Campus Universitaria de la Mediterrània

"Fer matemàtiques és una forma de pensar i de viure"

Eix. A l'esquerra Joan Gómez i Urgellés

Eix. A l'esquerra Joan Gómez i Urgellés

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

"Fer matemàtiques és una forma de pensar i de viure, una forma d'observar el món", assegura Joan Gómez Urgellés. Per al professor de la Universitat Politècnica de Catalunya "les matemàtiques poden ser útils i atractives. Matemàtiques és sentiment. Fer matemàtiques no és realitzar una successió de rutines, ni fer més temes, és oferir més idees i més creativitat, ensenyar matemàtiques forma part de l'educació i formació de ciutadans destacant la component humana de les mateixes i despertant l'esperit crític, fomentant el debat i el treball en grup. el llenguatge matemàtic no ha de ser el punt de partida, sinó el punt d'arribada ".

Gómez explica com "la matemàtica ha constituït, tradicionalment, la tortura dels escolars del món sencer, i la humanitat ha tolerat aquesta tortura per als seus fills com un sofriment inevitable per a adquirir un coneixement necessari, però l'ensenyament no ha de ser una tortura, i no seríem bons professors si no procuréssim, per tots els mitjans, transformar aquest sofriment en gaudi, la qual cosa no vol dir absència d'esforç, sinó, al contrari, naixement d'estímuls i d'esforços desitjats i eficaços ".

En aquest context, i amb un llenguatge amè i accessible, Joan Gómez i Urgellès ens proposa un viatge per l'ensenyament i l'aprenentatge de les matemàtiques a partir dels problemes de la vida quotidiana. Ho farà a través del curs “Matemàtiques i vida quotidiana”, en el marc del Campus Universitari de la Mediterrània”, el qual se celebrarà del 19 al 22 de gener de 2015 a l’UPC de Vilanova i la Geltrú.

Per a Joan Gómez, el món està impregnat de matemàtica, perquè comptar i comparar estan íntimament relacionats amb la quotidianitat: pensar, parlar i construir. Una curs, en definitiva, molt útil per a tots els interessats en comprendre el món de la vida quotidiana, i especialment per a aquells mestres que volen imprimir les seves classes d'una vessant pràctica i, a la vegada, mostrar que la matemàtica forma part de l'ineludible del noble ofici d'ensenyar.

En el curs es presenta una paròdia de l'ensenyament actual i alhora una tendre invitació a l'apassionant món de l'aprenentatge de les matemàtiques. Farà un viatge matemàtic, sense formalismes ni l'abstracció pròpia de les matemàtiques "d'ofici", a partir dels aspectes quotidians amb l'objectiu de mostrar la matemàtica també pot seduir. I està adreçat a tots als públics, mestres i professors, pares, mares, nens i nenes... , tant del camp de les humanitats com de les ciències, amb la voluntat de passar una estona amena i entretinguda; i alhora formativa.

L’apunt

Joan Gómez i Urgellés (1959) és matemàtic, Doctor en Pedagogia, professor de la UPC, divulgador, conferenciant i tertulià. Va presidir la Federació de Professors de Matemàtiques de Catalunya (2002-2004). Ha publicat diversos llibres de divulgació i d’educació matemàtica, els mes recents són “Codificación y criptografia” y “Las geometría no euclideas” editats per RBA. Guardonat amb nombrosos premis i reconeixements, destaca el Premi d’Educació J. Pallach -1999-, Recerca i Innovació Educatives A. Ferrer i Sensat-2004- Investigaciónes y Experiencias Didácticas (Ministeri d'Educació) -2005- i al novembre del 2013 el Premi de divulgació científica Humbert Torres (Institut d’Estudis Illerdencs).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local