Ple Ajuntament de Vilanova

Moció per rehabilitar habitatges buits i lloguer solidari

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des d’ICV entenem que promoure activament la rehabilitació d’habitatges en l’actual context de crisi econòmica pot desplegar un conjunt d’objectius per a lluitar contra les conseqüències de la crisi econòmica i els seus efectes a la ciutat.

El foment de la rehabilitació permet una activitat productiva per a la petita i mitjana empresa de construcció; promou la millora de les condicions d’habitabilitat dels habitatges i dels edificis, amb obres essencials com la millora de l’accessibilitat o la millora de l’eficiència i estalvi energètic dels habitatges. També, la rehabilitació promou la millora del nostre paisatge urbà, manté la nostra ciutat consolidada i la posa en valor vers el futur.

Malgrat les polítiques de rehabilitació fetes al Nucli Antic de la ciutat, un nombre d’aquests habitatges antics estan buits i en mal l’estat. Una de les raons és que els propietaris no disposen de recursos financers per a rehabilitar-los i posar-los en lloguer.

Atès que la crisi provoca situacions d’emergència per a moltes famílies que es troben amb una pèrdua dels seus ingressos i amb greus dificultats d’accedir a l’habitatge.

Atès que la Mesa de Ciutat va considerar impulsar les “propostes socials d’urgència” presentades pels grups municipals del PSC i ICV a la Mesa de Ciutat el 22 d’octubre de 2012, on en referència al pisos buits s’estableix “la necessitat de posar-los al mercat amb lloguers assequibles”.

Atès que en l’actual situació de crisi cal incentivar des de tots els àmbits de l’administració pública polítiques socials i de creació de llocs de treball, el grup municipal d’ICV va proposar al Ple del 3 d’octubre de 2011 una moció, aprovada per unanimitat, per a mantenir i promoure una política activa de rehabilitació d’habitatges, i al Ple del 2 de desembre de 2013, aprovada per unanimitat, una per establir un programa de rehabilitació d’habitatges buits en la que s’acordava establir un programa de rehabilitació de cases buides i pisos antics per posar-los al mercat de lloguer amb els objectius d’ampliar l’oferta d’habitatges amb sistema de ‘lloguer just’, segons la fórmula definida al Pla per al Dret a l'Habitatge; en segon lloc, oferir una forma de finançament municipal a fi que els propietaris que actualment no disposin de recursos puguin rehabilitar aquests habitatges a canvi de oferir-los en “lloguer just”, garantint-los des de l’Ajuntament el cobrament del lloguer durant el període que s’estableixi.

Atès que el passat 15 de juliol, el Govern de la Generalitat va acordar el lloguer solidari per mobilitzar el parc privat d’habitatges amb l’objectiu incentivar les persones propietàries de pisos buits del parc privat perquè els cedeixin a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que els reformarà i els posarà en lloguer social.

En aquest programa els propietaris, prioritàriament persones físiques, podran optar a participar-hi a canvi de cedir el seu habitatge a l’Administració per un període mínim de sis anys. Com a contrapartida, la Generalitat reformarà i adequarà el pis, per un import màxim de 12.000 euros per habitatge, i el destinarà a lloguer social. Cada propietari serà compensat amb una renda aproximada de 75 euros mensuals que tenen per finalitat únicament compensar-li les despeses ordinàries de l’habitatge (IBI, comunitat de veïns, etc.). Aquesta iniciativa pretén afavorir els propietaris d’habitatges que no poden mantenir-los ni rehabilitar-los, temporalment, però que en volen conservar la propietat; mobilitzar habitatges desocupats; obtenir més habitatges per a polítiques socials i propiciar que es facin obres de rehabilitació per generar ocupació.

El grup municipal d’ICV proposa al Ple de l’Ajuntament l’adopció de l’acord següent:

ACORD

“PRIMER. Que en el termini de 60 dies es presenti un programa concret en els termes que establia la moció aprovada per unanimitat al Ple del 2 de desembre de 2013, per a establir un programa de rehabilitació d’habitatges buits a canvi de oferir-los en “lloguer just”.

SEGON. Que l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú estudiï acollir-se al programa de lloguer solidari acordat pel Govern de la Generalitat amb data 15 de juliol de 2014.

TERCER. Traslladar aquests acords al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, a l’Oficina Local d’Habitatge, a l'Oficina Comarcal d'Habitatge del Consell Comarcal del Garraf i al Gremi de Constructors del Garraf.”


MOCIÓ PER A ESTUDIAR I REALITZAR UNA PROVA PILOT DE RECOLLIDA PORTA A PORTA AL NUCLI ANTIC DE LA CIUTAT, DIRIGIDA A PERSONES AMB PROBLEMÀTICA DE MOBILITAT REDUÏDA I GENT GRAN.

El Nucli Antic de Vilanova i la Geltrú es caracteritza per una estructura compacta amb un nucli de carrers estrets, amb un parc d’habitatges que no disposa d’ascensors i també d’una estructura poblacional d’edat d’un alt índex d’envelliment i de dependència important.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través de diverses intervencions a la Geltrú o la iniciada el 2007 amb el Projecte d’Intervenció Integral del Nucli Antic de Vilanova, ha revitalitzat i actualitzat aquesta àrea de la ciutat posant en valor la seva identitat i patrimoni històric, lluitant contra la degradació urbanística i socioeconòmica i adequant-lo a les necessitats de la població resident; és a dir, millorant i adaptant les infraestructures i equipaments, incrementant l’atractiu com a lloc de residència, d’activitat econòmica i cultural, al servei del veïns i, en general, de tota la població del municipi.

A inici 2013, el govern municipal va presentar un Programa de recollida selectiva de residus porta a porta que havia d’implementar-se primer en un sector de la ciutat i progressivament a la resta. Per falta de finançament el programa no s’ha desenvolupat.

Aquest servei porta a porta, a més d’augmentar l’eficiència en la recollida de residus, hagués evitat els desplaçament en els sectors del Nucli Antic que la gent gran i principalment aquelles que tenen mobilitat reduïda han de fer per dipositar en contenidors els residus domèstics.

Considerant la problemàtica de la gent gran i de les persones amb mobilitat reduïda en els sectors del Nucli Antic, on gran part del parc d'habitatges no disposa d’ascensors i facilitats d’accessibilitat, el grup municipal d’ICV proposa al Ple de l’Ajuntament l’adopció de l’acord següent:

ACORD

“PRIMER. Estudiar i realitzar una prova pilot de recollida porta a porta al Nucli Antic de la ciutat dirigida a persones amb problemàtica de mobilitat reduïda o gent gran que ho sol•liciti i que en els seus habitatges tinguin excessives barreres arquitectòniques, no disposin d’ascensors o els seus habitatges es trobin a distància dels contenidors de recollida de residus.

SEGON. La prova pilot s’implementarà a inicis del 2015.”


Grups Municipals d’ICV i del PSC

MOCIÓ DE SÀHARA ACCIÓ SOLIDÀRIA, PRESENTADA PER ICV I PEL PSC, EN SUPORT DEL POBLE SAHRAUÍ.

El Poble Sahrauí viu des de fa 40 anys dividit pels més de 2.500 km de mur de la vergonya construïts pel regne del Marroc. La meitat dels sahrauís viuen en els camps de refugiats construïts al mig del desert, a la hammada argelina, on res no hi creix, mentre els seus pares, germans i amics viuen al Sàhara Occidental, el seu territori original, ocupat per les forces opressores del govern marroquí, on dia rere dia pateixen agressions per manifestar pacíficament la seva voluntat de ser un país lliure.

La Missió de Nacions Unides per al referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO) és la missió de pacificació de les Nacions Unides, establerta mitjançant la resolució 690 del Consell de Seguretat de 29 d’abril de 1991, d’acord amb les propostes d’arranjament, tal com van acceptar el 30 agost de 1988 el Marroc i el Front Popular per a l’Alliberament de Saguia el-Hamra i de Rio de Oro (Frente Polisario), per observar l’alto el foc i organitzar un referèndum entre el poble sahrauí que determinés el futur estatuts del territori del Sàhara Occidental a través del Dret d’Autodeterminació.

Segons el pla d’arranjament, el referèndum del Sàhara Occidental s’hauria d’haver celebrat el gener de 1992, sent un dels mandats originals de la MINURSO identificar i registrar les persones amb dret a vot, però no va ser possible a causa de les contínues traves imposades pel Marroc, de manera que el cens va trigar més de 8 anys en completar-se, i quan l’ONU el va publicar l’any 2000, el Marroc es va negar a acceptar-ho.

Avui, més de 20 anys després, el referèndum encara no s’ha celebrat.

Cap país del món reconeix el Sàhara Occidental com part del Marroc, però els interessos dels seus aliats fan que el Marroc no tingui cap urgència per trobar una solució.

La MINURSO segueix portant a terme tasques de supervisió de la cessació del foc, actuacions per reduir l’amenaça de les mines i les municions sense detonar i donant suport a les mesures de foment de la confiança.

Actualment la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental, és l’única missió de manteniment de la pau que no ha inclòs en el seu mandat el seguiment i informació de les violacions dels drets humans.

El Marroc, que ha violat la legalitat internacional ocupant il•legalment el Sàhara Occidental, continua perpetuant i violant de forma greu i persistent els drets humans de ciutadans sahrauís en presència de l’ONU, responsable del procés de descolonització de l’última colònia africana.

Diferents institucions europees, parlaments nacionals i el mateix Parlament Europeu han vingut sistemàticament denunciant aquestes violacions i exigint que la Missió de les Nacions Unides desplegada a la zona (MINURSO), vetlli pel respecte als drets humans del poble sahrauí.

Així, el 7 de febrer de 2013, el Parlament Europeu va aprovar el seu mandat per a la XXII sessió del Consell de Drets Humans de Nacions Unides, celebrat a Ginebra del 25 de febrer al 22 de març, on es sol•licitava, a més d’una solució justa i duradora al conflicte mitjançant l’exercici d’un referèndum d’autodeterminació, la llibertat de tots els presos polítics sahrauís:

Resolució del Parlament Europeu, de 7 de febrer de 2013, sobre el 22è període de sessions del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides ( 2013/2533 (RSP )

21 . Manifesta la seva preocupació pel fet que segueixin violant els drets humans al Sàhara Occidental; demana que es protegeixin els drets fonamentals del poble del Sàhara Occidental, incloent-hi la llibertat d’associació, la llibertat d’expressió i el dret de manifestació, exigeix l’alliberament de tots els presos polítics sahrauís, saluda el nomenament d’un enviat especial per al Sahel i destaca la necessitat d’un seguiment internacional de la situació dels drets humans al Sàhara Occidental; dóna suport a una solució justa i duradora del conflicte basada en el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí, de conformitat amb les resolucions de les Nacions Unides.

De la mateixa manera, per a la renovació del mandat de la MINURSO al 2013, els Estats  Units van proposar un text de pròrroga que plantejava la inclusió de la vigilància de llibertats i drets dins de les responsabilitats establertes el 1991 per mantenir un alto el foc a la zona i organitzar un referèndum .

Malgrat totes aquestes peticions, a finals d’abril de 2014, el Consell de Seguretat de l’ONU, com tots els anys, va renovar el mandat de la MINURSO, amb la resolució 2152 del 30 de abril de 2014, per un any més (fins l’abril de 2015) sense incloure, un altre cop, entre les seves funcions la de la vigilància dels Drets Humans al Sàhara Occidental.

Per tot això, es proposa al Ple municipal de Vilanova i la Geltrú l’adopció de l’acord següent:

ACORD

“PRIMER. Donar suport a una solució estable i duradora del conflicte, basada en l’exercici del dret a l’autodeterminació del poble sahrauí, com estableixen nombroses resolucions de les Nacions Unides.

SEGON. Subscriure el mandat del Parlament Europeu de febrer de 2013, i exigir al regne del Marroc la llibertat de tots els presos polítics sahrauís, inclòs el Grup de 24 presos de Gdeim Izik, condemnats per un tribunal militar marroquí.

TERCER. Demanar a les institucions internacionals que facin tot el possible per protegir els drets fonamentals del Poble Sahrauí i que articulin els mecanismes internacionals necessaris de seguiment dels drets humans al Sàhara Occidental.

QUART. Sol•licitar al Govern d’Espanya que es comprometi a defensar de manera ferma i proactiva la necessitat d’introduir un component de vigilància i protecció dels drets humans del Poble Sahrauí, en el mandat de la MINURSO.

CINQUÈ. Donar suport a que la ciutat de Vilanova i la Geltrú esdevingui ciutat amiga de la Daira d’Aguenit als campaments de refugiats de Tindouf, per reforçar els projectes de cooperació que Acció Solidària amb el Sàhara té en aquesta daira.

SISÈ. Fer arribar aquests acords al ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, a l’ambaixador del Marroc a Madrid, al cònsol del Marroc a Barcelona, als representants del Front Polisari a Catalunya, al president del Congrés de Diputats, al president del Senat, a la presidenta del Parlament de Catalunya, al president del Parlament Europeu, i a l’alta representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat.”

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local