C32

Xerrada de la Plataforma No vull Pagar C32 a Cubelles

Peatge. Eix

Peatge. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat dissabte 28 de gener i organitzada per Cubellencs, va tenir lloc una xerrada de la Plataforma No vull Pagar C32 a Cubelles, per tal de fer un resum de la tasca portada a terme per aquest col·lectiu fins al dia d’avui, informar de les línees actuals d’ actuació i fer una explicació bàsica de l’argumentari seguit fins ara per tal de trobar una solució als problemes de trànsit existents a les comarques del Baix Penedès i Garraf, en la carretera C31 i les problemàtiques referents a l’ autopista C32.

Aquesta xerrada informativa és conseqüència de l’ aprovació per unanimitat per part de l’ Ajuntament de Cubelles, d’ una moció presentada per Cubellencs a finals de l’ any 2016 on es decidia:

1.  L’ adhesió del municipi al Manifest del Consell Comarcal del Garraf, els sindicats UGT, CCOO i la mateixa plataforma No vull Pagar C32 d’ abril del 2015 on es demanava el compliment per part de la Generalitat d’ uns acords per a la millora de la mobilitat a la comarca i la presentació d’ un estudi d’ impacte socioeconòmic de la gratuïtat del tram Sitges-El Vendrell de l’ autopista C32.

2. Creació d’ una taula de treball municipal amb la representació de tots els grups polítics amb representació a l’ Ajuntament de Cubelles i moviments socials coneixedors del tema.

En el moment de començar l’ acte, Anna Martínez, regidora de Cubellencs va remarcar “la necessitat de posar data per a la creació de la taula de treball municipal, els problemes de mobilitat que pateixen els ciutadans de Cubelles i els derivats al poble pel col·lapse de la C31 mereixen l’ atenció de l’ administració municipal, alhora que  cal recolzar les iniciatives engegades des de fa anys per la Plataforma No Vull Pagar C32, molt coneixedora de la problemàtica i que treballa conjuntament amb el Govern de la Generalitat en diferents fronts per a trobar-hi solucions”.

David Mora i Guillem Eroles, portaveus de la plataforma van valorar positivament l’ acte i “ens posem a la disposició de l’ Ajuntament de Cubelles, per tal de començar a fer feina, valorar conjuntament la problemàtica, situació actual, punts d’ acord i analitzar quina feina es pot plegar plegats”.

Tot seguit, els portaveus de No vull Pagar C32 van iniciar una explicació de la feina feta fins al moment, basada en el rigor, la discreció i la seriositat dels argumentaris utilitzats davant de les administracions i els contactes que s’ han fet en diverses entitats, sindicats, empresaris i partits polítics del territori.

Així doncs, es van comentar la tasca feta des del gener de 2013, el moment d’ inici de No Vull Pagar C32:

1.Recollida i posterior entrega al Parlament de Catalunya de les gairebé 8000 signatures de  suport del 2013.

2.Les rebaixes de les tarifes de la C32 assolides del 2014 (barrera Vallcarca i Cubelles) i les del 2015 (tram Cubelles-El Vendrell).

3. Les 2 Propostes de Resolució aprovades al Parlament al juny del 2014 sobre la C31 i C32.

4.Manifest signat amb el CC Garraf i sindicats en defensa del compliment del punt anterior.                                                     
.
5.Feina conjunta amb el Síndic de Greuges que va derivar en un  Informe sobre autopistes   presentat a l’ octubre de 2015 i que suposà el canvi de protocols d’ actuació en determinats cassos.

6.Valoració de l’ Informe sobre el cost del rescat de les autopistes catalanes de l’ UPC, presentat gràcies a la pressió exercida.

7.Col.laboracióció amb l’ ADEPG

8.Creació de MOBcat , unió de plataformes de mobilitat d’ arreu de Catalunya, que treballa en l’ actualitat i des del 2015 amb la Conselleria de Territori i sostenibilitat diverses qüestions.

9.La gratuïtat de l’ autopista en esdeveniments esportius, lúdics o privats que comportin talls de carretera.

10.Presentació de mocions en diversos ajuntaments

Pel que fa a l’ activitat que es realitza actualment, es va comentar que està centrada en la feina conjunta amb el Servei Català de Trànsit, el cos dels Mossos d’ esquadra i la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, en temes de seguretat, informació i règim tarifari, sense entrar en la totalitat dels  detalls de les converses per vetllar en temes de discreció i privacitat de les trobades (4 en el darrer any, març,maig,octubre i desembre, les 2 primeres també present el Conseller Josep Rull).

En el torn de preguntes, alguns dels assistents van fer referència a la descatalogació de la C31 de la xarxa bàsica i la gratuïtat automàtica de la C32, els representants de No Vull Pagar C32 i Cubellencs, van tornar a explicar una vegada més, que aquest plantejament és erroni, doncs la descatalogació de la via no comporta la gratuïtat de l’ autopista i pot comportar, a més a més, que els ajuntaments afectats s’ hagin de fer càrrec del manteniment de la mateixa. Aquestes argumentacions estan refermades amb les declaracions del Secretari De Territori i Mobilitat, Ricard Font, publicades aquest mateix divendres 27 de gener al Diari de Tarragona i són la raó més important per no haver recolzat els talls de carretera organitzats recentment per un altre col·lectiu que basava la protesta en aquest fet.

Per acabar l’ acte, tant Cubellencs com No Vull Pagar C32 van tornar a incidir en la necessitat de trobar solucions per la C31 i la relació que aquestes tenen amb la C32, en cap cas contemplen la possibilitat de demanar la construcció d’ una variant.

Com a punt final, Guillem Eroles portaveu de No Vull Pagar va defensar “el nostre model tarifari és la vinyeta, ja utilitzada en altres llocs d’ Europa, fins ara el Govern de Catalunya ha volgut parlar de tarifes seguint el model concessionat, amb el canvi de Conseller s’ha guanyat en transparència i feina conjunta, seguirem treballant amb el SCT, Mossos i Conselleria, per tal de trobar solucions als molts fronts oberts”. David Mora va afegir “ens cal també anar amb la força de les administracions públiques del territori, el missatge que es rep a Barcelona és molt més potent, això és un tema de territori, no de partits, cal que es tingui present i fer front comú”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local