República

ERC inicia una campanya per recuperar la figura de Fèlix Balaguer, l’alcalde republicà de Vilafranca

Els republicans organitzen actes, xerrades i un Memorial per dignificar la figura de l’alcalde republicà

ERC inicia una campanya i presenta una moció per recuperar la figura de Fèlix Balaguer, l’alcalde de la República. ERC

ERC inicia una campanya i presenta una moció per recuperar la figura de Fèlix Balaguer, l’alcalde de la República. ERC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

ERC inicia una campanya a Vilafranca per recuperar la figura de Fèlix Balaguer, l’alcalde de la República. Els republicans organitzen actes, xerrades i un Memorial per dignificar la figura de l’alcalde vilafranquó: “És trist que 40 anys després de la fi de la dictadura encara avui Fèlix Balaguer no hagi estat reivindicat ni s’hagi recuperat la seva història”. Pere Sàbat, regidor d’ERC, va explicar que “el franquisme va amputar-nos part de la història, sabem que hi va  haver República però no qui era l’alcalde durant aquells anys”. Davant d’aquesta situació “d’oblit i amnèsia” ERC porta al Ple una moció per “dignificar” la figura d’un alcalde “excepcional”.

La moció compta amb diversos punts entre els quals es demana que es bategi el Saló de Plens amb el nom de l’alcalde durant la República “a més d’un acte de justícia i de recuperació de la memòria històrica, és un acte per la igualtat, Balaguer va ser el primer alcalde escollit per sufragi universal”. Aquesta mesura va en la línia del que ha fet l’ajuntament de Barcelona, que ha anomenat el saló de plens amb el nom de Carles Pi-Sunyer, alcalde de la capital durant els anys de la República.

Des d’ERC també es demana a la moció que es col·loqui una placa al carrer Ateneu, un dels centres del moviment obrer i republicà i on va néixer i viure l’alcalde Balaguer, per commemorar la seva trajectòria. Així també, es demana que l’Ajuntament dediqui un acte institucional a l’alcalde com a símbol de les llibertats i dels valors democràtics.

Finalment també proposen que s’elabori un quadre amb la imatge de Balaguer i es retiri l’actual quadre d’Alvarez de Sisternas, alcalde durant la dictadura de Primo de Rivera. En aquest sentit, Pere Sàbat va mostrar-se convençut que el govern “optarà per un alcalde democràtic, republicà i catalanista enlloc d’un alcalde de la dictadura, totalitari i nacionalista espanyol”. Des d’Esquerra esperen, com va manifestar Mònica Hill “el suport de totes les forces polítiques del ple, perquè és una moció justa”.

Per la seva banda Raimon Soler, ha afegit que la moció ha estat impulsada per la Comissió Memòria, un espai vinculat a ERC, on historiadors i gent interessada en la història, que no són de cap partit, estan duen a terme diverses accions, com va ser també la moció per retirar el quadre de l’alcalde de la dictadura que hi ha al Saló de plens. Soler va manifestar que la Comissió Memòria està oberta a tothom que hi vulgui participar.

Fèlix Balaguer, l’alcalde oblidat

L’historiador Salvador Campamà va definir la figura de l’alcalde Balaguer com “aquelles que haurien de recordar-se per la seva tasca, per la seva capacitat de transformació” i va remarcar la incidència que va tenir la seva  obra de govern.

Campamà va recordar que sota el mandat de Balaguer es va construir l’escola i el primer institut, la biblioteca popular municipal, es va tirar endavant una nova visió urbanística de Vilafranca anomenada Pla Barenys, sense el qual no es tindria l’espai de la plaça de la vila i es van dur a terme polítiques modernes per lluitar contra l’atur. A més van remarcar que els governs durant la República van impulsar el que avui es coneix com a estat del benestar. 

Balaguer des de jove va estar vinculat als moviments republicans i d’esquerres. Era president del Centre d’Unió Republicana i va participar en la fundació d’Esquerra Republicana. Va ser escollit regidor al 1931 sent primer tinent d’alcalde, i va ser escollit alcalde el 1933 després de la mort de Jaume Betran. Al 1934 va revalidar l’alcaldia, unes eleccions històriques ja que van ser les primeres amb sufragi universal i per tant, les primeres en què les dones podien votar.

L’exili xilè i el retorn anònim
Balaguer com tants milers i milers de catalans va haver de fugir davant l’entrada de les tropes feixistes. Va exiliar-se a Xile on va arribar a ser vicepresident del partit al país sud-americà, però no tornaria a Vilafranca fins el 1965. Va morir a l’Hospital de Vilafranca el 1973 en el més absolut anonimat.

Memorial Fèlix Balaguer
La campanya d’ERC per recuperar la memòria de l’alcalde de la República comptarà també amb dues accions a més de la moció. Per una banda el proper dimarts 4 d’abril a les 8 del vespre a l’Agrícol Campamà i Soler faran una xerrada sobre l’obra de govern dels anys de la República i sobre “com van fer bategar Vilafranca”. I per l’altra, tal com va explicar Montse Espinosa, presidenta d’ERC Vilafranca, per commemorar els 85 anys de la secció local, des d’ERC s’ha impulsat el Memorial Fèlix Balaguer que retrà homenatge a les persones que han treballat i col·laborat amb el partit a Vilafranca durant aquests anys. Aquest Memorial serà lliurat el proper dissabte 22 d’abril durant la Nit de la República que es celebrarà a l’Auditori municipal. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local