Empatia

Reflecteix empatia i millora la teva salut

@Glow Images. Empatia

@Glow Images. Empatia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Qui pot caminar, ni que sigui uns minuts, amb els mocassins dels seus veïns?

"No jutgis el teu proïsme abans d'haver caminat diverses llegües amb els seus mocassins", diu un proverbi amerindi.

"Posar-se en les sabates de l'altre?"

En calçar les sabates alienes es pot percebre el que l'altra persona sent o està experimentant en la seva vida. A primerenca edat ens inculquen una escala de valors com el respecte, la solidaritat, la paciència, l'honestedat.

L'empatia es defineix com la qualitat que permet establir bones relacions interpersonals i que ens dóna la capacitat de comprendre les necessitats i emocions dels nostres semblants, a més d'inferir els seus pensaments i sentiments, generant simpatia, comprensió i tendresa. Moltes vegades, l'egoisme o els interessos propis
no permeten el despertar de l'empatia.

Com es pot desenvolupar l'empatia?

Per aconseguir aquest valor interior hi ha alguns punts necessaris a tenir en compte:

1. Aprendre a escoltar.
2. Conèixer i comprendre l'altre.
3. Crear un ambient de confiança i cordialitat.
4. Mantenir la calma mental.
5. Tenir bons pensaments cap als altres.
6. Donar importància als assumptes aliens i després als propis.
7. Demostrar una actitud solidària per les persones.

Quina és la seva influència en la salut?

En l'àmbit de la salut, l'empatia ha estat reconeguda com un element clau en l'atenció i cura dels pacients. Per això, es considera que un professional és empàtic, quan escolta amb atenció el relat i observa cada gest del seu pacient, les actituds, els tons de veu, els silencis, etc. Des d'aquest punt de vista, l'empatia és clarament una actitud afectiva, capaç de generar una veritable catarsi entre tots dos.

"Posar-se en les sabates de l'altre" és, per tant, entendre el món de creences, vivències i idees del pacient.

L'investigador del centre de recerca biomèdica, Centro de Investigación Biomédica de La Rioja (CIBIR), i llicenciat en Biologia, Luis Vivanco Sierralta, sosté que "l'empatia mèdica permet al professional sanitari desenvolupar un equilibri afectiu en la seva relació amb el pacient, i per desenvolupar-la cal combinar compassió, comunicació i enteniment en el tracte amb els malalts". L'expert ha indicat que la Universitat Thomas Jefferson, als Estats Units, és el centre que té més experiència en la investigació de l'empatia mèdica.

La qualitat de l'empatia ens ensenya a tenir més interès pels altres, i a afavorir així les nostres relacions en tots els àmbits socials en els quals vivim.

Manifestar aquesta qualitat en qualsevol àrea està vinculat a atributs espirituals com l'altruisme, la solidaritat, la compassió, la tolerància; quant més empàtica és una persona, més solidària i pacient és; i a més, manifestar empatia es pot veure com una manera d'oferir servei espiritual, un servei que és una cosa tan natural com respirar o somriure i que només podem brindar a través d'una actitud joiosa del cor.

No es tracta de posar el pes de les responsabilitats sobre un mateix, sinó a usar els dons divins -com intel·ligència, gentilesa i intuïció- que aporten claredat a la consciència, i enfocar a aquesta persona envoltada de tot el bé: de la salut, l'abundància i l'alegria. A mesura que creixem en llum podem reconèixer en el nostre proïsme la seva essència espiritual, afirmant silenciosament la seva integritat com a imatge de l'Amor. D'aquesta manera, el nostre cor estarà sempre obert per ajudar. La mirada que tinguem sobre nosaltres mateixos serà idèntica a la que tinguem sobre l'altra persona.

Un es pot preguntar: Quantes vegades al dia reflecteixo empatia en les meves relacions amb els altres? Quantes vegades em poso en les sabates de l'altre?

Potser aquestes reflexions porten a cadascun a conscienciar el valor de tenir una actitud empàtica en la vida per proporcionar pau i harmonia a un mateix i als altres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local