Ensenyament

Els estudiants de Catalunya en xifres

Fondos7.net. Amor

Fondos7.net. Amor

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A través de l’estudi que realitza l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, disposem de les principals xifres d’eleccions d’estudi pel curs 2014-2015, amb un interès dels estudiants molt accentuat cap a cicles formatius i carreres universitàries concretes.

Les preferències de l’alumnat a l’hora de posicionar el seu interès en el llistat d’opcions de carreres universitàries, ens deixa entreveure 10 graus que han estat els més sol•licitats pel curs 2014-2015. En primera posició Medicina, en segona posició Administració i direcció d’empreses, i en tercera, Psicologia. A partir de la quarta preferència de l’alumnat per ordre de major a menor interès destaquen els graus d’Infermeria, Dret, Fisioteràpia, Enginyeria informàtica, Enginyeria en tecnologies industrials, Publicitat i relacions públiques, i finalment, Educació primària.

Medicina ha estat un dels graus amb la nota de tall alta, un 12,46 sobre 14 (UB), encara que la nota de tall més alta és el doble grau de Física i matemàtiques amb un 12,74 sobre 14, amb tan sols 20 places corresponents a la UAB. Supera doncs, la nota de tall de Medicina que si és de les carreres més ben posicionades a les preferències dels estudiants.

En el cas d’Educació primària, tot i que ha estat la desena preferència dels estudiants, a sofert una caiguda a la nota de tall, que baixa considerablement respecte a la nota del curs passat (d’un 8,9 a la UAB en 2013 a un 6,8 a la mateixa universitat en 2014), un fet que no és habitual i ens ha deixat amb la boca oberta aquest juny. Potser la nova reforma de millora de la docència amb la prova d’aptitud de català i castellà per accedir a les carreres d’infantil i primària, ha estat un punt clau per justificar aquests resultats.

45.226 estudiants, puntualitza el Departament, han fet la preinscripció per les universitats públiques de Catalunya. D’aquesta xifra d’estudiants, el 70,14% dels preinscrits, podran estudiar la carrera que han triat com a primera opció de preferència, que ha estat una xifra que ha augmentat respecte a l’any passat (65,69%).

En el cas dels cicles formatius de grau mitjà, els més demandats pel nou curs són en primera posició Cures d’auxiliar d’infermeria, en segon lloc Sistemes microinformàtics i xarxes, i en tercer lloc, Gestió administrativa. Darrere d’aquestes tres posicions, amb major preferència per part dels estudiants ens trobem Electromecànica de vehicles automòbils, Atenció a persones en situació de dependència, Comerç, Conducció d’activitats fisicoesportives en el medi natural, Cuina i gastronomia, Emergències sanitàries, i en desena posició del rànquing, Instal•lacions elèctriques i automàtiques.

Cursar la formació d’informàtica al grau mitjà parteix d’una única opció, que es precisament de les més demandades en el rànquing: Sistemes microinformàtics i xarxes. Per tant, aquells que volen iniciar el seu futur informàtic només poden començar a partir d’aquest cicle formatiu, vet aquí una altra forma de veure la “demanda”.

Dels cicles formatius de grau superior més sol•licitats pels estudiants catalans, en primera posició del rànquing trobem Educació infantil, en segon lloc Administració i finances, i en tercer lloc, Animació d’activitats físiques i esportives. A partir de les tres posicions principals, els estudiants sol•liciten de major a menor preferència el cicle d’Integració social, Higiene bucodental, Gestió comercial i màrqueting, Administració de sistemes informàtics en xarxa, Laboratori de diagnòstic clínic, Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma, i en desena posició, Automoció.

Per aquells que al cicle formatiu no heu pogut accedir als estudis a la primera tanda, aquest divendres va sortir el llistat de cicles i centres que tenen plaça oberta, tractant-se d’una segona oportunitat per estudiar allò que més us agrada!

Quines han estat les vostres preferències? Quines han estat les preferències dels vostres fills/es?

 

Aina Flores
Llicenciada en pedagogia
Nº de col·legiada 01528

@caixa_dainas
afhpedagogia@gmail.com

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local