Acte commemoració Dia de la Dona

La crisi econòmica ha originat un retrocés en els drets democràtics de les dones

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En un acte per commemorar el dia de la dona, la directora de la Fundació Maria Aurèlia Capmany i professora associada del Departament de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la UPF, Aida Ruiz, va exposar la greu situació econòmica en que ens trobem i en especial els seus efectes per a les dones. 

Aida Ruiz va fer un repàs a l’evolució dels drets de les dones al llarg de la història democràtica, des dels primers reconeixements de drets laborals de les dones, passant per l’esforç de millora d’aquests drets de la mà dels governs d’esquerres i fins arribar a la reforma laboral impulsada per la dreta al nostre país que ha desmantellat molts dels avenços aconseguits en més de 30 anys d’història.

Per Aida Ruiz, la situació de crisi econòmica que vivim juntament amb aquesta reforma laboral i el desmantellament dels serveis públics, posen en una situació encara més complicada les dones dins dels mercat laboral. Per a Ruiz, un dels problemes ha estat el “no haver tingut en compte l’ADN del món laboral a l’hora de fer reformes laborals” i que les grans apostes per a la conciliació de les dones entre la vida laboral i familiar encapçalades per la reducció de jornada o les jornades a temps parcial “s’han traduït en una pèrdua de drets i de poder adquisitiu”.

Així mateix, Ruiz va lamentar que algunes mesures com l’adaptabilitat de la jornada laboral hagin quedat en paper mullar.

D’altra banda, Aida Ruiz va fer una diagnosi de la situació que pateix el sector públic arran de la voluntat de descapitalització i externalització de serveis públics (serveis socials, lleure, educació...) amb un alt percentatge de dones que hi treballen. Tot plegat, segons Ruiz, té un efecte afegit a les ja difícils condicions laborals de moltes dones. Les conseqüències d’aquestes mesures, segons Ruiz són “els acomiadaments per causes organitzatives i de gestió i el deteriorament dels drets laboral de les persones que treballen en els serveis que es decideixen externalitzar”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local