Procés

El referèndum, no és només independència si, independència no

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Davant la situació de realització d’un referèndum, per què catalanes i catalans decideixin, si Catalunya ha de ser o no un estat independent, ens trobem amb diferents elements que poden fer decantar la balança cap al si o el no.

Evidentment la pregunta i la resposta han de ser contundents, per què es tracta de vincular la resposta a  una o altra situació. Una república catalana independent, o continuar formant part de l’estat espanyol. No s’hi valen “cagadubtismes” de si i no, ara ja no, ara la decisió és ben clara, aquells que volen el continuisme i aquells que no, res més que això.

Des de la perspectiva del SI, es planteja una ampliació de la base social de recolzament d’aquesta opció, caldrà ser curosos, amb l’estratègia de la campanya pel si. Què faran els si/no? diran que si o diran que no? o s’abstindran?.

Aquells partits que tenen clar el si i el no, cap problema, cadascú farà campanya per la seva opció, clara d’altra banda.

Però els si/no, que com a referència serien en comú podem, esquerra unida, icv, etc. Com s’ho faran?, quina campanya plantejaran davant una decisió tant important com la independència del seu país i la creació d’una nova república?, no es pronunciaran? No faran cap campanya concreta?.

Heus aquí com ens hem de plantejar la pregunta i la resposta per la qual aquests partits del si/no, majoritàriament d’esquerres, s’haurien de posicionar.

Volem una república o volem continuar dins d’una espanya monàrquica?

La nova república catalana és una oportunitat, per aquells que sent republicans, veuen impossible una república espanyola. Aquesta impossibilitat és real, no existeix base social ni partits prou majoritaris a l’estat espanyol per poder esdevenir una república. Ningú planteja un referèndum per escollir una o altra fórmula d’estat. Tampoc un estat federal és una realitat, perquè, amb qui es pot federar Catalunya?, si no existeix cap voluntat de federació per part la resta de comunitats?.

La república catalana és un pas per començar un  procés, el procés d’una espanya, que pugui esdevenir republicana en un futur, o així ho haurien de veure els si/no, perquè, que en trauran d’un no o d’una abstenció?, única i exclusivament continuïtat, continuïtat d’un estat decadent, amb una monarquia borbònica corrupte.

Per tant, el si o el no, va més enllà de la independència de Catalunya, suposa una aposta cap una nova forma d’estat, que deixa entreveure el dret a decidir dels ciutadans, de l’estat veí, que és espanya, una lliçó, de democràcia per a l’estat espanyol, que pot suposar el mimetisme cap a una democràcia plena; el dret a decidir dels espanyols, per passar d’una monarquia a una república.

D’altra banda, no es tracta de cap manera, d’una estratègia  dretes o d’esquerres, com volen fer creure alguns propers al si/no, la república catalana es tracta d’una eina transversal, que un cop establerta, amb els propis mecanismes d’una democràcia, triarà l’estat ideològic, que mitjançant les urnes triïn els seus propis ciutadans.

Caldrà doncs una pregunta clau al referèndum?, pregunta que deixi entreveure, que hi ha en joc quelcom més que la independència?, per que la base social del si, sigui conscient del que pot esdevenir a causa d’una o altra resposta?

Un exemple clar de pregunta seria:

Vol una república catalana independent? 

Vol continuar formant part d’una monarquia espanyola?

Potser aquesta seria la fórmula ideal, perquè tots siguem conscients del que ens hi juguem.

Endavant República catalana.

Carme Farràs i Amigó
ERC Sant Pere de Ribes

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local