Ple municipal

El ple de Sitges tira endavant la creació de la llotja de peix al port d’Aigüadolç

També es va acordar demanar a l’estat l’autorització poder cobrir les places lliures que queden a la policia local

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dotze anys després de l’inici del projecte, l’Ajuntament de Sitges ha aconseguit desencallar el primer pas per fer realitat la llotja de peix de Sitges. I l’acord no ha estat exempt de polèmica. Amb el suport del grup municipal de CiU, ERC, la CUP, i Nou Horitzó el ple de l’Ajuntament de Sitges va aconseguit ahir aprovar inicialment el projecte d’abastiment de pesca artesanal d’elevada qualitat i baix impacte ambiental  anomenat Llotja-peix de Sitges al port d’Aigüadolç. La resta de partits (Sitges en positiu, Ciutadans i Sitges Grup independent) es van abstenir. El ple també va servir perquè el nou regidor d’ERC, Eduard Terrado, prengués possessió. Per altra banda el ple va aprovar demanar poder cobrir totes les places lliures de la policia local i l’aprovació del consorci del club natació Sitges.

La polèmica sobre la Llotja va venir arrel d’un informe extern encarregat per la secretaria general en què s’argumentava que l’informe en contra de l’aprovació del projecte que havia redactat la intervenció general no tenia fonament. Aquest informe ha servit per aixecar la suspensió de la intervenció i el que calia en el ple era ratificar la invalidació de la suspensió i fer l’aprovació inicial del projecte. L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, va obrir el torn en nom del govern demanant que els partits facin un debat polític sobre la llotja i que “ens mullem” perquè “políticament ens hem de decidir”. Així va recordar que el projecte té el suport dels pescadors de la vila i del mateix port i que permetrà preservar la pesca artesanal. En aquest punt va insistir que la pesca artesanal que fan els pescadors de Sitges és una de les poques que es conserva a Catalunya.

El portaveu de la CUP, Xavier Nin, va defensar el projecte ja que “és una prioritat i té consens”. Nin va afegir que el projecte lliga amb les iniciatives de slow food i Km0 amb una influència important a la vila. Xavier Nin també va considerar que l’informe d’intervenció s’extralimitava i, per aquest motiu, donava per bo l’informe extern. Lluís Marcé, de Nou Horitzó, va anunciar el vot afirmatiu tot i que va criticar que s’encarregués un informe extern.

Per la seva part, Vinyet Lluís, de Sitges Grup Independent, va anunciar la seva abstenció, en considerar que no hi havia hagut canvis significatius en relació a la informació del ple de juliol i que volia estudiar la informació nova. Manuel Rodríguez, portaveu de Ciutadans, va mostrar objeccions a l’informe que permet aixecar l’advertència de suspensió de la intervenció tot i que va assegurar que “es tracta d‘un projecte que té un ampli consens”. Sitges en Positiu, a través del seu cap de files Ricard Vicente, va exigir inicialment la retirada del projecte en considerar que els documents no estaven ben treballats i que s’anava “amb presses”. Malgrat afirmar que “tots volem que tiri endavant”, el grup municipal es va queixar dels canvis que s’havien fet en el projecte de manera reiterada i va demanar la retirada. Finalment va apostar per l’abstenció, sempre que el secretari assegurés que no era il·legal. Aquest fet va aixecar les ires del govern que va recordar, a través del batlle, que tota la documentació que es porta al ple és legal i així ho va ratificar el secretari.

El ple també va aprovar demanar a l’estat l’autorització per poder cobrir el 100% de les places lliures de la policia local. Actualment hi ha deu agents en interinatge i la majoria de la corporació va aprovar demanar que passin a ser funcionaris. Actualment l’estat només permet cobrir una de les 10 places que hi ha.

Per altra banda, tots els regidors van aprovar per unanimitat incloure els criteris veïnals en el projecte del centre cívic i el passeig marítim de Les Botigues. Aquests criteris es van acordar en la darrera audiència pública que es va celebrar. El batlle va destacar que és la primera vegada que els criteris dels veïns s’introdueixen abans de fer la redacció del projecte. Pel que fa al centre cívic, els criteris veïnals són que hi hagi despatxos per a les entitats i associacions de veïns legalment constituïdes, que es disposi d'una o més sales polivalents per a activitats, que si l'edifici es construeix d'una sola planta, es plantegi arquitectònicament ampliable a una altra planta superior en un futur i que hi hagi un espai que, en un futur si s'escau, pugui acollir dependències de la Policia Local de Sitges i un petit espai perquè la Brigada hi pugui tenir material i eines.

En quant al passeig, les aportacions veïnals es concreten en donar continuïtat, en termes generals, al projecte de remodelació del passeig construït en un tram del terme municipal de Castelldefels. Pel que fa a la calçada, es demana que tingui dos sentits de circulació, que el passeig per a vianants sigui més ample que el de Castelldefels, i que hi hagi carril bici. També s’ha previst, a petició dels veïns, implementar una zona d'estacionament al cantó de mar de la calçada, entre altres qüestions.

La sessió plenària de setembre va aprovar també la liquidació del Consorci del Club Natació Sitges i l’encomanda del servei de conservació i manteniment de zones enjardinades de Sitges al TEGAR del Garraf.

Durant el ple, la regidora de Tradicions i Festes, Rosa Tubau, va agrair “a totes les persones i entitats que han fet possible la Festa Major de Sant Bartomeu i Santa Tecla, entre les quals tots els membres de la comissió de Festa Major, encapçalada pel seu president, Cisco Arbonès. Als pendonistes Joan Yll i Vinyet Ferrer, i els respectius cordonistes. I a tot el poble de Sitges per la seva col·laboració, participació i civisme demostrat durant les jornades festives”.  

En l’apartat de les mocions, va prosperar la proposta de moció que va presentar la CUP d’adhesió de l’Ajuntament de Sitges a la “xarxa de memòria i de prevenció del feixisme. Mai més”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local