Memòria històrica

‘La memòria truca a la porta’

Un recull de documents inèdits i històries personals del PSUC de Vilanova i la Geltrú, en una nova exposició

Documents inèdits i històries personals del PSUC de Vilanova. Eix

Documents inèdits i històries personals del PSUC de Vilanova. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’exposició, que s’inaugura aquest divendres a les set de la tarda, es podrà visitar del 10 al 22 de febrer al Centre Cívic de la Geltrú.

Iniciativa per Catalunya- Verds (ICV) de Vilanova i la Geltrú, amb la Fundació Nous Horitzons, ha impulsat l’exposició que recull documents inèdits, recuperats dels papers de Salamanca, i que són testimoni directe de la creació i presència del PSUC a la capital del Garraf.

Es tracta de documents que van ser requisats dels locals del PSCU de Vilanova i la Geltrú bàsicament, ara recuperats i conservats als corresponents arxius, però que tant Carles Lluch Ferré, com David Rubio Manchón, comissaris de l’exposició, han classificat i escanejat per a preparar aquesta mostra.

‘La memòria truca a la porta’ és un recull, en 32 panells, de més d’un centenar de documents, tant de la història del PSUC com del procés històric que el PSCU va viure a Vilanova, ara que es compleixen els 40 anys de la primera presentació públic, al gener de 1977, un any després del primer intent, que va ser desautoritzat, i un temps abans, fins i tot, de la seva definitiva legalització.

L’objectiu -explica Rubio- és oferir també una reflexió, una història col·lectiva a partir de relats personals, que conflueixen en la creació del PSUC abans de la Guerra Civil, en un moment excepcional, reunint diferents partits polítics de l’esquerra. Un moment com l’actual, en el que també estem a les portes del naixement d’un nou subjecte polític”.

L’exposició, seguint un relat cronològic, inclou testimonis documentals com la carta d’un milicià, datada de l’11 de gener de 1939, nou dies abans de que els nacionals entressin a Vilanova, en la que relata, des del front d’Osca, el bon estat dels companys, l’esperança i la situació en la que es troben, dirigint-se al Comitè local del PSUC de Vilanova i la Geltrú.

Entre els documents, que repassen la història anterior a la guerra, però també tot el procés fins a la legalització del PSUC i la posterior creació d’ICV, es tenen testimonis documentals de la reconstrucció del PSUC després de la guerra, per una carta, per exemple, del Comitè de Vilanova de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya de 1946, tres anys abans de la detenció dels comitès locals de Vilanova, Mataró i Barcelona.

Enric Pubill Arno, que va ser un dels detinguts del comitè de Barcelona, i avui president de l’Associació Catalana d’Expressos polítics, serà en la inauguració de l’exposició aquest divendres, al costat del catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Barcelona, Andreu Mayayo i Artal, en un acte en que intervindran també els comissaris de l’exposició i que presentarà Lourdes Sindreu Galovardes, copresidenta d’ICV de Vilanova i la Geltrú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local