Ramadà

El teixit associatiu del Vendrell, unit i compromès amb la cohesió social

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El racisme s'acaba amb la convivència. Esdevé minoritari, covard i fugisser quan es consoliden llaços d'intercanvi i coneixença, quan tothom entén que el veí, hagi vingut del Marroc, Perú, Tailàndia, o hagi nascut aquí, té unes inquietuds i unes necessitats que, com a membre de la comunitat, han de ser ateses i cobertes en igualtat de condicions. Aquest procés no és senzill, i requereix tant la implicació de la societat d'acollida, que ha de facilitar la integració cultural, social i econòmica,  com de les persones nouvingudes, que han de mostrar predisposició per incorporar-se amb normalitat a la nova comunitat.

I aquests vincles entre persones es comencen a concretar amb iniciatives com la que, el passat 19 de juliol, diverses associacions musulmanes del Vendrell van dur a terme al Casal Familiar. En el marc d'una de les festes més importants de l'Islam, el Ramadà, les esmentades entitats van convidar a la resta d'associacions del municipi, així com a diversos càrrecs electes, a un acte encarat a donar a conèixer aquest mes tan especial per la comunitat musulmana, marcat per un sever dejuni en el qual, durant el dia, no es pot menjar, beure, fumar ni practicar relacions sexuals. No és fins a la caiguda del sol que aquest dejuni (que segueixen la majoria de creients, exceptuant els infants, les dones embarassades, els ancians i els malalts) es trenca amb àpats amb familiars i amics.

Així doncs, l'acte començà a les 9 del vespre, moment en el qual les entitats convocants volgueren compartir l'àpat de la fi del dejuni amb els convidats. Durant la vetllada, s'explicà el funcionament i la importància del mes del Ramadà i es projectà un petit documental. Amenitzat amb música tradicional en viu, l'acte acabà amb un assortiment de dolços i agradables converses entre amfitrions i convidats. Tota una mostra d'hospitalitat i ganes d'enfortir els vincles entre les diverses cultures que conviuen al Vendrell.

Considerem que aquest és un pas valent per fomentar el coneixement mutu, per obrir les portes a l'intercanvi cultural i, sobretot, per combatre la ignorància que alimenta la intolerància i el racisme. A més, entenem que és summament important que aquesta iniciativa hagi emergit del teixit associatiu, ja que mostra un Vendrell actiu i amb ganes de trobar punts d'unió entre les diverses realitats que hi conviuen.

Per altra banda, no ens sorprèn l'actitud racista i intolerant que, de nou, ha manifestat Plataforma per Catalunya (PxC). La formació política encapçalada per August Armengol expressà el seu malestar envers l'acte que acabem de descriure i incità a les associacions convidades a no assistir-hi. No ens sorprèn, ja que entenem que dificultar la convivència entre les diverses cultures del municipi és la única manera que té PxC de guanyar suport electoral, qualsevol iniciativa encarada a enfortir la cohesió social perjudica els seus plantejaments simplistes i basats en la confrontació. Vinculen, fent ús de la seva ja habitual demagògia, el fet d'assistir a un acte sobre la festivitat del Ramadà amb un suposat suport als musulmans. Encara no han entès que, quan parlem de cultura, no es tracta ni de recolzar ni de rebutjar, es tracta, simplement, de conèixer, aprendre i respectar. Davant l'intent d'imposició i homogeneïtzació cultural de PxC, nosaltres apostem i treballem per un laïcisme que garanteixi la llibertat i la igualtat entre les persones, independentment dels seus trets culturals o de les seves creences religioses.

La crida de PxC no impedí que l'esdeveniment fos un èxit. Entenem que treballar la cohesió social des del teixit associatiu és important, com bé ens demostren dia a dia diverses entitats de la cultura popular vendrellenca, però no sempre és suficient. Treballem per un canvi social, conscient i profund, que garanteixi una vida digna per a tothom i el respecte envers qualsevol religió i cultura, entenem que aquest és l'únic camí per aconseguir una igualtat de fet, no només de paraula.

Arran El Vendrell – Col·lectiu “La Trinxera” / CUP El Vendrell
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local