Eleccions municipals 2015

A primer cop d'ull

Xavier Prat. Col·legi electoral a la Casa del Mar de Vilanova

Xavier Prat. Col·legi electoral a la Casa del Mar de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les eleccions d’ahir han deixat a Vilanova, un Ajuntament més fragmentat que mai, amb la presència de set grups municipals –el màxim actual estava amb sis al 2007- i amb un repartiment de regidors molt ajustat entre les diferents forces polítiques, el que ens permet afirmar des de ja que seran quatre anys d’allò més complicats pel que fa la governabilitat de la ciutat si no s’aconsegueix formar un govern amb majoria.

Convergència i Unió, ha tornat a guanyar les eleccions però amb 1.035 vots menys que fa quatre anys, el que li suposa els pitjors resultats des del 1983 així com una pèrdua de tres regidors respecte l’actualitat. Aquestes dades confirmen el desgast del govern municipal, d’aquests darrers anys amb un mandat difícil degut a ser una legislatura amb minoria. Aquesta derrota però, queda dissimulada si la comparem amb el PSC, que perd fins a 2.523 vots, passant d’un 29 a un 16,39% dels vots vàlids. Aquests suposen pels socialistes els pitjors resultats des de la recuperació democràtica a les eleccions municipals vilanovines. Fet que hauria de servir als socialistes vilanovins per replantejar-se el seu estat actual. Tot i això, els socialistes han aconseguit mantenir-se com a segona força, només per vuit vots de diferència respecte la CUP –i empatats en nombre d’escons-.

La CUP aconsegueix els millors resultats des de que es va presentar per primer cop a Vilanova al 2007, seguint amb l’elevada tendència a l’alça que ja s’havia donat en els darrers comicis. Així doncs, és la força amb representació a l'Ajuntament que més bons resultats aconsegueix en comparació al 2011 amb un augment de 1.882 vots, passant a tenir un 16,36% dels vots. Una victòria que ja preveien des de primera hora del matí, mostrant-se eufòrics –tal i com ho afirmava  Quim Arrufat a TV3 on afirmava que havia intentat calmar els ànims- i anunciant una pantalla gegant al carrer per seguir els resultats. Un altre dels partits que celebrava els resultats d’ahir a la nit era Esquerra Republicana que assolia els millors resultats des de la recuperació de la democràcia, obtenint 1.111 vots més que en la seva millor època al 2003 i fins a 2.794 vots més que en les darreres eleccions, el que li permet tornar al consistori amb quatre regidors i amb un 13,5% dels vots.

Per altra banda, dues noves forces polítiques entren a l’Ajuntament per primera vegada i ho fan amb dos regidors cadascuna. Ciutadans, per la seva banda, passa de 303 vots a 2.609 en quatre anys, obtenint així el 9,6% dels vots, un fenomen a nivell estatal que presenta com a principal incentiu la figura del seu líder nacional, un clar exemple de la tendència cap a la personificació de la política. SOM VNG, per la seva banda, va obtenir fins a 1.977 vots, situant-se al voltant del 7% dels vots. Una candidatura sorgida també a darrer moment i que també té com a referents líders externs a la política municipal vilanovina. 

Els Populars són la segona força que més baixa en número total de vots, perdent 1.385 vots i situant-se amb poc més del 5% necessari per entrar al repartiment de regidors, el que els fa obtenir un sol representant al consistori. Una clara derrota, motivada en gran part per l’aparició de C’s així com per l’adéu de Santi Rodríguez al capdavant de la formació. Per la seva banda, ICV perd 301 vots respecte les passades eleccions, però l’augment de la participació fan que perdi els dos regidors al no assolir la barrera mínima per entrar en el repartiment d’escons. Curiós aquest cas, ja que aquests 300 vots li suposen a Iniciativa la pèrdua de dos regidors, mentre que els socialistes, amb una davallada de 2.523 perden només tres regidors.

Més enllà dels resultats, destacar l’augment de la presència femenina a l’Ajuntament ja que enguany fins a dotze dones seran regidores, assolint així una paritat de gènere merescuda des de fa anys a Vilanova. Finalment, recalcar l’augment de la participació, la que ha estat fins a quatre punts més alta que fa quatre anys, motivada possiblement per l’aparició de nous partits o també per la crida d’associacions a les urnes, tal i com apuntava en aquest article fa unes setmanes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local