Ple municipal

El govern de Vilafranca aprova el pressupost per al 2017 amb tota l’oposició en contra

Aureli Ruiz: 'el nou pressupost serveix per garantir els 51 serveis públics que prestem; destinem una quarta part a aspectes socials i consolidem la promoció de Vilafranca'

Ple municipal. El govern de Vilafranca aprova el pressupost per al 2017 amb tota l’oposició en contra. Roger Vives

Ple municipal. El govern de Vilafranca aprova el pressupost per al 2017 amb tota l’oposició en contra. Roger Vives

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilafranca ha aprovat inicialment el pressupost per a l'any 2017, que ascendeix a prop de 5,2 milions d'euros, un 5,1% superior al de l'exercici anterior. L'equip de govern sociovergent no ha rebut cap suport per part dels quatre partits de l'oposició. Tots hi ha votat en contra en la sessió plenària d’aquest dimarts a la nit, que ha durat quatre hores i mitja.

El portaveu del govern i regidor d'Hissenda, Aureli Ruiz, ha assegurat que "el nou pressupost serveix per garantir els 51 serveis públics que prestem; destinem una quarta part a aspectes socials i, per altra banda, consolidem la promoció de Vilafranca com a capital del vi”. Per altra banda, Ruiz també ha destacat que del pressupost se’n derivarà “la posada en marxa de l’administració electrònica”, alhora que ha afegit que “també ens permetrà reduir lleugerament el deute municipal”. Seguint en la mateix línia, el portaveu del PSC Francisco Romero ha assegurat que “ens permet garantir la cohesió social”.

La regidora de la CUP Laia Santís ha justificat el no de la seva formació amb què els pressupostos “no reflecteixen en cap cas les nostres polítiques”, tot assegurant que “les ajudes a famílies són insuficients, la partida per emergència social hauria de ser major”. A més, Santís ha recordat que “és una vergonya que per l’enterrament més senzill a Vilafranca s’hagin de pagar més de 2.000 euros; som partidaris de crear uns serveis funeraris municipals”. Un altre punt que ha destacat la regidora de la CUP és que “entre les nostres propostes hi ha la reducció del 20% dels sous dels equips de govern i dels càrrecs de confiança”.

Per ERC, Mònica Hill ha qualificat els pressupostos com a “massa continuistes i conservadors, es pot fer més en l’aspecte social i en el foment del teixit participatiu”. La portaveu d’ERC ha assegurat que “fa falta un pacte de ciutat per decidir quins són els equipaments prioritaris a millorar”, alhora que ha lamentat que “no hi ha voluntat política de canviar el plantejament del pressupost, no hem trobat la manera que se’ns proposessin acords més clars, és un pressupost amb marge si es vol”.

Per part de VeC, Ramon Arnabat s’ha manifestat en una línia similar, alarmant que “plantegen els pressupostos com si fossin una qüestió purament comptable, però sense plantejar quines serien les perspectives més interessants a llarg termini”. El portaveu de VeC ha explicat que “Vilafranca és una de les ciutats que més destina a despesa social, però encara es podria fer més en emergència social i també en participació ciutadana”. Arnabat hasubratllat que “les petites millores que proposem generarien uns 53.000 euros que es poden destinar a aquestes causes” i ha conclòs afegint que “la biblioteca i el centre cívic de l’Espirall són dues inversions que no s’inclouen i que s’haurien de començar ja perquè són necessàries, imprescindibles i prioritàries”.

Finalment, Josep Ramon, del PP, ha justificat el no amb què “encara no tenim les ordenances aprovades i tot dependrà de si la Generalitat acaba abonant-nos les subvencions; en el cas que això no acabi sent així, no es podrà fer el que està previst”. El portaveu del PP també ha lamentat que no es dediqui “cap euro a la restauració d’un símbol de Vilafranca com és la Basílica de Santa Maria”.
Increment de les sancions per incivisme

Tot i això, les principals discrepàncies en el ple han estat per la modificació de l’ordenança de civisme i per una moció similar, contra les pintades a la via pública, proposada per CiU. En ambdós casos, la CUP, ERC i VeC s’hi han mostrat en contra i el PP ha donat suport a l’equip de govern sociovergent.

Les modificacions en l’ordenança de civisme suposen un augment de les sancions; en el cas de les defecacions de gossos no recollides pels seus amos, es doblen, passant de 75 a 150 euros en cas de pagar-se en el primer termini; i de 150 a 300 euros en cas de demorar-se.

En el cas dels grafits, les sancions passen de 600 a 1000 euros; o de 300 a 500 si és per pintades menors o per enganxines. En el cas de la moció sobre les pintades, inclou, entre altres mesures, deixar de subvencionar entitats que realitzin pintades a la vila.

Els tres partits d’esquerres han mostrat el seu desacord i el seu convenciment que l’increment de les sancions no solucionarà el problema i que s’han de buscar mètodes alternatius als proposats per l’equip de govern.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local