Ordenances municipals

El govern de Sant Pere de Ribes aprova les ordenances amb el suport de Lucas i ICV

L'IBI finalment només es disminuirà un 8’75% per compensar la pèrdua d’ingressos de la modificació de l’impost en el cas dels solars

Els emprenedors tindran bonificacions d'entre un 15% i un 50% en la taxa d’obertura d’una nova activitat econòmica

Eix. Imatge del ple de Sant Pere de Ribes del passat dimarts

Eix. Imatge del ple de Sant Pere de Ribes del passat dimarts

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Han quedat aprovades les ordenances fiscals per a l’any vinent a Sant Pere de Ribes. La proposta que ha presentat l’equip de govern de CiU-ViA i UM9 al ple de la corporació d’aquest dimarts ha rebut el suport d’ICV i de la regidora no adscrita Maribel Lucas, mentre que el PSC i el PP hi ha votat en contra. La regidora d’Hisenda, Anna Gabaldà, ha explicat que el govern vol que els ingressos provinents d’aquests impostos serveixin per cobrir els costos dels serveis que s’ofereixen des de l’Ajuntament “amb la màxima qualitat possible i sense haver d’augmentar-ne els rebuts”.

Els canvis introduïts enguany a les ordenances es classifiquen en tres grups: els primers són d’adaptació legal, els segons de tipus tècnic, i els tercers vénen motivats per decisions polítiques. En les modificacions de caràcter legal hi destaca la bonificació potestativa que existia en relació als desnonaments, ja que la normativa actual incorpora com a obligatòria l’exempció de pagament en les transmissions realitzades (les que siguin com a dació en pagament i les de procediment d’execució hipotecària notarial). Una altra modificació legal ve donada per la Diputació de Barcelona, que ha eliminat el tipus diferenciat en els solars respecte l’IBI, el que suposa una pèrdua significativa d’ingressos per a l’Ajuntament, xifrada en 90.000 euros. En l’apartat de les modificacions d’índole tècnica, es crearà una taxa per a les llicències de comprovació d’activitats comunicades en matèria d’urbanisme.

Pel que fa a les decisions polítiques, i referent a l’IBI, si bé inicialment l’executiu el volia reduir un 10% per compensar el mateix augment percentual del valor cadastral a què els immobles estan sotmesos aquest any, finalment només es disminuirà un 8’75% per compensar la pèrdua d’ingressos de la modificació de l’impost en el cas dels solars. Així, amb tot, el contribuent haurà de pagar un 1’25% més que l’any passat. Gabaldà ha recordat que “per poder recuperar els 90.000 euros de l’epígraf dels solars hem decidit treure el 10% i mantenir-lo en la reducció del 8’75%, perquè d’aquesta manera recuperem les pèrdues dels solars”. Tot i això, el govern considera que la fórmula no tindrà un gran impacte en el rebut final de la ciutadania.

També en l’apartat de l’IBI s’ha aprovat una exempció del 75% per aquelles activitats econòmiques que siguin declarades d’especial interès o d’utilitat municipal (posteriorment caldrà veure quins són els serveis municipals que es considera que han d’estar inclosos en aquesta exempció) i es bonificarà el 50% les famílies nombroses i les monoparentals. Igualment, hi haurà una bonificació del 50% de la quota íntegra d’aquest mateix impost en habitatges en els quals s’hi hagi instal•lat sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar, i s’hi aplicarà un recàrrec del 50% de la quota líquida als immobles d’ús residencial que es trobin permanentment desocupats.

En quant a les taxes, la d’expedició de documents (que comprèn certificats d’empadronament, o targetes familiars, entre altres) en quedaran exemptes aquelles persones que estan a l’atur o amb dificultats econòmiques. La taxa d’obertura d’una nova activitat econòmica es modifica. A partir d’ara, qualsevol emprenedor que vulgui tirar endavant un negoci al nostre municipi es veurà bonificat amb un 15%, en aquelles activitats econòmiques d’incidència ambiental i d’espectacles, i d’un 50% en les que són innòcues.

Així mateix, es reduirà un 15% la quota dels mercats no sedentaris; es manté la reducció d’un 50% de la taxa pels casaments per aquelles persones residents al municipi; la taxa d’actes a la via pública amplia la seva exempció no només a les entitats o col•lectius sense ànim de lucre registrats a l’Ajuntament, sinó també a totes aquelles accions que vagin encaminades a la dinamització del comerç de caràcter gratuït; i s’inclou l’exempció de la taxa dels rodatges cinematogràfics sempre que siguin sense ànim de lucre i que tinguin interès per la projecció de Sant Pere de Ribes cap a l’exterior. En darrer terme, la taxa de residus no pateix cap modificació i queda tal i com estava, a l’espera que s’acabi de fer un estudi que serveixi per poder-la aplicar d’una forma més progressiva i diferenciada de com es fa actualment.

Tot i que des de l’equip de govern es manifesta que les ordenances i taxes aprovades aquest any donen resposta a moltes de les necessitats de la ciutadania, Gabaldà ha insistit en què “ens hagués agradat poder incidir més en les bonificacions en l’IBI, malgrat les que ja estan establertes (•••) però les taxes estan regulades i es regeixen per les lleis d’hisendes locals i per les lleis generals tributàries, les quals a vegades ens blinden per poder aplicar nous criteris avaluables en benefici dels ciutadans”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local