Sessions participatives

Preocupació a Sant Pere de Ribes per la necessitat d'una ordenança de civisme completa

El govern local ha recollit les propostes dels grups polítics municipals i de la ciutadania per a l’elaboració de les ordenances

El regidor de Règim Intern, Fran Perona, i l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, durant la roda de premsa. Ajt Sant Pere de Ribes

El regidor de Règim Intern, Fran Perona, i l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, durant la roda de premsa. Ajt Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El govern de Sant Pere de Ribes ha valorat aquest dimarts en roda de premsa el procés de participació per a l’elaboració de les Ordenances Municipals del 2017, que ha inclòs reunions amb tots els grups polítics del Consistori i sessions públiques -celebrades la setmana passada davant una cinquantena de persones- on la ciutadania hi ha pogut dir la seva. El darrer tràmit, i que servirà com a cloenda de tot aquest treball, serà aprovar-les al Ple municipal perquè comencin a entrar en vigor l’any que ve.

Una de les preocupacions més comunes que ha sorgit fruit del procés participatiu per elaborar les Ordenances i per informar i recollir l’opinió de la ciutadania ha estat la relacionada amb aspectes sobre convivència i civisme. “En aquestes reunions es tornava a fer palès que hi ha una preocupació pels temes del civisme i per mantenir l’espai que és comú i col·lectiu de tothom en bones condicions”, ha dit l’alcaldessa, Abigail Garrido.

Tot això es traduirà en la inclusió d’una nova ordenança de civisme a través de la qual es volen fomentar valors propis d’una cultura cívica, tolerant i respectuosa amb els altres i el nostre entorn; regular conductes de la ciutadania vinculades amb la convivència i el civisme; i l’establiment d’un programa de mesures alternatives a la sanció econòmica que fomenti una política reparadora i educativa de cara a la ciutadania.

“L’ordenança ens dóna l’oportunitat d’entrar en les alternatives a les sancions”, ha remarcat l’alcaldessa, que també ha volgut deixar clar que “de vegades ens trobem que la sanció l’acaben pagant els pares d’un menor i creiem que substituir la sanció per treballs a la comunitat pot suposar que les conductes que porten a fer actes incívics puguin variar i canviar”.

Entre les conductes que vol eradicar la nova ordenança reguladora hi ha aquelles que puguin atemptar contra la dignitat i la integritat de les persones, sobretot amb continguts homòfobs, racistes i xenòfobs; la realització de pintades, grafits i altres expressions gràfiques que contaminin visualment l’entorn; les relacions amb el veïnatge pel que fa a deixar les escombraries fora dels contenidors o al volum de la veu o de les activitats quan es fan en nivells que no permetin la convivència; el joc i l’esbarjo a les places públiques que pugui ser molest per als veïns i veïnes; la venda i consum de begudes alcohòliques a la via pública; els usos impropis de l’espai públic; les conductes vandàliques o agressives que malmetin el mobiliari urbà; i la tinença irresponsable d’animals a la via pública.

D’altra banda, i referent a les ordenances fiscals del 2017, aquestes s’estan acabant de preparar atenent a una sèrie de prioritats que també ha detallat l’alcaldessa, com són “no apujar els impostos mentre tinguem una taxa d’atur com la que tenim al municipi i incentivar l’activitat econòmica amb exempcions del 90% per obrir un negoci o del 95% de l’ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres) en el cas que s’haguessin de fer obres per adequar un local”. Així mateix Garrido ha explicat que “volem treballar bonificacions amb les empreses que tenen una certa capacitat, i que per tant paguen l’IAE (Impost sobre Activitats Econòmiques), sempre que facin mesures mediambientals per damunt del que marca la normativa o que cuidin l’aspecte contractual del seus treballadors, per exemple, passant-los de temporals a fixos”. També ha avançat que s’aposta per una nova tarifació de les llars d’infants i per abaixar el preu d’aquestes amb l’objectiu de facilitar que les famílies puguin utilitzar aquest servei malgrat que la seva situació econòmica no sigui bona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local