Enginyers tècnics industrials

El Govern Central reconeix que som enginyers europeus!

Santiago Sánchez i Gamarra. Eix

Santiago Sánchez i Gamarra. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els enginyers tècnics industrials, des del 12 d’agost, estan equiparats als actuals graduats en enginyeria i per tant, ja són considerats Enginyers a tota Europa. Els recents canvis introduïts a la normativa espanyola poden beneficiar més d’un miler d’enginyers tècnics industrials de les comarques del Garraf i l’Alt Penedès, que ara veuran millorat el seu reconeixement professional.

Fins l’aplicació de l’anomenat “Pla Bolonya” a Espanya s’havien mantingut dos nivells d’enginyeria, l’enginyer tècnic, o enginyer de primer cicle, i l’enginyer, o enginyer de segon cicle, fet que no es reproduïa a cap altre país. Aquesta diferència provocà nombrosos problemes als enginyers tècnics, a vegades insalvables, pel fet que havien de justificar la validesa de la seva titulació universitària i nivell professional per tal de poder accedir a qualsevol tipus de contractació.

Amb la reforma universitària efectuada per adaptar-nos a l’Espai Europeu d’Educació Superior, la titulació que habilita i dóna accés a la professió d’enginyer és el Graduat en Enginyeria, titulació equivalent al “Bachelor of engineering” i reconeguda per tots els estats europeus.

En el cas de les titulacions “pre Bolonya”, com és el cas del Enginyers Tècnics Industrials, la situació es va agreujar donant-se situacions profundament injustes. Els Graduats en Enginyeria, per decret, accedien a la professió d’enginyer i a les atribucions professionals dels ETI’s, però aquests no podien accedir al reconeixement europeu de la seva titulació ni aptituds professionals. El més injust és que aquesta manca de reconeixement no provenia de les institucions europees, sinó del propi govern espanyol, menystenint així la inqüestionable influència que els enginyers tècnics industrials han exercit en el desenvolupament industrial del nostre país.

La feina feta des de les organitzacions col·legials ha donat resultats amb la publicació al BOE nº 192, de 12 d’agost de les Resolucions de la Direcció General de Política Universitària per la qual el Consell de Ministres acordà la correspondència entre el Graduat en Enginyeria i l’Enginyer Tècnic Industrial, amb efectes acadèmics i professionals.

Aquest reconeixement, que ens equipara professionalment als enginyers europeus i ens dóna accés als màsters oficials universitaris, és una fita importantíssima però incompleta. El propi Govern, que en Reial Decret aprova amb efectes acadèmics i professionals la correspondència entre aquestes titulacions, mitjançant una disposició addicional exclou d’aquests efectes la pròpia administració i no ens permet accedir al grup A de la Funció Pública, al qual sí poden accedir els Graduats. Aquesta exclusió, que només pretén perpetuar la diferència de salaris per a les mateixes funcions, està recorreguda davant el Tribunal Suprem.

Hem de confiar que la Justícia elimini les injustícies.

L. Santiago Sánchez i Gamarra
Degà del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Vilanova i la Geltrú

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local