractada de forma més fluïda. En canvi, a Facebook aquesta mateixa informació la podem trobar en forma de notícia i molt més visual". Fets, aquests, que representen que s'estan entenent els canals i els públics que hi ha en cadascun. Però quelcom que cal destacar, més enllà de l'opinió que tinguem sobre els canals o la institució, i que honora la feina de Cànovas, és que "totes les peticions que arriben a través d'aquests canals sempre es responen encara que sigui amb un gràcies". És un indici que es comprèn el canal.

Més enllà de l'ens central, l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès també compta amb altres canals oberts. En aquest sentit, Cànovas afirma que "actualment la gestió de les plataformes de xarxes socials digitals es troba encara en una fase molt inicial, tot i que es té coneixença d'aquests altres canals sobre els quals hi ha una intenció de centralitzar i coordinar millor".

Altres dades d'interès

Malgrat no comptar amb una tasca de medició rigorosa sobre el control de les xarxes socials digitals, l'Ajuntament de Vilafranca participa en un estudi del qual rep resultats de la seva situació a la xarxa. En els últims mesos han pogut establir dades com que "hi ha una activitat nocturna més que diürna - entenent nocturna a partir de les 20:00h.- ". En aquest sentit, Cànovas remarca que "aquests canals no tenen horari, hi ha una interacció permanent i és així com també intentem gestionar-ho". Al mateix temps, també afirma que s'està treballant en la comparativa que hi ha entre les vistes a la web sense l'ús de les plataformes i amb l'ús de les plataformes per tal de seguir millorant. "Els primers indicadors apunten maneres. Sembla ser que promoure la web en aquests canals ajuda, indiscutiblement, a dinamitzar les activitats sobre les quals s'informa".

En conclusió

Vilafranca del Penedès tot just arrenca, però ho fa tenint en compte les bones pràctiques. Té ganes de créixer sense caure en les trampes que fàcilment poden aportar aquests canals. "Com a societat encara ens falta molta cultura en la gestió d'aquests espais, dins les institucions també. Amb prudència i rigorositat anem fen bona feina", rebla Cànovas.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local