Mandat 2015-2019

Ramon Ferré: "invertirem cada any 5 milions d'euros i, a partir del 2017, el pressupost estarà territorialitzat"

L'alcalde de Calafell explica: 'l'any vinent volem baixar el tipus de l'IBI al 10%, ja que fa tres anys que tenim un impost exageradament elevat'

Ramon Ferré, alcalde de Calafell. EIX

Ramon Ferré, alcalde de Calafell. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El nou govern ha començat a treballar, ja tenen enllestit el cartipàs?

Estem tancant l'organigrama, tenint en compte les competències i la representació en els diferents ens municipals. El turisme, la cultura i la promoció econòmica, on està inclòs el comerç, seran claus en aquest mandat i ja estem treballant en aquestes àrees perquè volem un calendari compartit de festes i activitats en el municipi i que no passi com ara que tenim un cap de setmana amb moltíssimes propostes i d'altres, sense cap. Volem que Calafell sigui un poble turístic amb propostes totes les setmanes.

Preveuen fer una reorganització de l'Ajuntament?

Sí. A nivell polític, molt, i a nivell d'estructura, l'objectiu és posar ordre en aquesta agenda. També hi haurà canvis importants en Benestar Social, ja que a nivell polític hem unit Benestar Social i Ocupació perquè volem que la gent necessitada sigui la que tingui prioritat en els plans d'ocupació i les iniciatives municipals en aquest àmbit.

La promoció econòmica i l'ocupació seran les prioritats d'aquest mandat?

Sí, però també hem impulsat una nova comissió per promoure la transparència i la participació. La comissió informativa estarà presidida per un membre de Ciutadans, que és un grup de l'oposició, un fet que aporta un plus de transparència i demostra que no tenim res a amagar. La comissió també servirà per tractar si els continguts dels mitjans municipals i del web municipals són plurals, si cal fer canvis... L'objectiu és tenir uns mitjans plurals i de Calafell, i no com ara, on només sortien les notícies de l'alcalde i prou.

El pacte de govern ha aixecat molta polseguera i especialment l'acord amb Ciutadans, que es quedarà a l'oposició.

Entenc que estem en un moment polític singular a Catalunya, però si algú es llegeix bé el pacte, veurà que no hi ha per tant: l'ús del castellà ja està regulat per una llei del Parlament de Catalunya i complint-la, ja complim el pacte. No farem tot en castellà ni res del que s'està comentant: continuarem fent igual que fins ara. A Calafell tenim molta gent que ve de fora a les segones residències (Navarra, País Basc, Aragó) que ens demanava poder fer els tràmits en castellà, i simplement els donarem els impressos en castellà a aquestes persones. Pel que fa als mitjans de comunicació, el butlletí municipal ja era bilingüe ara, per tant no farem res diferent; a la web ja tenia la pestanya de la bandera espanyola per accedir a la versió en castellà; a la ràdio, com fins ara, qui vulgui parlar en castellà ho farà en castellà... No hi ha cap canvi. I pel que fa a les estelades, en els organismes oficials no hi havia cap fins ara; i a la via pública, que és l'únic tema que pot generar més controvèrsia, cal assenyalar que a Calafell només hi ha 3 o 4 banderes en fanals. I és que fins ara hi havia la mateixa situació, CiU governava a Calafell amb el PP i hi havia la contradicció ideològica del sobiranisme entre ells.

I la proposta de no formar part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI)?

Nosaltres no som un partit independentista i no tenim perquè votar a favor de l'entrada a l'AMI. Veurem el que passa al ple municipal, nosaltres votarem en contra perquè és el pacte que hem fet, i perquè som un partit federalista.

Què espera d'aquest pacte de govern, creu que hi haurà estabilitat?

Crec que és el més estable possible. Estarem en minoria, però amb Ciutadans a l'oposició hem fet un acord molt ampli de programa i ens podrem moure amb certa soltura. Quan hi hagi qualsevol tema que no estigui en el programa, doncs seure'm a parlar. Ens tocarà parlar molt, dialogar molt amb totes les forces, no ens tancarem només als onze regidors que puguem sumar. Buscarem el màxim de consens en tot.

Quines són les primeres mesures que vol impulsar el govern?

Primer la reorganització interna de l'Ajuntament. Segon, és prioritària l'aplicació de la transparència i la participació. Volem que els pressupostos de 2017 ja puguin ser participatius, una novetat a Calafell. Ara hem de posar en marxa els consells de barri, aprovar un reglament de participació ciutadana i començar ja els debats. Els ciutadans podran votar quins són els projectes que volen que es facins als seus barris. L'any 2016 volem baixar el tipus de l'IBI al 10% perquè fa tres anys que es imposar un increment des de l'Estat i l'Ajuntament no va voler compensar-ho. Tenim un IBI exageradament alt i tenim molts veïns que han de destinar un salari sencer a pagar aquest impost. Un altre dels temes importants que tractarem ja serà el relacionat amb l'esport. Som seu del Tarragona 2017 i en el pressupost de 2016 farem inversions en equipaments esportius: tenim una trentena d'entitats esportives al municipi i algunes d'elles estan en espais on ja no hi caben, pavellons precaris, camps de futbol saturats... També prioritzarem les inversions en ensenyament, ja que durant aquests anys hem patit les retallades. Com a Ajuntament, no tenim competències per poder ampliar les plantilles, però podem millorar les condicions dels centres, posant pissarres digitals, que hi hagi ombres als patis, millores a les instal.lacions, habilitació d'aparcaments... Volen invertir un milió d'euros en escoles i instituts. Això és el que portàvem al programa i això és el que farem. Al final, a nosaltres ens són igual les banderes, però no aquestes coses.

Quina és la capacitat inversora que té l'Ajuntament de Calafell?

La situació econòmica de l'Ajuntament no és dolenta, tampoc ho era fa quatre anys. Estem pagant les factures a 21 dies. El nivell d'endeutament sempre depèn dels ingressos: sabem que si ara abaixem l'IBI, l'endeutament augmentarà, però només en percentatge. Mai hem superat els màxims permesos per llei, ara estem al 94%. Fins al 110% d'endeutament podem demanar préstecs i farem això, demanarem cada any 5 milions d'euros per a inversions, que és el que podem anar amortitzant. I a partir del 2017, el pressupost estarà territorialitzat en funció del nombre d'habitants, ja que a Calafell hi ha hagut un greuge històric i hi ha barris que sempre s'han sentit maltractats en les inversions. Amb un sistema clar i transparent, aquest greuges desapareixeran.

La seva imputació pesa a l'alcaldia?

Jo estic imputat per intentar protegir un element del patrimoni històric, un masia. Estic imputat per un senyor que busca el seu interés urbanístic i especulatiu i jo estic defensant l'interés comú. No estic imputat per corrupció política, sinó per intentar salvar una masia.

En quin punt es troba aquest procés?

Aquest senyor va presentar la demanda l'any 2010, el jutge del Vendrell va arxivar-la el 2012, i ara ha presentat un recurs perquè és advocat i no li costen diners aquests processos. L'Audiència de Barcelona ha demanat que s'aclareixin els fets: és a dir, que s'ha d'aclarir si l'Ajuntament de Calafell havia d'informar la Comissió d'Urbanisme si aquella masia estava enderrocada, perquè tot el procediment urbanístic s'havia posat en marxa l'any 2001 i quan entrem nosaltres al govern al 2007 aquest projecte estava en un calaix. Jo entenc que el procés urbanístic no té res a veure amb si la masia estava enderrocada o no. Crec que aquesta demanda no té gaire recorregut més.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local