Corriol Camanegra

Siguem conscients

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Darrerament hem estat testimonis de diferents articles envers l'espècie coneguda com el Corriol Camanegre i des de diferents punts informatius vilanovins ens hem tornat experts en aquest tipus d'animal que sol nidificar en les nostres platges.

Aquesta au, coneguda com a Picaplatges Camanegre a les Pitiüses o en llatí Charadrius alexandrinus és un animal que generalment estiueja a les costes dels Països Catalans i els podem trobar des de diferents punts d'Europa fins al Japó. Aquest animal s'ha vist obligat a nidificar a l'interior de les diferents zones d'on és autòcton, a causa de l'acció humana, malgrat i ser propi d'aiguamolls, albuferes i zones humides.

La seva nidificació i reproducció s'ha vist afectada en les darreres dècades per l'acció humana, esdevenint una espècie protegida per la llei 42/2007, de 13 de desembre, segons la Llei del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat. Els diferents territoris on aquesta espècie habita, s'ha vist greument afectada per la destrucció o afectació agreujada de l'hàbitat del qual és autòctona.

No cal ser gaire sensible per veure que aquestes aus es crien i nidifiquen en zones sorrenques, sovint entre restes que obtenen del mar o dels aiguamolls on es troben. Situació la qual, s'ha vist recentment afectada per part de l'acció inconscient de l'Ajuntament de la nostra Vila, on, fa alguns dies, ens vam assabentar que algunes organitzacions com l'APMA, el GEVEN i el Bosc Verd, es van posar en alerta per la destrucció del salicornar i l'intent de cobriment del torrent de la Ramusa (més conegut com a Torrent de Sant Joan), zona, on aquestes aus solen nidificar.

Seguidament, molts han estat les veïnes i veïns preocupats per l'estat de la zona, més enllà de la desinformació d'alguns altres que es queixaven de les males olors del torrent i de la mala imatge del passeig, mitjançant les xarxes socials. Per part de l'Ajuntament s'hi han col·locat unes balles de protecció amb una cinta que les lliga, pròpies de la brigada, lamentablement de forma insuficient, un cop han intentat pentinar la zona tenint la mínima cura pel paisatge verge que lluita per generar-se a les nostres platges, vora el mediterrani.

Actualment, les balles tornen a aparèixer, aquest cop mostrant amb cartells informatius, la zona d'habitatge d'aquesta au mediterrània, tal com si fos un objecte de fira, exposats sense la protecció adient, a possibles actes incívics, els quals fan perillar el paisatge verge que es troba en vies de construcció. Recentment, han estat molts i moltes, els ciutadans i ciutadanes que han visualitzat la presència de certs actes inconscients a la vora de la zona nidificada, tals com armes de balins o gossos passejant per les balles, tot posant en risc els nius i l'hàbitat natural, tenint en compte, que si es senten amenaçats, poden deixar el niu abandonat. Situació la qual, és de fracàs absolut per la reproducció, ja que els ous requereixen ser incubats pel mascle i la femella durant aproximadament vint-i-cinc dies.

Cal consciència i actuació, junt amb responsabilitat per tal de preservar aquesta i totes les espècies que conformen l'hàbitat de les platges Vilanovines. No tant des de la crítica, sinó des de la perspectiva de construir en comú, unes mesures de seguretat i cura del paisatge verge que estem construint, per tal que pugui seguir vivint en les nostres platges, per tal que en tinguin consciència també les generacions futures.

Marta Torres – ICV Vilanova

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local