Eleccions municipals 2015

Participar o no participar

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’any 1979 es van celebrar les primeres eleccions municipals després de la dictadura franquista. Uns comicis en els quals la participació es va enfilar fins el 68,62%. Aquest nivell es va mantenir en les dues següents eleccions, però al 1991 la participació, en els comicis locals, va caure gairebé 10 punts. Des d´aleshores, no hem tornat a observar nivells de participació superiors al 60%, i en les darreres dues eleccions (2007 i 2011), la participació ha tornat a caure en picat fins al voltant del 50%. Així doncs,  des de les primeres eleccions al 1979 fins les darreres al 2011, la participació ha disminuït al voltant d’un 17%.



A què es deu aquesta davallada?

Trobem diferents factors relacionats amb la conjuntura política que ens ajuden a respondre aquesta pregunta, entre els que destaca l’expectativa de canvi en el sistema. Així doncs, podríem relacionarels primers nivells de participació -1979, 1983 i 1987- amb la voluntat de legitimar el sistema democràtic que recentment s’havia reinstaurat. Per tant, la posterior caiguda de la participació podria veure’s –en part- com un factor de consolidació de la democràcia. Una altra de les teories que destaquen és l’anomenada eleccions de segon ordre. Aquesta teoria –que inclou eleccions europees i municipals- defensa que per diferents sectors de la societat aquests comicis no tenen rellevància i per tant, decideixen no participar. 

Ara bé, més enllà de la transcendència de les decisions que pugui prendre l’Ajuntament, cal tenir present la confiança que aquest desprèn ja que entre les principals causes d’abstencionisme destaca el descontentament polític, la falta de confiança i d’interès per la política. Així doncs, potser és hora de modernitzar l’Ajuntament, d’acostar la política municipal a la ciutadania, fer-la participar d’aquelles decisions que s’han de prendre i facilitar mecanismes que dotin de veu a diferents col·lectius de la ciutat. Ja que al cap i a la fi, la política municipal hauria d’estar en contacte amb la ciutadania en el seu dia a dia.

Davant d’això, i de la dinàmica actual, podríem preveure que aquestes eleccions la participació tornarà a estar al voltant del cinquanta per cent. Ara bé, hi ha alguns factors a tenir en compte. En primer lloc, si es confirma l’arribada de Som VNG i Ciutadans a Vilanova, pot fer que col·lectius fins ara més desinteressats, desconfiats amb la política o que no es sentissin representants per cap partit acudeixin a les urnes. Per altra banda, des d’organitzacions com l’ANC i Omnium Cultural han fet una crida per aconseguir majories independentistes als ajuntaments catalans, i aquestes dues associacions destaquen per la seva capacitat mobilitzadora. Així doncs, caldrà tenir presents aquests dos factors a l’hora d’analitzar la participació electoral del proper 24 de maig per veure la resposta ciutadana en aquests comicis.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local