Ple municipal

Sitges aprova inicialment les ordenances, que augmenten el rebut de la brossa i rebaixen l'IBI

L’Ajuntament preveu crear una comissió polític - tècnica que estudiï, entre altres, la implantació del pagament dels impostos en funció del nivell d’ingressos del ciutadà

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat inicialment la modificació de les ordenances fiscals relacionades amb els tributs municipals i amb els preus públics de l’Ajuntament que s’hauran d’aplicar a partir del 2017. La modificació s’ha aprovat amb els vots a favor del Govern, SGI i PP; l’abstenció de SeP, C’S i la CUP; i el vot en contra de NH.

La modificació preveu, entre altres variacions, la rebaixa de l’Impost de Bèns i Immobles, l’IBI, per compensar d’aquesta manera la revisió cadastral del govern de l’estat. Així doncs, l’IBI passarà del 0.779% del 2016 al 0.71% al 2017. Segons els estudis realitzats, la previsió d’ingressos amb aquesta rebaixa passaria dels 17 milions d’euros al 2016 als 16’8 milions d’euros al 2017.  

L’Alcalde de Sitges ha explicat que “la voluntat és millorar la gestió dels ingressos municipals i fer les adaptacions i canvis necessaris per adequar les ordenances fiscals i les ordenances reguladores de preus públics a la realitat econòmica actual”.

El regidor d’Hisenda, Josep Moliné, ha assegurat que “la proposta que avui s’ha portat a Ple s’ha treballat de forma conjunta amb diferents partits polítics per tal que sigui un document consensuat per afavorir el màxim possible a la ciutadania”. En aquest sentit, Moliné ha agraït “la voluntat de diàleg amb la que s’ha treballat el document que avui s’ha aprovat inicialment”. Moliné ha anunciat “que malgrat avui portem aquest estudi, estem oberts a noves modificacions en funció del que finalment estableixi el Govern a Madrid. Per tant, no ens quedarem aquí, seguirem avançant i estarem oberts a nous ajustos”.

La modificació de les ordenances preveu la reducció també de la taxa del d’ús d’oci i hostaleria que passaria del 0.789% al 0.73%. En el document aprovat en el Ple d’aquest dilluns s’ha previst un paquet de bonificacions que, entre altres, preveu ampliar la bonificació del 50% al 95% en el cas de la transmissió d’un terreny que afecti a l'habitatge habitual per motiu de defunció, “fet que ajudarà en el dia a dia del ciutadà de Sitges”, com ha afirmat el regidor d’Hisenda. La proposta també contempla la congelació del preu de l’aigua. Es preveuen també bonificacions en l’impost de construccions i obres sobretot aquelles que estiguin relacionades amb pisos de protecció social i incloguin mesures d’estalvi energètic. S’estableixen millores en els criteris de bonificacions en el cas dels vehicles eficients i respectuosos amb el medi ambient. També s’han previst deduccions per a les empreses que generin ocupació i s’han contemplat ajustos per donar compliment al pla de viabilitat de la Piscina Municipal.

La taxa de recollida de brossa tindrà un augment lineal. En el cas de la recollida de brossa domèstica incrementaria 6 euros l’any per “fer front a les necessitats de recollida selectiva que té el municipi que en aquest cas ha de fer un esforç i millorar el reciclatge, ja que som un municipi que no recicla prou i això té un cost important”, tal com ha explicat la regidora de Serveis Urbans, Carme Almirall.

Segons ha avançat el regidor d’Hisenda, “esperem que aquestes siguin les darreres ordenances amb aquestes característiques ja que la nostra voluntat és introduir la tarificació social. El nostre objectiu és que Sitges sigui una vila pionera i esdevingui un cas d’èxit en aquesta nova línia de treball”. El sistema es basaria en el pagament dels impostos a partir del nivell d’ingressos de cada ciutadà. Aquest nou mecanisme s’estudiarà en una comissió política tècnica que es preveu crear recentment amb l’objectiu de tractar aquesta i altres qüestions relacionades amb la progressivitat fiscal.

El regidor del PP, Ferran Llombart, ha explicat que “s’ha treballat conjuntament amb el Govern sobretot en les àrees de Promoció Econòmica i de Benestar Social”. La portaveu de SGI, Vinyet Lluís, ha assegurat que “la proposta d’ordenances pot donar molt de sí, però caldrà estar alertes a la pressió que ens vingui de Madrid. I esperem que aquestes facilitats que aprovem, arribin al màxim número de persones”. Per la seva part, el portaveu de NH, Lluís Marcé, ha demanat que “es faci una revisió a la baixa dels valors cadastrals i esperem que tornem als contribuents l’esforç fet fins ara”. El portaveu de la CUP, Xavier Nin, ha dit que “les ordenances segueixen la línia iniciada ja anteriorment però inclouen bonificacions que no estaven fins ara contemplades, i treballarem per incloure al·legacions en qüestions com l’eficiència energètica”. El portaveu de C’S, Manuel Rodríguez, ha celebrat que s’hagin inclòs propostes que han fet des de la seva formació de caràcter social i ha puntualitzat “que cal millorar la campanya de publicitat per tal que arribin al màxim nombre de persones”. Des de SeP, Marc Macià, ha assegurat que “s’han sentit escoltats i que s’ha fet un pas endavant, tot i que encara queda molta feina per fer” i ha celebrat que s’hagin inclòs consideracions com “les deduccions per promoure l’emprenedoria”.

L’alcalde ha tancat el torn de les intervencions destacant “el clima de treball amb el que s’han afrontant les ordenances i que ens indica que anem pel bon camí”. Miquel Forns ha subratllat que “les ordenances consoliden tots els ajuts socials i per tant el Sitges de les persones. Alhora que s’amplien algunes bonificacions i, en aquest sentit, hem d’assegurar-nos que la informació arribi a tothom”.

Després de l’aprovació inicial de les ordenances, ara s’obre un període de reclamacions de 30 dies i en el proper ple es faria l’aprovació definitiva. Aquest és el primer pas abans de portar a Ple el pressupost general per al 2017.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local