Ple municipal

El ple de Cubelles modifica el Reglament Orgànic Municipal (ROM)

El consistori aprova la reducció dels temps d’intervenció dels grups polítics i que les sessions acabin, per norma, abans de les 22.00 h

El ple de Cubelles modifica el Reglament Orgànic Municipal (ROM). Ajuntament de Cubelles

El ple de Cubelles modifica el Reglament Orgànic Municipal (ROM). Ajuntament de Cubelles

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La sessió plenària ordinària del mes de febrer celebrada aquest dilluns ha aprovat la modificació del Reglament Orgànic Municipal, més conegut com a ROM. Segons el nou redactat acordat per la majoria del Consistori, s’han refet deu articles i s’ha incorporat un nou annex amb l’objectiu d’agilitar el desenvolupament dels plens i fer-los més dinàmics. El ROM, a més, també instaura la tramesa electrònica als grups de tota la documentació oficial vinculada a les sessions (convocatòria, ordre del dia, esborrany de les actes i dossier).     

Segons l’acord establert, a partir d’ara l’exposició dels punts i el primer torn de paraula es modificarà de deu a cinc minuts, mentre que els torns de rèplica es rebaixaran de cinc a dos minuts sense que s’instauri cap límit fixe d’intervencions, restant aquest a criteri de la presidència del Ple. Així mateix, també s’estableix un màxim de cinc minuts per a la formulació tant de les preguntes com dels precs, quan fins ara no existia cap limitació. El nou redactat, a més, fixa l’hora de finalització de les sessions en les 22.00 h., malgrat que el límit horari es pot suprimir puntualment en cas que així ho decideixin prèviament els grups municipals. La reforma del ROM també fa esment a les declaracions anuals de béns i activitats dels regidors electes i en la forma i temporalitat de la presentació de les mocions.

El punt va tirar endavant amb el vot favorable del Govern (UC-11 RCAT, ERC i ICV), PP i CiU, que van explicar que així les sessions seran més àgils i facilitaran la conciliació familiar dels representants dels grups municipals, i el vot contrari de Cubellencs-FIC, PSC, Cubelles Sí Es Pot i Guanyem, que van argumentar que implicava un pas enrere en la seva acció política i que la mesura no està justificada en celebrar-se només una sessió al mes.

El Ple també va aprovar el Protocol d’actuació i prevenció davant de situacions de violència ocupacional per al personal treballador de l’Ajuntament de Cubelles, pactat amb els representants de la plantilla municipal, i la modificació de l’ordenança fiscal número 14, reguladora de la taxa per la retirada de vehicles abandonats o estacionats defectuosament o abusivament en la via pública per tal d’adaptar-la a la nova normativa estatal.

A la part de mocions, el Consistori va acceptar per unanimitat un text presentat pel grup municipal de Guanyem on es demanava que l’Ajuntament vagi contractant de manera progressiva energia elèctrica procedent de fonts íntegrament renovables per als edificis municipals i que aposti per l’autosuficiència energètica. El punt va gaudir del suport unànime dels regidors alhora que els titulars de Medi Ambient i Urbanisme van explicar que actualment s’han posat en funcionament diverses plaques fotovoltaiques que no estaven operatives i que s’han fet gestions per obtenir el certificat d’ús d’energies renovables que expedeix Endesa a les viles que integren l’Associació Catalana de Municipis.

L’altra moció debatuda relativa al suport als consumidors que reclamen la devolució dels imports pagats de més a causa de l’aplicació de clàusules terra als seus préstecs hipotecaris va ser rebutjada amb els vots contraris del Govern (UC-11 RCAT, ERC i ICV) i CiU; l’abstenció de Cubellencs-FIC i el suport de PSC, Cubelles Sí Es Pot i Guanyem (les regidores del PP havien abandonat el Ple després que una espectadora que hi va intervenir increpés seva la portaveu). El Govern i el grup de Convergència van sol·licitar que es retiressin dos paràgrafs a l’exposició de motius i que es modifiqués el punt primer de l’acord en entendre que es qüestionaven les accions que l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) ja està desenvolupant envers aquesta problemàtica i que, a més, s’acusava un col·lectiu de suport als afectats en assegurar que estaven cobrant pel seu assessorament en unes instal·lacions municipals, circumstància que seria del tot irregular. El ponent de la moció, Albert Tribó (Cubelles Sí Es Pot), va acceptar retirar les referències als suposats pagaments tot i refermar-se en les seves acusacions, però va mantenir l’enunciat de la proposta d’acords, motiu pel qual UC-11 RCAT, ERC, ICV i CiU van votar-hi en contra.

Abans d’acabar, la portaveu d’una entitat cubellenca va fer ús de la paraula després d’haver completat els requisits oficials establerts i va interpel·lar directament diversos regidors del Consistori en un to considerat per la Presidència del Ple del tot inadequat, motiu pel qual l’Alcaldessa li va retirar la paraula d’immediat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local