Logis Penedès

Amazon encara podria venir al Penedès

Borja Moya Gómez. Eix

Borja Moya Gómez. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fa unes poques setmanes es va confirmar que Amazon obrirà un gran centre logístic al Prat de Llobregat. Aquesta noticia va obrir de nou el debat sobre el Logis Penedès: el debat de si cal que es faci, de si no cal, de si el govern no aposta por la comarca... fins i tot vam poder escoltar a algun polític que va admetre que després de 20 anys (aprox.) encara es pregunta a on som: perfecte exemple de la vella classe política que poques alegries ha portat a les nostres terres.

Deixant de banda les típiques declaracions polítiques cícliques, que no valoraré més avui, comentar-vos que Amazon no són només paquets sinó que també té una divisió encarregada de la computació i emmagatzemament de dades, el que de manera gens purista es pot dir cloud-computing (no treballar al meu ordinador sinó al núvol) i big data. Potser molts us podreu sorprendre que alguns servidors d’alguns serveis que usem diàriament són propietat d’Amazon.

Per als pocs experts com jo, Amazon ens ofereix ordinadors d’última generació per a fer càlculs per poc diners (només es paga el que s’utilitza).  A mode d’exemple, el meu ordinador després de 12 dies de computació encara no m’ha donat resultats; si hagués usat aquests serveis potser ja faria 10 que podria saber quins són, tot i que els servidors que normalment uso es troben a Irlanda..

Al Penedès ja vàrem tenir una “mala experiència” amb això de les dades amb el centre de satèl·lits de la Granada, però sabent que també som al bell mig de les xarxes de transmissió de dades (de la mateixa manera que ho som dels medis de transport terrestres i de l’energia), per què no decidim fer una aposta decidida per aquest sector i seguint diversificar la nostra activitat?

I es que considero que tenim els terrenys adequats per plantejar-ho: l’antiga central tèrmica de Cubelles. Si allà es pogués instal·lar una d’aquestes catedrals del coneixement (que no cal que sigui d’Amazon, podria ser també Google i així superar els problemes legals que recentment ha tingut per temes de privacitat)... no només podríem parlar de llocs de treball directes sinó que també podríem ser terra d’start-ups tecnològiques i podríem dotar de un nou impuls al nostre campus universitari politècnic de Vilanova (i deixar de “barallar-nos” amb Barcelona per la Facultat Nàutica). És un lloc que a priori no sembla dolent i que podria aprofitar part de les instal·lacions ja existent (tot i que em pregunto si la proximitat del mar pot ésser dolenta). A més, aquesta implantació podria rehabilitar, i fins i tot obrir-la a tota la ciutadania, una zona que sembla estar destinada a l’abandó.

Potser el que avui he proposat es una mica bogeria (cal expressar-les per fer debat), però cal trencar les dinàmiques pròpies del Penedès com les que hem viscut darrerament: en comptes de plorar pel que no ha decidit venir-se al Penedès, intentem ser atractius més enllà del plànol, que si fos per la nostra forma de ser ni platja ni vinyes tindríem.

Borja Moya-Gómez

Enginyer tècnic en Obres Públiques, especialitat Transports i Serveis Urbans
Màster universitari en Logística, Transports i Mobilitat
Investigador del grup t-GIS de la Universidad Complutense de Madrid

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local