Ordenances municipals

El govern de Calafell, de PSC, PP i UAM, pacta les ordenances amb la CUP i ERC

S’introdueix la progressivitat en els impostos i el pagament 'pels serveis realment prestats o consumits'

El govern de Calafell, de PSC, PP i UAM, pacta les ordenances amb la CUP i ERC. Ajuntament de Calafell

El govern de Calafell, de PSC, PP i UAM, pacta les ordenances amb la CUP i ERC. Ajuntament de Calafell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les ordenances fiscals de l’Ajuntament de Calafell per a l’any vinent significaran un "canvi radical de model tributari". Els dos eixos bàsics d’aquesta reforma són la introducció d’elements de progessivitat en els impostos i el pagament de taxes pels serveis prestats o consumits realment, com en el cas de la brossa i o l’aigua. D’aquesta forma, la tributació municipal "esdevindrà més justa i solidària", segons el govern local.

Aquest nou model, que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener, ha estat possible després d’intenses negociacions entre els grups municipals, de resultes dels quals s’han tancat sengles acords entre el govern municipal (format per PSC, PP i UAM) i els grups d’ERC i de la CUP. Aquests acords, anunciats pels respectius grups en els darrers dies, han permés l’aprovació de les ordenances 2017 amb una àmplia majoria, insòlita en els darreres mandats.

Les noves ordenances consoliden la rebaixa del 10% del rebut de l’IBI aplicada enguany. Però a proposta de la CUP s’hi introdueix la progressivitat en les bonificacions, de forma que les famílies nombroses o monoparentals se’n podran beneficiar, com fins ara, en proporció al nombre de fills i a la seva renda, però també en funció del valor cadastral de l’habitatge. A més, també a proposta de la CUP, el fons per subvencionar el pagament d’aquest tribut a les famílies amb grans dificultats s’amplia fins a un mínim de 80.000 euros anuals.

Per fer que aporti qui més guanyi o tingui, els tipus de l’IAE i de les plusvàlues es porten al màxim. S’ha tingut en compte que per IAE només tributen les empreses que facturen més d’un milió d’euros, és a dir bancs, multinacionals i grans companyies, de forma que el teixit econòmic local no queda afectat. I pel que fa a les plusvàlues, quan la transmissió de bens és per successió familiar ja té un 95% de bonificació.

També es crea una taxa sobre els pisos buits, que en gravarà la inspecció i control. Serà una taxa adreçada en la seva pràctica totalitat als grans tenidors d’habitatges buits.

Els rebuts de la brossa i l’aigua

El canvi es farà especial visible en les taxes de la recollida de brossa i de l’aigua. La gran novetat és que la ciutadania pagarà exclusivament pel servei realment rebut. És a dir, si a una zona la brossa es recull cinc dies a la setmana, es pagarà menys que si es recull set dies. A més, es diferencia entre pisos i habitatges unifamiliars i els solars començaran a pagar aquesta taxa. Amb aquest conjunt de mesures, un 90% d’habitatges del municipi tindran un rebut més baix que l’actual. A més, hi haurà bonificacions per a les famílies nombroses i monoparentals, una tarifa social i un descompte en funció de reciclatge: a les zones on augmenti la recollida selectiva, l’any següent el rebut baixarà.

Pel que fa a l’aigua, s’abandona el sistema de mínims, pensat per garantir el manteniment del servei, per una quota de servei d’import fix, que cobrirà aquest cost. I a partir d’aquí es pagarà exclusivament per metres cúbics consumits. Així se seguiran les insistents demandes del Síndic de Greuges, formulades a l’Ajuntament de Calafell des de fa anys. A més, hi haurà un sistema de trams que fomentarà l’estalvi d’aigua, ja que el metre cúbic serà més barat per a qui consumeixi menys. Una altra novetat és que hi haurà una tarifa social amb descomptes molt importants per a la gent amb menys recursos.

"Tant ERC com la CUP han estat especialment insistents en aquests punts, que el govern comparteix". Tots els grups que han aprovat les ordenances ho consideren d’estricta justícia.

De la seva banda, el preu dels guals s’actualitzarà, després d’anys de no fer-ho i de quedar desfassat. Els guals costaran a partir de l’any vinent 40,62 euros anuals. Malgrat l’augment, Calafell continuarà sent un dels municipis costaners amb un preu més baix. Per posar alguns exemples, a Cambrils se’n paguen 197,08; a Pineda de Mar, 117,16; 87, a Sitges; 75, a Torredembarra; o 66,70, a Cunit. Com a política complementària, l’Ajuntament instarà la legalització d’uns 5.000 guals de facto que ha detectat i que no tributaven.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local